Cezera 5mg filmtabletta 30x

1571 Ft
52 Ft/db

A Cezera hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklodir. A Cezera egy allergia elleni gyógyszer. A Cezera tabletta az alábbi allergiás betegségek tüneteinek kezelésére szolgál: allergiás nátha (beleértve az egész éven át tartó allergiás náthát); csalánkiütés (urtikára).

Cezera 5mg filmtabletta
levocetirizin-dihidroklorid

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
-Tartsa meg a betegtájékoztató, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
-További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
-Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
-Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Cezera és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Cezera alkalmazása előtt
3. Hogyan kell szedni a Cezera-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Cezera-t tárolni?
6. További információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Cezera és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Cezera hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklodir.
A Cezera egy allergia elleni gyógyszer.

A Cezera tabletta az alábbi allergiás betegségek tüneteinek kezelésére szolgál:
- allergiás nátha (beleértve az egész éven át tartó allergiás náthát);
- csalánkiütés (urtikára).

2. Tudnivalók a Cezera alkalmazása előtt
Ne szedje a Cezera-t

-ha allergiás (túlérzékeny) a levocetirizin-dihidrokloridra, bármely más antihisztaminra vagy a Cezera egyéb összetevőjére (lásd Mit tartalmaz a Cezera? című részt),
-ha veseműködése súlyosan károsodott. (súlyos veseelégtelenség: kreatinin-clearence ≤ 10ml/perc).

A Cezera fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Cezera alkalmazása 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem javasolt, tekintettel arra, hogy a jelenleg rendelkezésre álló filmtabletta nem teszi lehetővé a dózis megfelelő beállítását.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Cezera egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Cezera szedésével egyidőben történő alkohol fogyasztásakor elővigyázatosan kell eljárni. Az erre érzékeny betegeknél a cetirizin és levocetirizin alkohollal és más, központilag ható gyógyszerrel történő együttes adása befolyásolhatja a központi idegrendszer működését, habár kimutatták, hogy a racém cetirizin nem fokozza az alkohol hatását.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mondja el kezelőorvosának, ha terhes, terhe kíván esni vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes, Cezera-val kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Amennyiben gépjárművet szándékozik vezetni, vagy potenciálisan veszélyes tevékenységet óhajt folytatni, illetve gépekkel szeretne dolgozni, ajánlatos először várnia, és megfigyelnie válaszreakcióját a gyógyszerre. Habár az egészséges önkénteseken végzett speciális tesztek segítségével nem volt kimutatható a koncentrálóképesség, reakciókészség vagy a gépjárművezetéshez szükséges képességek csökkenése, az ajánlott dózis bevételét követően.

Fontos információk a Cezera egyes összetevőiről
A Cezera laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Cezera-t?
A Cezera-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A felnőttek és a 6 évesnél idősebb gyermekek szokásos adagja naponta 1 tabletta.

Vesekárosodásban szenvedő betegek – a betegség súlyosságától függően – kisebb adagot kaphatnak.

A csak májkárosodásban szenvedő betegek esetében a szokásos adag alkalmazható.

Máj- és vesekárosodásban szenvedő betegeknél – a vesebetegség súlyosságától függően – alacsonyabb dózis alkalmazható. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelőorvosa határozza meg.

A Cezera alkalmazása 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem javasolt.

Hogyan és mikor vegye be a Cezera-t
A tablettát egészben, vízzel együtt kell lenyelni, étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül.

Ha az előírtnál több Cezera-t vett be
Jelentős túladagolás felnőttek esetében álmosságot, gyermekek esetében pedig először nyugtalanságot, majd álmosságot okozhat.

Ha úgy gondolja, hogy túl sok Cezera-t vett be, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki ezek után eldönti, hogy mi a további teendő.

Ha elfelejtette bevenni a Cezera-t
Ha elfelejtette bevenni a Cezera-t vagy az előírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózis pótlására, hanem az előírásnak megfelelően folytassa az adagolást a továbbiakban.

Ha idő előtt abbahagyja a Cezera filmtabletta szedését
A Cezera kezelésnek a tervezettnél korábbi abbahagyása valószínűleg nem okoz káros hatásokat, abban az értelemben, hogy a betegség tünetei nem válnak súlyosabbá, mint voltak a Cezera kezelés megkezdése előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Cezera is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyakori (10 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek), főként enyhe vagy mérsékelt mellékhatások a következők: szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.

A nem gyakori (100 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkezek) mellékhatások a következők: kimerültség és hasi fájdalom.

Nagyon ritka (10 000 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek) a kezelés során észlelt mellékhatások a következők: szívdobogás-érzés (palpitáció), görcsök, látászavarok, vizenyő (ödéma), viszketés (pruritusz), bőrkiütés, csalánkiütés (duzzadt vörös és viszkető bőr), nehézlégzés, testsúlynövekedés, izomfájdalom, agresszív vagy nyugtalan viselkedés, májgyulladás, kóros májfunkciós értékek és émelygés.

Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelső jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Cezera szedését, és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következők: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok felduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség csalánkiütéssel együtt (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet.

Ha bármilyen mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. Hogyan kell a Cezera-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Cezera-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. További információk
Mit tartalmaz a Cezera?
-A készítmény hatóanyaga a levocetirizin-dihidroklorid. Egy filmtabletta 5mg levocetirizin-dihidrokloridot tartalmaz.
-Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát a tablettamagban, és laktóz-monohidrát, hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E171), makrogol 3000 és triacetin a filmbevonatban.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A tabletta fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, metszett élű, filmbevonatú tabletta. A tabletta 30, 60, 90 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
KRKA d.d.
Novo mesto, ©marjeąka cesta 6
8501 Novo mesto
Szlovénia

OGYI-T-20530/01 (30x)
OGYI-T-20530/02 (60x)
OGYI-T-20530/03 (90x)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011.július 23.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu