A szódabikarbóna sokrétű felhasználása

Ha nevezhetünk valamit csodaszernek, akkor az egyértelműen a szódabikarbóna lenne. Bár felhasználását tekintve leginkább a sütésben és a háztartásban örvend komolyabb népszerűségnek, az orvoslásban is számos esetben alkalmazzák, mivel a szervezetnek kiváltképpen jót tesz.

A szódabikarbóna sokrétű felhasználása

A régi időkben univerzális szerként tartották számon a szódabikarbónát, mára azonban kezd feledésbe merülni számos pozitív hatása. Ahhoz, hogy a szódabikarbónát megfelelően tudjuk alkalmazni, érdemes áttekintenünk azt, mennyi mindenre jó.

Legismertebb tulajdonsága a fertőtlenítés. Bármilyen tárgyat megtisztíthatunk vele, a fésűtől kezdve a gyerekjátékokig, amiket a picik úgyis a szájukba vesznek. Semmi más dolgunk nincs azon kívül, hogy csinálunk otthon egy egyszerű és gyors mixet. Lavórnyi vízbe tegyünk 6-8 evőkanálnyi szódabikarbónát, hagyjuk állni benne a tisztítandó tárgyakat néhány órán át, másnap pedig öblítsük le őket.

Gyomorpanaszok esetén is bátran alkalmazható, mivel a gyomorégés egyik ősi ellensége a szódabikarbóna. Ha úgy érezzük, túl sok a gyomorsavunk, egyszerűen tehetünk ellene. Egy pohár vízbe mindössze egy teáskanálnyi szódát kell tenni, ezzel ugyanis csökkenthetjük az emésztési zavarokat, lúgos kémhatása ugyanis helyreteszi a pH-értéket.

A szódabikarbóna a szájápolásban is segítségünkre lehet. Beáztathatjuk például a fogkefénket 2 teáskanál szódabikarbónából és egy pohár meleg vízből készített oldatba, ezzel semlegesíthetjük a szagokat a szánkban. Készíthetünk belőle fluortól mentes fogkrémet úgy, hogy 3%-os hidrogén-peroxid oldattal összekeverjük a szódabikarbónát, amellyel fogaink fehérségét elősegíthetjük, valamint a kellemetlen leheletet is megszüntethetjük.

Szódabikarbónás oldattal a fejfájás ellen is tehetünk úgy, hogy egy teáskanálnyit feloldunk vízben, majd addig isszuk az oldatot, amíg el nem múlik a fájdalom. Emellett a csípési fájdalmakat is enyhíthetjük vele, valamint a pattanásos bőrnek is jót tesz, gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Az orvostudomány gyakran használ szódabikarbónás oldatokat a stressz és a nyugtalanság csökkentésére, ugyanis kellemesen hat az idegrendszerre.

Az előbb felsorolt számos felhasználási mód mind azt bizonyítja, hogy sokszor érdemes nagymamáinkra hallgatnunk, ha házi praktikákat javasolnak a különböző fájdalmak, kellemetlenségek ellenszereként.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu