Láz- és fájdalomcsillapítás gyermekek számára

Mikor beszélünk lázról és hőemelkedésről? Egyáltalán mit jelent a láz, és gyermekek esetében hogyan kell pontosan megmérni a testhőmérsékletet, vagy csillapítani azt? Az őszi és téli időszakban egyre gyakoribb a megfázás, a náthás megbetegedés, amelynek gyerekek és felnőttek egyaránt ki vannak téve.

Láz- és fájdalomcsillapítás gyermekek számára

Az óvodai és iskolai környezetben sokkal könnyebben fertőződnek meg a gyerkőcök, ezért nagyon fontos a megelőzés, vagy a már kialakult betegség esetén a megfelelő kezelés.

Megelőzés szempontjából az egészséges, változatos táplálkozás és a friss levegőn eltöltött idő nagyon fontos. Az ásványi anyag- és vitaminhiányt a szervezet számára pótolni kell.

Nem elhanyagolható továbbá az időjárásnak megfelelő öltözködés, gyakori kézmosás és rendszeres testmozgás sem.

Mit jelent a láz?

A láz önmagában nem betegség, hanem tünet. Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet 38 °C, vagy annál magasabb. Ez alatti érték esetén nem láz, hanem hőemelkedés áll fenn.

Amikor valaki lázas, az immunrendszer segíti a szervezetet abban, hogy felvegye a harcot a kórokozók ellen.

Ennek ellenére azonban huzamosabb ideig lázasnak lenni nem egészséges. A láz csillapítása érdekében alkalmazhatók otthoni praktikák is, de súlyosabb esetben gyermekorvoshoz kell fordulni, aki valószínűleg gyógyszeres kezelést fog javasolni.

Hogyan kell jól lázat mérni?

Lázat mérni elsősorban a hónaljban szokás, de a szájban és a végbélben is lehetséges. Utóbbi esetben azonban a kapott hőmérsékletből 0,5 °C fokot le kell vonni.

Otthoni praktikák lázcsillapításra

Fürdetés hideg vízben
Fontos, jéghideg vízben nem szabad fürdetni a gyereket, és 32 °C-nál hidegebb kádba se ültessük bele. Nem az a cél, hogy a fázást segítsük elő, hanem az, hogy csillapítsuk a lázat.

Hideg vizes borogatás
Az egyik legősibb módszer, amit még a nagymamáink is javasolnak akkor, ha lázasak vagyunk. A borogatás lényege, hogy hideg vízbe áztatunk több anyagot, amit aztán a beteg különböző testrészeire kell helyezni, de nem csak a homlokára.

Az otthoni praktikák általában beválnak és segítenek a hőleadásban, azonban az orvos által javasolt gyógyszeres kezelés gyorsabb és hatékonyabb, tartós eredményt nyújt.

Termék:

Nurofen 20mg/ml szuszpenzió narancsízű 100ml 1396 Ft
Panadol Baby belsőleges szuszpenzió 100ml 1418 Ft
Master-aid Termometro orvosi folyadékos lázmérő 1x 2750 Ft
Nurofen 60mg végbélkúp gyermekeknek 10x 987 Ft
Nurofen 125mg végbélkúp gyermekeknek 10x 1242 Ft
Nurofen 20mg/ml szuszpenzió eperízű 100ml 1396 Ft
Thermoval Kids lázmérő 1590 Ft
Algoflex Baby 20mg/ml belsőleges szuszpenzió 100ml 999 Ft
Algoflex Junior 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 100ml 1399 Ft
Domotherm TH1 digitális lázmérő 1390 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu