Az utazási betegségek kiváltó okai

Daedalon
promóció

A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúly működésének zavarát. Ilymódon a hajó dobáló mozgása (tengeri betegség), a repülőgép körüli turbulencia (légi betegség), a vidámpark körhintája és az autó/vonat ablakán felvillanó tárgyak (autós betegség) mind kinetózishoz vezetnek.

Az utazási betegségek kiváltó okai

A járművek típusától függően tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportot az okozza, hogy a belső fülben található egyensúlyszerv a szem által felfogott ingereket (pl. a látóhatár utazás közbeni mozgása) és a jármű zötykölődő, imbolygó mozgásának hatását nem képes ˝kiegyensúlyozni˝, így az agyban zavar támad, az eredmény pedig rosszullét lesz.

Tünetek
Utazási betegség esetén az érintettnek eleinte rossz a közérzete: elsápad, gyakran ásítozik, hideg veríték lepi el, fejfájás kínozza, elgyengül, a később kialakuló émelygés és hányinger mellett legrosszabb esetben pedig hányás jelentkezik. A tüneteket fokozzák a hirtelen irányváltások, a lassítás, a fékezés az erős illatok, ill. repülőgépen a le- és felszállás. Hosszabb utak során, ha a jármű mozgása nem változik intenzíven, az érintett fokozatosan hozzászokhat a körülményekhez, és a rosszullét elmúlhat.

Más tényezők is ronthatnak a tüneteken: pl. ha a járművön mások dohányzanak, a füst miatt oxigénhiányos helyzet alakulhat ki; repülésnél pedig a légnyomáskülönbség miatt fülfájás léphet fel. Nem elhanyagolható a pszichés tényezők szerepe sem: ha valaki tart például a repüléstől, vagy a hosszas bezártságtól, netán tudja, hogy hajlamos az utazási betegségre, az utat eleve szorongva, félelmekkel telve kezdi meg, így a tünetek még súlyosabbak lehetnek.

Mi segíthet ilyenkor?
Ha számítunk a tünetek jelentkezésére, célszerű megelőzni, így már az utazás megkezdése előtt használjunk a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartsunk magunknál a tünetek enyhítésére szolgáló szert.

Lehetőség szerint autóban az első ülésre, buszon a jármű elejébe üljünk; vízi utazásnál a hajó közepére, repülés esetén pedig a szárnyak fölé foglaljunk helyet. Segít, ha repülésnél le- és felszálláskor szemünket csukva tartjuk, illetve ha félig, vagy teljesen fekvő helyzetben vészeljük át az utat.

Kímélje a gyomrát!
A hirtelen mozgások, a sebességváltozás hatására az ember gyomra könnyen ˝˝felkavarodik˝˝, ezért tanácsos odafigyelni az utazás előtti illetve alatti étkezésre. Közvetlenül utazás előtt már ne együnk, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüljük a megterhelő falatokat, és semmiképp se fogyasszunk alkoholt. A behűtött italok (elsősorban a víz) segíthetnek a tünetek enyhítésében. Egy csipet só, vagy citromos víz átmenetileg enyhíti a tüneteket.

Ne felejtse otthon!
A Daedalon® tabletta egy jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére.

Alkalmazható többek között
- bármely jármű kiváltotta utazási betegségben,
- különféle hányingert kiváltó eszközös vizsgálatok előtt, vagy
- szédüléssel is járó középfül eredetű émelygéskor (pl. Ménière szindróma).

Honlap: http://www.daedalon.hu

Termék:

Daedalon tabletta 10x 1596 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu