A fejtetű kialakulásának megelőzése, annak tünetei és kezelése

A tetvességgel kapcsolatban mára rengeteg tévhit alakult ki. Ezek közül a leggyakoribb, hogy csak azok lehetnek tetvesek, akik nem higiénikus körülmények között élnek, nem tisztálkodnak rendszeresen. A tetvesség azonban a tiszta hajú embereket is ugyanúgy megtámadhatja. Legtöbbször olyan közösségekben terjed el, mint az óvoda vagy általános iskola, így leginkább a gyerekeket érinti.

A fejtetű kialakulásának megelőzése, annak tünetei és kezelése

Mivel a fejtetű rendkívül gyorsan terjed, ezért ezekben a közintézményekben nem csak a rendszeres ellenőrzés, de a megelőzés és a kezelés is elengedhetetlen.

A tetvesség gyakran jelentkezik hosszú hajú lányoknál, függetlenül attól, milyen gyakran mosnak hajat.

A hajtetvek jellemzően szabad szemmel alig láthatók, ugyanis 1-3 mm-es nagyságúak és alkalmazkodnak a haj színéhez. Úgymond láthatatlanná válnák.

Egy vérszívó, ami szárnyatlan és az emberen él úgy, hogy a petéit is a hajban rakja le. Ezeket a petéket nevezzük serkéknek. A fejtetű nem repül, nem ugrik, hanem mászik.

Tünetek

A fejtetű viszonylag gyorsan észrevehető, ugyanis égető, csillapíthatatlan viszketéssel jár együtt. Ez nem csak a haj alatti fejbőrt, de a tarkót és a nyakat is érinti. A tetű vérszívása után piros foltok jelennek meg a fejbőrön, ezeket azonban nehéz észrevenni, mert a haj eltakarja őket.

Megelőzés és kezelés

Óvoda- vagy iskolakezdés előtt mindenképp szólni kell a gyerekeknek, hogy ne vegyék fel más sapkáját, kabátját és ne nagyon ölelkezzenek másokkal úgy, hogy a hajuk összeér.

Tetvesség megelőzése érdekében gyógyszertárakban lehet kapni direkt erre a célra alkalmazható készítményeket, amelyek megelőzik, hogy a fejtetű meg tudjon telepedni a hajszálakon, a serkéket pedig azonnal megöli.

A tetvességet speciális tetűfésűvel is lehet ellenőrizni, amivel ha többször átfésüljük a hajat, a fésűt pedig letöröljük egy zsebkendővel, láthatóvá válnak a tetvek.

Tetvesség esetén sem kell egyből hajvágásra gondolni. A tetűírtó szerek kiválóan kezelik a problémát, akár negyed óra alatt megöli a tetveket. A használati utasítást minden esetben be kell tartani.

Termék:

Pedex tetűírtó hajszesz 50ml 696 Ft
Paranit Fejtetű és serke irtó spray + fésű 100ml 3496 Ft
Paranit fejtetűriasztó aerosol 100ml 2836 Ft
Hedrin Once tetűírtó gél 100ml 2792 Ft
Hedrin Protect & Go Megelőző spray fejtetű ellen 120ml 2892 Ft
Hedrin Treat & Go tetűírtó oldat 50ml 1896 Ft
Hedrin Treat & Go tetűírtó spray 60ml 2862 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu