Mivel helyettesítsük a cukrot?

Sokan a diétájuk, fogyókúrájuk támogatására átmenetileg használnak cukor helyett különböző édesítőszereket. Másoknak az életmódjukba nem fér bele a cukor fogyasztása tudatos döntés, vagy betegség miatt. Szerencsére több választási lehetőségünk is van, ha nem szeretnénk cukrot fogyasztani.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

Stevia

A stevia dél-amerikából származó növény. Nagyon édes, a nádcukornál többszörösen is, ezért másképp kell adagolni. A stevia levél 30-szor édesebb, mint a nádcukor, a különböző kivonatok pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek. Édes ízét 198 fokig őrzi meg. Ekkor sem bomlik le, pusztán az édességéből veszít. Ezért süthetünk, főzhetünk is vele. Mindenképp ajánlott a tesztelése, például először készítsen vele limonádét.

A diétázók számára hatalmas előny, hogy kalória-és szénhidrátmentes. A 100%-os stevia kivonat kalóriatartalma nulla.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a stevia nem emeli meg a vércukorszintet. Kutatások alapján a 2-es típusú cukorbetegeknél a vércukorszint figyelemre méltóan csökken, ha a nádcukor helyett a stevia fogyasztanak.

Nagyon fontos, hogy a stevia természetes édesítőszer, hiszen legtöbb édesítőszert mesterségesen állítják elő.

Méz

A méz nagyon egészséges, bár a kalória tartalma közel annyi, mint a cukoré. Mégis ajánlott a fogyasztása. A szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. Sokkal egészségesebb a fogyasztása, mint a fehérített cukoré vagy a mesterségesen előállított édesítőszereké. Gyorsan felszívódik, így – bár magas a kalóriatartalma – nem hizlal.

Az édesítés mellett nagyon sok jótékony hatással bír. Az köztudott, hogy teába keverve enyhíti a megfázás tüneteit, segít a fájó torok megnyugtatásában. Magas vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert.

Ezeken felül szív- és érrendszeri problémák, keringési zavarok, magasabb vérnyomás esetén is jótékony hatással bír.

Édesanyáknak is javasolt, hogy a nehezen elalvó kisgyermeknek este langyos tejbe keverjen egy kis mézet, mert nyugtató hatású.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu