Migrén, mint a fejfájás egyik fajtája

Algoflex Forte
promóció

A migrén rohamokban jelentkezik, görcsös, lüktető és általában féloldali fejfájás. Nagyobb arányban fordul elő a nők körében, és leggyakrabban a 10-40 éves korosztály szenved tőle. Bizonyos tünetek már a fájdalom kialakulása előtt is jelentkezhetnek, mint például látászavar, vagy fény- és hangérzékenység. A már kialakult migrén rendkívül fájdalmas, órákig, vagy akár néhány napig is fenn állhat. Súlyos esetben a migrén megakadályozhatja a mindennapi feladatok mellett a munkavégzést is.

Migrén, mint a fejfájás egyik fajtája

A migrénes roham jellemzően lüktető, pulzáló jellegű fejfájással jár, amely mozgásra fokozódik, ezért akadályozza a napi munka elvégzését. További tünetként jelentkezik hányinger, melyet hányás is követhet, valamint a fény- és hangérzékenység. Tipikusan 4-72 óráig tart, a rosszullétek gyakorisága egyénenként változik. A migrén diagnosztizálásához alapos szakorvosi kivizsgálásra van szükség, mert a tünetek hátterében más betegségek is állhatnak.

A migrénre való hajlam megnövekszik, ha mindkét szülő migrénes, azonban ha csak az egyik szülője szenved tőle, akkor is fokozott a kialakulás kockázata. Nagyobb az esély a migrén kialakulására fiatal nők esetén. A terhesség és a menopauza is hatással van erre a típusú fejfájásra.

Gyógyszerrel hatékonyan csökkenthetőek a migrén tünetei. Ahogy a roham előjeleit tapasztalja, azonnal vegye be bevált fájdalomcsillapítóját! Segíthet, ha ilyenkor le tud feküdni, s pihenni tud egy sötét, nyugodt szobában.

Migrént kiváltó tényezők:
Hormonális változások: az ösztrogénszint változása erősítheti a migrén tüneteit az arra hajlamosoknál. Menstruáció, terhesség, illetve a menopauza során is változhat a migrénre való hajlam. Hormonális gyógyszerek is ronthatják a migrént.
Élelmiszerek: bizonyos ételek, például az alkohol, csokoládé, aszpartám, koffein, bizonyos fűszerek, konzervek és félkész ételek migrént válthatnak ki az arra érzékenyeknél.
Stressz: szintén erősítheti a migrént. Sok esetben a túlfeszített állapot utáni pihenés során jelentkezik a fejfájás.
Különböző ingerek: túl erős fény és napsütés is előidézhet fejfájást.
Fizikai tényezők: intenzív testmozgás is kiválthat migrént.
Környezetváltozás:migrént idézhet elő a környezet, például az időjárás, évszakok, légnyomás változása.
Gyógyszerek: kedvezőtlen hatása van a migrénre több gyógyszernek is, ilyenek lehetnek például a hormonális készítmények, bizonyos antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők.
Életmódváltozás: megváltozott alvási ciklus is erősítheti a migrént. A kevés, de a túl sok alvás is káros lehet.
Éhezés: rendszertelen étkezés esetén gyakoribbak lehetnek a migrénes rohamok.

Migrént csak neurológus szakorvos diagnosztizálhat. Amennyiben migrénre utaló tünetei vannak, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy valóban migrénben szenved-e.

Forduljon orvoshoz amint az alábbi tünetek jelentkeznek Önnél:
- Nyilalló, villámcsapásszerű fejfájás
- Kettős látással, gyengeséggel, zsibbadtsággal járó fejfájás esetén
- Fejsérülést követő fejfájás esetén
- Krónikus fejfájás, mely sportolás, köhögés, vagy erőlködés hatására romlik

A migrén kezelése
Az Algoflex Forte 1,5x-es hatóanyag-tartalmával* kitűnően alkalmas a kezdődő, enyhébb migrénes fejfájás kezelése során is.

*Az Algoflex 400 mg filmtabletta hatóanyag-tartalmához képest.

Honlap: https://www.algoflex.hu

Termék:

Algoflex Forte filmtabletta 20x 2142 Ft
Algoflex Forte filmtabletta 30x 2874 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu