Fejfájós? Korszerű megoldás fejfájásra

Mindig legyen Önnél Rapidophen!
promóció

Fájdalmat szinte kivétel nélkül mindenki megtapasztal, átél élete folyamán, mégis nehéz helyzetben vagyunk, ha meg kell fogalmaznunk, mi az a fájdalom. Legtöbben a következő definíciót használják: a fájdalom tényleges vagy potenciális szövetkárosodással összefüggő kellemetlen szenzoros vagy emocionális tapasztalás. A fajdalom objektíven nem mérhető. A fájdalom megélése, a fajdalomra adott reakció nagymértékben függ az érintett neveltetésétől, a fájdalomra vonatkozó vélekedésétől, társadalmi, szociális helyzetétől, aktuális pszichés és fizikai állapotától.

Fejfájós? Korszerű megoldás fejfájásra
Fejfájós? Korszerű megoldás fejfájásra

Melyik fájdalom jelentkezik leggyakrabban?

A betegek leggyakrabban a fejfájástól szenvednek. Egyes felmérések szerint ráadásul 67%-uknál hetente többször is jelentkezik a fejfájás.
Milyen fejfájás-típusok léteznek?

Elsődleges (primer) fejfájások esetén a fájdalom hátterében nincs más megbetegedés. Ilyen például a tenziós fejfájás, a migrén és a cluster fejfájás. A fejfájások döntő többsége elsődleges fejfájás.
Másodlagos (szekunder vagy következményes) fejfájások hátterében viszont valamilyen betegség például fejsérülés, tumor, fertőzés áll.
Mit kell tudni a leggyakoribb fejfájás-típusról?

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Szerencsére nem jár súlyos szövődményekkel, de a munkavégző képességre és az életminőségre jelentős a hatása. Általában enyhe vagy mérsékelten súlyos fájdalom kíséri. Nincs jellemző helye a fejben. Nők esetében gyakoribb: nők 80%-a, míg a férfiak 70 %-a élete során legalább egyszer átéli. Leggyakrabban 20 és 50 éves kor között fordul elő. Időtartama 30 perc és egy hét között lehet. Munkahelyi, illetve otthoni stressz-hatás szerepet játszik a kialakulásában.

Mit kell tudni a migrénről?

Súlyos lüktető fájdalom, amely rohamokban jelentkezik. Döntően a fej egyik oldalát érinti (féloldali). Előtte úgynevezett aura-tünetek jelentkezhetnek. Ezek általában érzékszervi jelenségek, mint például villódzás, foltok megjelenése a látótérben, zsibbadás. Kiváltó okai között lehet hajlam (ha valamelyik szülőnk migrénes, nagyobb az esélyünk, hogy nálunk is előfordul), bizonyos élelmiszerek (pl. vörösbor, sajtok), stressz, környezet-, vagy időjárás változás, felborult bioritmus.

Oki terápia nincs, de roham esetén az NSAID-ok (például az ibuprofen) vagy a triptánok segítenek csökkenteni a fájdalmat. Megelőzésre használhatók többek között például a β-blokkolók, vagy a kalcium-csatorna blokkolók.

Hogyan csillapítható a fejfájás?

A gyakori fejfájósok 76%-a a panaszaira speciális fejfájás-csillapítót keres. Fontos számukra, hogy vény nélkül is elérhető legyen a készítmény. Leggyakrabban az ún. nem-szteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók csoportjába tartozó készítményt (mint például az ibuprofen) választanak.

Honlap: http://www.rapidophen.hu

Teva

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu