Az ajakherpesz kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Az ajakherpesz kialakulásának oka legtöbbször a herpes simplex (HSV-1) vírus, ez ellen senki nem védett teljesen. Akinek egyszer már volt herpesze, a fertőzésre a továbbiakban is fogékonyabb.

Az ajakherpesz kialakulásának okai, tünetei és kezelése

Kialakulásának okai

A herpeszt számos tényező kiválthatja, ilyen például ha más után iszunk egy pohárból, egy evőeszközt használunk, mivel a herpesz testnedvekkel terjed. A fertőzés amúgy sokáig lappanghat az emberben, tünetmentes maradhat akár évekig is.

Kiváltó oka lehet az immunrendszer gyengítése, ezért a herpesz kialakulásának megelőzése érdekében érdemes ezt erősíteni. Herpesz kialakulhat azonban olyan általános, mindennapi jelenségek következményeként is, mint a stressz, a kimerültség vagy épp a menstruáció.

Az ajakherpesz tünetei

Az ajakherpesz leggyakoribb tünetei közé tartozik az ajkakon vagy a szájzugban megjelenő apró hólyagok, amelyekben fertőző folyadék található. Többek közt ezért sem szabad kinyomni vagy elkaparni őket, mert tovább fertőződhetnek és a herpesz egyre nagyobb területen fog megjelenni.

A herpesz kialakulása égető érzéssel jár együtt, a bőrfelület húzódik és feszül. A fertőzés hatására a bőr megkeményedik, kisebesedik és duzzadttá válik a száj szélén vagy a szájzugban.

Attól kezdve, hogy a hólyagokból lett sebek megjelennek a szájon, ezek visszahúzódása néhány naptól akár másfél hétig terjedhetnek. Hegesedés után a sebek nyomtalanul eltűnnek.

Hogyan kezelhető az ajakherpesz?

Ajakherpesz esetén érdemes már a legelső tünetek jelentkezésekor megkezdeni a kezelést. Erre a feladatra alkalmasak azok a gyógyszeres készítmények, amelyek enyhítik az égő-, viszkető érzést, védik a sérült bőrt a szennyeződésektől és baktériumoktól.

Ahogy a krémek lefedik a sebet, megakadályozzák a vírusok terjedését és megkötik a sebváladékot. A tünetek enyhíthetők, a gyulladás pedig csökkenthető gyógyszeres készítményekkel is.

Termék:

Telviran 50mg/g krém 2g 1342 Ft
Zovirax ajakherpesz krém 2g 1394 Ft
Herstat ajakherpesz kenőcs 2g 1724 Ft
Richtofit gél ajakherpeszre 5g 814 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu