Mit tehetünk a pikkelysömörrel?

A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség, jóindulatú, azonban még nem gyógyítható, csak tünet mentesíthető. A betegség általában a fejbőrön és a hajlatokban alakul ki. Eleinte kis pirosas-vöröses foltok jelennek meg, majd a bőrfelületen különböző formájú, gyöngyház fényű, szürkés színű foltok. Könnyen lekaparhatóak, azonban, ha lekaparjuk, apró vérző pontok jelennek meg. Esetenként magától is hullani kezd, mint a korpa. Innen ered az elnevezése is, a bőr mintha pikkelyessé válna.

Mit tehetünk a pikkelysömörrel?

A pikkelysömör nem jár fájdalommal, még csak nem is viszket. Nagyon ritkák azok az esetek, amikor az ízületek is megbetegszenek, ilyenkor lehetséges, hogy az ízületi fájdalom a bőrtünetek előtt jelentkezik.

Szerencsére ritkán fordul elő, hogy a pikkelysömör tünetei az egész testfelszínen összefüggően jelenjenek meg. Ilyenkor a betegség már természetesen kórházi kezelést igényel.

Kezelése függ a betegség súlyosságától. Egyes esetekben elég a külsőleg alkalmazható krémek használata, azonban súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés szükséges.

A pikkelysömört leginkább a szüleinktől örököljük. Minél gyakoribb a családban a betegség, annál korábban alakul ki. Azonban fontos tudni, hogy nem maga a betegség öröklődik, hanem a hajlam. A tünetek bizonyos behatások, ingerek miatt jelennek meg. Ez lehet sérülés, gombás- vagy bakteriális fertőzés. De belső szervi betegségek is okozhatják a pikkelysömör kialakulását, például különböző gyulladások. Nagyon sokszor a pikkelysömör megjelenése hívja fel a figyelmet belső megbetegedésekre.

A pikkelysömör tüneteinek megjelenése összefüggés a táplálkozással is. Így a betegség tünetei csökkenthetőek megfelelő táplálkozással. A finomított és adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket el kell hagyni, viszont nagy szüksége van a szervezetnek állati fehérjére. Figyelni kell a megfelelő B-vitamin bevitelre is. Bőséges forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő.

Sokan utaznak a Holt-tengerhez gyógyulni, vize jótékony hatással van a pikkelysömörre.

Termék:

Medifleur Intenzív krémtusfürdő pikkelysömörre 200ml 3999 Ft
Medifleur Intenzív fejbőr ápoló gél pikkelysömörre 50ml 3490 Ft
Medifleur Intenzív tápláló sampon pikkelysömörre 150ml 3990 Ft
Medifleur Intenzív bőrápoló krém pikkelysömörre 50ml 2890 Ft
Medifleur Intenzív bőrápoló krém pikkelysömörre 100ml 4890 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu