A koleszterinszint és a fokhagyma

A mai kor táplálkozási szokásai nem szolgálják megfelelően az egészségünket. Eddig a 35 évnél idősebb férfiaknál és a 45 évnél idősebb nőknél tartották szükségesnek a rendszeres koleszterinszint mérést. Azonban mára ez megváltozott. Egyre több fiatalabb korosztályú férfinál, nőnél jelenik meg a magas koleszterin szint problémája.

A koleszterinszint és a fokhagyma

Magyarországon a halálozási statisztika alapján a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek miatt hunynak el, évente 70 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségek következtében. Ezeknek a betegségeknek a hátterében a magas koleszterinszint is állhat. Ezért nagyon fontos magas koleszterin szint korai megállapítása, mert kezelés nélkül akár szívinfarktushoz is vezethet.

Szerencsére azonban, a magas koleszterin szint azonban megelőzhető és kezelhető. Tudatos táplálkozással, rendszeres mozgással vagyis életmódváltással csökkenteni lehet a koleszterinszintet és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

A koleszterin szint csökkentésében segítségünk lehet a fokhagyma is.


A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövényünk, már az ókorban is használták Számos betegségre javasolták. Antibiotikus, gombaellenes és vírusölő hatása is van.

A fokhagyma kiváló gyógynövény, ha vér- és érrendszeri problémáink vannak, hiszen koleszterin csökkentő és vérnyomás csökkentő hatású, továbbá véralvadásgátló és értisztító is.

A fokhagymát nyersen érdemes leginkább fogyasztani, mert ekkor keletkezik az allicin nevű hatóanyaga. Amikor a friss fokhagymát felvagdossák vagy összezúzzák, összerágják, akkor szabadul fel az allicin, mely fokhagyma jellegzetes illatáért is felelős.

Ha hőkezelésnek vetjük alá a fokhagymát, például ha megsütjük, akkor elveszíti ezt az értékes hatóanyagát.

Sokan azért nem fogyasztják a fokhagymát, mert kellemetlen, erős illatától nehéz megszabadulni. Az egyszerű fogmosás ehhez nem elegendő. Azonban számos trükk, praktika létezik, melyek a segítségünkre vannak ebben. Ha a fokhagyma fogyasztása után például elrágcsálunk egy szál petrezselymet, eltüntethetjük a zavaró fokhagymaszagot. De ugyanilyen jó hatású, ha friss citromból készült limonádét iszunk a fokhagyma fogyasztása után. Ráadásul, a petrezselyemnek és a citromnak is nagyon kedvező hatásai vannak az egészségünkre is.

Ha nem akarunk ezzel bajlódni, ma már számos fokhagymakivonat, kapszula vásárolható.

Termék:

Allisat fokhagyma drazsé 100x 808 Ft
Bánó Fokhagyma-Galagonya-Fagyöngy kapszula 100x 3692 Ft
Napi1 Fokhagyma extraktum kapszula 30x 939 Ft
Jutavit Fokhagyma 420mg kapszula 100x 898 Ft
Allisat fokhagyma drazsé szelénnel 100x 874 Ft
Dr. Chen Fokhagymaolaj kapszula C-vitaminnal 100x 1694 Ft
BioCo Fokhagyma + Galagonya + Ginkgo biloba tabletta 60x 2324 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu