Teva-Lax 7,5 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 25ml

799 Ft
Eredeti ár: 1314 Ft
32 Ft/ml

A Teva-Lax cseppek hatóanyaga, a nátrium-pikoszulfát helyileg ható, ún. triarilmetán-típusú hashajtó. A vastagbél baktériumai hasítással aktiválják, ezt követően a nyálkahártya ingerlésével serkenti a vastagbél működését. A hashajtó hatás kialakulásához szükséges idő 6–12 óra.
Szavatossági idő: 2018.01.

Teva-Lax 7,5 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
nátrium-pikoszulfát

Mielőtt elkezdi alkalmazni ez a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei néhány napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Teva-Lax 7,5 mg/ml belsőleges oldatos cseppek (továbbiakban Teva-Lax cseppek) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Teva-Lax cseppek alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Teva-Lax cseppeket?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Teva-Lax cseppeket tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Teva-Lax cseppek és milyen a betegségek esetén alkalmazható?

A Teva-Lax cseppek hatóanyaga, a nátrium-pikoszulfát helyileg ható, ún. triarilmetán-típusú hashajtó. A vastagbél baktériumai hasítással aktiválják, ezt követően a nyálkahártya ingerlésével serkenti a vastagbél működését. A hashajtó hatás kialakulásához szükséges idő 6–12 óra.

2. Tudnivalók a Teva-Lax cseppek alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Teva-Lax cseppeket
- ha allergiás a nátrium-pikoszulfátra vagy a a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha ileusza van (a béltartalom továbbjutása akadályozott), vagy bélelzáródás áll fenn;
- ha heveny hasi kórképben pl.vakbélgyulladás, vagy heveny gyulladásos bélbetegségben szenved;
- ha erős hasi fájdalmat észlel, melyet hányinger és hányás kísér. Ezek a tünetek súlyosabb betegség jelzői lehetnek;
- nagyfokú kiszáradásban.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Teva-Lax cseppek szedése előtt beszéljen gyógyszerészével.
Ha folyamatosan, naponta kell hashajtót alkalmaznia hosszú időn keresztül, lépjen kapcsolatba orvosával, hogy kiderítsék a székrekedés okát, mert a hosszú időn keresztül nagy adagokban szedett hashajtó megzavarhatja a folyadék- és elektrolitegyensúlyt, és csökkentheti a vér káliumszintjét (hipokalémia).

Teva-Lax cseppeket szedő betegeknél az agyi vérellátás múló elégtelensége miatt kialakuló szédülésről és/vagy átmeneti eszméletvesztésről is beszámoltak. Ezeket a rosszulléteket nem feltétlenül a Teva-Lax cseppek idézték elő, hanem inkább a székletürítést elősegítő préselés okozta.

Gyermekek
Gyermekek nem szedhetnek hashajtót, így Teva-Lax cseppeket sem, orvosi előírás nélkül.

Egyéb gyógyszerek és a Teva-Lax cseppek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Vizelethajtók (diuretikumok) vagy gyulladáscsökkentő szteroidok együttadása fokozhatja az elektrolitegyensúly megbomlásának veszélyét túlzott Teva-Lax-szedés esetén. Az elektrolitegyensúly zavara fokozhatja a szívglikozidok iránti érzékenységet (ez a gyógyszercsoport a szívelégtelenség és a szívritmuszavar kezelésre szolgál, pl. digoxin).

A Teva-Lax cseppekkel együtt alkalmazott antibiotikumok (bakteriális fertőzések elleni gyógyszerek) csökkenthetik a Teva-Lax hashajtó hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A többi gyógyszerhez hasonlóan terhesség ideje alatt a Teva-Lax cseppek is csak orvosi javaslatra szedhetők.

Klinikai vizsgálatok adatai szerint sem a hatóanyag, sem anyagcseretermékei nem választódnak ki az anyatejbe egészséges szoptató nőknél. A Teva-Lax cseppek alkalmazhatók a szoptatás ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Teva-Lax cseppek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem vizsgálták.
Mindazonáltal a Teva-Lax cseppek szedése során jelentkező hasi görcs következtében előfordulhat szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezért ha hasi görcsöt tapasztal, illetve a szédülés vagy szinkope veszélye miatt kerülje a potenciálisan veszélyes tevékenységek végzését, mint pl. a gépjárművezetést vagy a gépek kezelését.

A Teva-Lax cseppek nátrium-etil-parahidroxibenzoátot és nem kristályosodó szorbit szirupot (70%-os) tartalmaz
A Teva-Lax cseppek segédanyagként 0,66 mg nátrium-etil-parahidroxibenzoátot tartalmaznak 1 ml oldatban. Ez esetlegesen későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
A Teva-Lax cseppek segédanyagként 680 mg nem kristályosodó szorbit szirupot (70%-os) is tartalmaznak 1 ml oldatban. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell alkalmazni a Teva-Lax cseppeket?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek: 12-24 csepp (5-10 mg).
4-10 éves gyermekek: 6-12 csepp (2,5-5 mg).
4 évesnél fiatalabb gyermekek: az orvos utasítása szerint.

Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekeknek csak orvosi javaslatra adható.

Felnőttek esetében a készítmény 10 napnál tovább történő alkalmazása csak orvosi javallatra megengedett.

A Teva-Lax cseppeket este kell bevenni; ebben az esetben másnap reggel várható a székletürítés.
Egyéb hashajtókhoz hasonlóan a Teva-Lax cseppeket sem szabad hosszú időn keresztül, nap mint nap szedni. Ha csupán hashajtó rendszeres szedésével biztosítható a székletürítés, ki kell deríteni a székrekedés kiváltó okát.

Ha az alkalmazás során a hatást túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Teva-Lax cseppeket alkalmazott
Ha véletlenül többet vett be Teva-Lax cseppekből, a teendőkről kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Nagy adag Teva-Lax cseppek bevétele után hasi görcsök jelentkezhetnek, és vízszerűen híg széklet távozhat, ami jelentős folyadék-, kálium- és egyéb elektrolitvesztést okozhat.

A székrekedés kezelésére ajánlott adagnál jóval nagyobb Teva-Lax adagok szedése esetén károsodhat a vastagbél belső felszíne (a vastagbél nyálkahártya vérellátási zavara léphet fel).
A Teva-Lax cseppek – a többi hashajtóhoz hasonlóan – hosszú távon túladagolva idült hasmenést, hasi fájdalmat, és csökkent vér-káliumszintet, másodlagos hiperaldoszteronizmust (melyben a nátrium és kálium vérszintjét szabályozó aldoszteron nevű hormon termelődése fokozódik) és vesekövességet okozhat. A túlzott hashajtó-szedés továbbá renális tubuláris károsodást (egyfajta vesekárosodás), metabolikus alkalózist (ez az állapot akkor lép fel, ha a szervezetben több bázis van, mint sav) és izomgyengeséget (mely az alacsony káliumszint miatt alakul ki) okozhat.

Ha elfelejtette bevenni a Teva-Lax cseppeket
Ha elfelejtett egy adagot bevenni, vegye be amint eszébe jut, de ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Teva-Lax cseppek szedését
A Teva-Lax cseppeket csak akkor kell szedni, amikor szükséges, és az állapot rendeződése után abba kell hagyni az alkalmazását.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből több mint 1-nél fordulhat elő):
Hasmenés.

Gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
Hasi görcsök, hasi fájdalom, hasi diszkomfort.

Nem gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
Szédülés*, hányás, hányinger.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Szinkope* (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés), túlérzékenység, beleértve az angioneurotikus ödémát is (a bőr vagy a nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami légzési nehézségeket okozhat), valamint bőrtünetek.

* Valószínű, hogy az alkalmazása során jelentkező szédülést és/vagy szinkopét nem maga a Teva-Lax cseppek, hanem inkább a székletürítést elősegítő hasprés okozta.

A Teva-Lax cseppek hosszan tartó, mértéktelen alkalmazása a folyadék- és elektrolitháztartás zavarához vezethet, illetve csökkent káliumszintet okozhat a vérben.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Teva-Lax cseppeket tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható!
Nem fagyasztható!

A dobozon és az üvegpalackon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Teva-Lax cseppek?
- A készítmény hatóanyaga: 7,5 mg nátrium-pikoszulfát 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: nátrium-etil-parahidroxibenzoát, nem kristályosodó szorbit szirup (70%-os), sósav, tisztított víz.
- Az oldat 7,5 mg hatóanyagot tartalmaz milliliterenként (=18 cseppben).

Milyen a Teva-Lax cseppek külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, halványsárga vagy barnás színű oldat.
10 ml, illetve 25 ml oldat műanyag cseppentő feltéttel ellátott, műanyag csavarmenetes kupakkal lezárt barna színű üvegpalackba töltve. 1 üvegpalack dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Magyarország

Gyártó:
TEVA Czech Industries s.r.o.
Ostravská 29, 747 70 Opava - Komárov
Cseh Köztársaság

OGYI-T-2063/01 (10 ml)
OGYI-T-2063/02 (25 ml)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. május

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu