A laktózérzékenység tünetei, okai és kezelése

Az emberiség nagy részét érinti a laktózérzékenység. A hasfájás, puffadás és hasmenés egyértelmű jelei lehetnek a tejcukor-intoleranciának.

A tejben lévő cukrot laktóznak nevezzük. Ha a bélben fennáll a laktáz nevű enzim hiánya, a szervezet nem tudja megemészteni a tejtermékekben lévő tejcukrot, azaz laktózt. A laktózérzékenység kialakulását tekintve két esetet különböztetünk meg. Az egyik, hogy öröklődik a bél laktáz hiánya. A másik pedig, hogy valamiféle betegség következtében (például bélgyulladás miatt) alakul ki, ilyenkor a megemésztetlen laktóz okozhat problémát.

Az elsődleges, újszülöttkori laktózhiány gyakori, amely leginkább 2 éves korban kezdődik és már 6 éves korban okoz panaszokat. Ez egy életre szóló rendellenesség. A másodlagos laktózérzékenység akkor alakul ki, ha a vékonybelek nyálkahártyája megsérül. Ha a vékonybél hámsejtjeiből eltűnik a laktáz, laktózérzékenység alakul ki.

A tejcukor azonban nem csak tejtermékekben található meg. Sokszor feltűnik teljesen más élelmiszerekben is, ezért a laktózérzékenyeknek fokozottan figyelniük kell arra, hogy alaposan olvassák el minden termék összetevőjét.

Tüneteit tekintve a legáltalánosabbak közé tartozik a hasi érzékenység, hasfájás és hasmenés, a puffadás és felfúvódás azután, hogy tejterméket fogyasztunk. Ezen kívül előfordulhat a görcsölés, gyerekeknél a köldöknél kialakuló kellemetlen, fájó érzés is.

A tej elfogyasztása után egy órával jelentkeznek a panaszok és ha huzamosabb ideig jelen vannak az előbb említett tünetek, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy mielőbb megkezdhesse megfelelő kezelésünket. Egy kis odafigyeléssel azonban kezelhető a probléma.

Az elsődleges, tehát a veleszületett tejcukor-intolerancia esetében alkalmazható az enzimpótlás, a másodlagos laktózérzékenységnél pedig a tejcukorban szegény étrend javasolt. Ezen kívül számos gyógyszerkészítmény is létezik, amelyek segítik a laktózérzékenyek életét.

Termék:

InnoPharm Laktáz enzim tabletta 60x 899 Ft
Jutavit Laktáz enzim tabletta 60x 959 Ft
MillandJoy rágótabletta 20x 1424 Ft
MillandJoy rágótabletta 50x 2564 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu