A napégés tünetei és kezelése

A nyári hőség különösen megviseli a szervezetet, nagy veszélyforrás idősek és fiatalok számára egyaránt. A forró hónapokban igyekeznünk kell mindent megtenni annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat a napsugarak káros hatásaitól. Az UVA és UVB sugarak a leégés mellett a bőr öregedéséhez is hozzájárulnak, de a szemre sincsenek jó hatással.

A napégés tünetei és kezelése

Főleg nyáron egészen általános jelenség a napégés, amely tulajdonképpen egyfajta bőrgyulladás. Megkülönböztetünk első és másodfokú napégést, melyek közt az a különbség, hogy előbbinél csak bőrpír, utóbbinál azonban kiütések is jelentkezhetnek a bőr felszínén.

A napégés tünetei

A napégés tünetei általában 2-6 órán belül jelentkeznek, amely függ attól, milyen mértékben égett meg a bőr.

A bőrgyulladás mindenki számára könnyen észrevehető, hiszen legjellemzőbb tünete a piros bőrszín. A bőrfelszín fájdalmassá válik, a leégés utáni napokban a bőr hámlani kezd. Hámlás után az alsó bőrréteg keményebbé válik.

Emellett jelentkezhetnek olyan tünetek is, mint a láz, a hányinger vagy hányás.

Súlyosabb esetben a bőr felszínén hólyagok képződnek, ezek a kiütések gyakran viszketnek. A hólyagok gyakran vízzel teltek.

A leégés megelőzhető, azonban ha már kialakult a bőrgyulladás, időben el kell kezdeni kezelni.

A napégés kezelése

Napégés után különösen fontos, hogy bőrünket kíméljük a további külső hatásoktól. A napot kerülni kell, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről minden esetben gondoskodni kell.

Amennyiben a bőrgyulladás súlyosabb tünetek formájában jelentkezik (például hólyagosodás), mindenképp orvosi segítség szükséges. Ilyenkor ugyanis elengedhetetlen a bőr fertőtlenítése, illetve steril kötözése.

Enyhébb tüneteket produkáló napégés esetén otthon, különböző gyógyszeres készítmények segíthetnek abban, hogy a bőr hamar visszanyerje eredeti állapotát.

A vizes borogatás és tusolás csillapítja a fájdalmat, ezen kívül azonban gyulladáscsökkentők használata is ajánlott.

Termék:

Panthenol spray 130g 1696 Ft
Dermazin 10mg/g krém 50g 1464 Ft
Fenistil 1mg/g gél 50g 2192 Ft
Swiss Panthenol Premium 10% spray 125+25ml 2290 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu