Cukor helyett: édesítőszerek

2.rész: A cukorbetegség kockázatai

Sokan kávétól és teától ébredünk fel a korai órákban, de az a gond, hogy 2-3 kanál cukorral fogyasztjuk őket. Ebben a reggeli „rituáléban” is felfigyelhetünk egy fontos mozzanatra: nehezen tudjuk az életünket elképzelni cukor nélkül. Rengeteg édességet, zsíros ételt, cukrozott üdítőt fogyasztunk, emellett hihetetlenül keveset mozgunk.

Cukor helyett: édesítőszerek

Ez gyakran elősegíti a cukorbetegség kialakulását, ami nyugtalanító rizikót jelent az egészségünk számára. Többet kellene mozognunk, lift helyett lépcsőznünk. A kocogás és a biciklizés is remek ötlet! Ideje gyümölcsökre, salátákra váltani, hogy megőrizzük az egészségünket!

Első lépésként használjunk édesítőszereket a reggeli kávéhoz, hogy apránként leszokjunk a cukros dolgokról. Minél távolabb kerülünk az édességektől, annál kevésbé kockáztatjuk a cukorbetegség fenyegetését.

Nézzük, milyen súlyos problémákat okozhat a cukorbetegség!
- Veszélybe kerül a látásunk, a szívünk és a vesénk
- A megemelkedett vércukorszint hatására kritikus állapotba kerülnek a véredényeink, ezért nagyobb mértékben károsodnak a szerveink.

Egy ijesztő adat: a kutatások szerint a 2-es típusú diabétesztől szenvedőknek 20-szor (!) magasabb az esélye a veseelégtelenségre, mint a lakosság többi részének. Ugyanennél a típusú diabétesznél körülbelül háromszor-négyszer nagyobb valószínűséggel lesz valakinek szívinfarktusa, mint egy egészséges embernek.

Cukorbetegek esetében az egészséges emberekhez képest négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy komolyabb retinakárosodásunk lesz, és elveszítjük a látásunkat.

Ideje tehát változtatni az étkezési szokásainkon és a mozgásszegény életmódunkon, hogy minél tovább egészségesek lehessünk!

A változás nem megy egyik pillanatról a másikra, mindig kicsiben kell elkezdeni. Első lépésként már az is jó, ha változtatunk a reggeli szokásainkon.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu