Lázcsillapítás

Miért, mikor, hogyan?

Ha a lázról van szó, akkor igen különbözőek vagyunk. Van, aki nehezen viseli, valaki könnyebben. Van, akinek komoly gondot okoz, van, aki észre sem veszi. De minden esetben igaz, hogy ez az élettani folyamat valaminek a tünete, és hosszú távon komoly problémákat okozhat. De miért alakulhat ki? Mikor beszélünk egyáltalán lázról? És hogyan kezelhetjük a gondot?

Lázcsillapítás

A láz a testhőmérséklet rendellenes állapota, amely valamilyen problémának a tünete. Az agyban található hipotalamuszban van a hőközpont, ez szabályozza a test hőmérsékletét. A kórokozók elleni küzdelem során a fehérvérsejtekből egy ún. pirogén nevű anyag válik ki, ami hatással van a test hőmérsékletének megváltozására.

Mikor beszélhetünk lázról?

Ennek megállapításához több mindent is figyelembe kell venni. Ezt egyrészt befolyásolja az adott időpont. A testhőmérséklet ugyanis ingadozó képet mutat – reggel alacsonyabb, majd folyamatosan növekszik, és délután 4 és 6 óra között éri el a legmagasabb állapotot. Másrészt hatással van a lázmérés helye is, mert a fülben és végbélben mért hőmérséklet kb. 0,5°C-kal magasabb a hónaljban tapasztalthoz képest.

Mindezek alapján:
- normális testhőmérséklet: 36-37°C
- hőemelkedés: 37-38°C
- mérséklet láz: 38-39°C
- magas láz: 39-40,5°C
- igen magas láz: 40,5°C felett

Ezek a hónaljban történő mérés esetében érvényesek. Amennyiben eltérő területen történt a lázmérés, akkor az értékek 0,5°C-kal magasabban értendőek.

Milyen testi tünetei lehetnek a láznak?

Ez igen változó képet mutat, hiszen szinte minden esetben más tünetek jelentkezhetnek. Többek között előfordulhat izzadás, bágyadtság, keringési zavarok, fáradtság, hidegrázás, izomgyengeség és bőrelváltozás is.

A lázcsillapítás módszerei

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy a láz a szervezet természetes reakciója a különböző fertőzésekkel szemben. Ez pedig hasznos szerepet tölt be a méregtelenítésben. Tehát magára a csillapításra csakis abban az esetben van szükség, ha a beteg közérzete azt megkívánja.

Ilyenkor alkalmazhatunk mechanikus módszereket. A hűtőfürdő esetében érdemes a testhőmérséklettel megegyező vízzel kezdeni, és azt folyamatosan hűteni. Csakis abban az esetben alkalmazzuk, ha a betegnek nincs ellene kifogása. Illetve a priznic, azaz az egész testre adott vizes borogatás technikáját is használhatjuk, de ez sok esetben kevésbé javasolt.

Amennyiben nem a mechanikus módszerek mellett döntünk, akkor megannyi készítmény közül választhatunk. Ma már szájon át bevehető, és kúp formájában kapható lázcsillapítókat is találhatunk a gyógyszertárak polcain.

Minden esetben tájékozódjunk a beteg számára legjobb megoldásról, és azt alkalmazzuk, amelyik számára a legmegfelelőbb.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu