Hogyan legyen sikeres a dohányzásról történő leszokás?

Írja össze, hogy mit nyerhet a leszokással. Számtalan oka lehet, annak, hogy elhatároztuk leszokunk a dohányzásról. Ezek sosem általános dolgok és nem mondhatja meg más az okokat. Nekünk kell megtalálni a célunkat, hiszen az olyan dolgok miatt tudunk küzdeni, ami nekünk fontos. Ez lehet egészségügyi előny, mint a szívinfarktus kockázatának csökkentése.

Hogyan legyen sikeres a dohányzásról történő leszokás?

Anyagi előnyök. Számoljuk ki mennyit költünk egy évben a dohányzásra és találjunk egy célkitűzést, amit ebből az összegből meg tudunk valósítani, mint például egy nyaralás a családdal. De lehet az is a célunk, hogy példát mutassunk a gyermekünknek, vagy hogy visszanyerjük a szabadságunkat a dohányzás okozta függőségből.

A listát őrizzük meg és időnként vegyük elő, hogy motiváljon minket. Legyen kéznél, mert nem tudhatjuk, hogy mikor lesz szükségünk rá, mikor tör ránk a dohányzás utáni vágy. Jó ha készítünk belőle másolatokat is, legyen belőle otthon, a munkahelyen, az autóban vagy a táskánkban. Tegyük oda, ahol a cigarettát tároltuk. Mikor önkéntelenül is a doboz után nyúlunk, a lista akad a kezünkbe.

Írjon naplót! Írja le az érzéseit és a tüneteit. Ezzel a saját viselkedését is ki tudja elemezni, el tudja kerülni azokat a helyzeteket, melyek erősítik a dohányzás utáni vágyat, illetve rá tud jönni, hogy mik azok az eszközök, amelyek segítenek a megvonási tünetek csökkentésében. A leszokási napló teljesen egyedivé, személyre szabottá teszi a leszokási módszerét, így segítve a sikert.

Tegyen meg mindent, hogy ne gyújtson rá többé! Ha azonban bűnözik és mégis elszív egy cigarettát, gondolja át az okokat. Mi volt az a körülmény, ami megingatta az elhatározását?

Valószínűleg bűntudata lesz, és ostorozni fogja magát ezért. Jó, ha tudja, hogy nem jó, amit tett, de nem is katasztrófa. Ne higgye azt, hogy Ön gyenge és nem tud leszokni. Ez a negatív gondolatmenet lehet, ami újra a dohányzás útjára tereli. Ennek elkerülésére alaposan elemezze a helyzetet. Készüljön fel, hogy legközelebb, hogyan kezelje, mit tegyen máshogy.

Emlékeztesse magát a céljaira és a már elért eredményeire!

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu