Orrfolyás és orrdugulás: tünetek, amiktől gyorsan meg lehet szabadulni

A megfázás leggyakoribb tüneteként számon tartott orrdugulás és orrfolyás két kellemetlen panasz, amelyek ősszel és télen mindenkit fenyegetnek. Megfelelő módszerekkel azonban (legyen az otthoni praktika vagy gyógyszertári készítmény), jelentős mértékben lehet enyhíteni a tüneteken.

Orrfolyás és orrdugulás: tünetek, amiktől gyorsan meg lehet szabadulni

Mitől alakul ki az orrfolyás?

Az orrnyálkahártya nem tartja vissza megfelelően a kórokozókat. Miután a kórokozók megtelepedtek rajta, az orrnyálkahártya nagy mennyiségű váladékot kezd termelni, magyarul az orr folyni kezd.

Otthoni praktikák orrdugulás ellen

Kellemetlen tünet, amitől sokszor alig tudunk megszabadulni. A gyógyszertárakban kapható orrcseppek és orrspray-k választéka hatalmas, azonban otthoni praktikákkal is javíthatunk a helyzeten.

Az orr egész területére, leginkább az orr alá kenjünk mentolt tartalmazó krémet, ez ugyanis sokat segít az orrdugulás elleni küzdelemben.

Ősi módszer, melynek hatékonyságát felesleges lenne kétségbe vonni. A kamillatea az egyik legjobb, ha inhalálni szeretnénk. Hajoljunk egy forró, gőzölgő lábos kamillatea fölé. Alig két perc alatt kidugul majd az orr, megindul az orrfolyás.

Próbáljunk minél többször orrot fújni, még akkor is, ha úgy érezzük, nem fog menni. Ezzel ugyanis megadjuk az esélyét annak, hogy az orrmelléküregek tisztuljanak, így nem lesz váladék, ami eldugítja a járatokat.

Orrspray és orrcsepp

Ezekben, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható, készítményekben a hatóanyag általában oxymetazolin vagy xylometazolin, amelyek egy perc alatt képesek megkezdeni az orrdugulást megszüntetését.

Az adagolásra vonatkozó előírásokat érdemes betartani, ugyanis ha túl nagy mennyiségben vagy túl sokáig használjuk, többet ártunk vele, mint használunk!

Mindenki egyénileg dönthet arról, hogy a spray vagy az orrcsepp hatékonyságában hisz jobban. Előbbi praktikusabb, diszkrétebb, jobban eloszlatja az orrüregben a hatóanyagot.

Fontos!

Mielőtt orrcseppet vagy orrsprayt választunk, érdemes megérdeklődnünk, melyik védi az orrot a kiszáradástól.

Termék:

Otrivin 0,1% orrcsepp 10ml 1194 Ft
Otrivin 1mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml 1762 Ft
Nasopax orrspray felnőtteknek 10ml 1299 Ft
Nasivin 0,5mg/ml oldatos orrspray 10ml 1797 Ft
Nasivin 0,025% oldatos orrcsepp 10ml 1226 Ft
Nasivin 0,05% oldatos orrcsepp 10ml 1251 Ft
Rhinathiol 0,1% orrspray 10ml 1564 Ft
Nasic orrspray 10ml 1734 Ft
Wick Sinex Eukaliptusz 0,5mg/ml oldatos orrspray 15ml 1799 Ft
Otrivin Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml 1842 Ft
Teva-Nazal oldatos orrspray 10ml 1392 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu