Emésztési problémák és megoldásuk

Sokan érezhettük már magunkat kényelmetlenül bizonyos finom falatok után. Egy jó kiadós vasárnapi családi ebéd, rendszertelen étkezés, strand- vagy gyorséttermi ételek után érhetnek minket kellemetlen pillanatok, amik akár túlzott elfogyasztott mennyiség, de bizonyos enzimek hiánya miatt is kialakulhatnak.

Emésztési problémák és megoldásuk

Puffadás

Az elfogyasztott táplálék megemésztéséért a gyomor-bél rendszerünk a felelős. A precízen, szinte svájci óra pontossággal összehangolt folyamatokban nem is gondolnánk, hogy szervezetünk naponta kb. 10 liternyi, enzimekben és ionokban gazdag folyadékot termel, mely alapvető fontosságú a tápanyag alkotóelemeire történő bontásában.

A puffadás és teltségérzés a harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. Kialakulásában életmódbeli és táplálkozási hibák, különböző megbetegedések állhatnak, ezért a kezelésük mindig a kiváltó októl függ.
Puffadást okozhat, ha rendszertelenül étkezünk, ha nem iszunk elég folyadékot, ha keveset mozgunk és órákat görnyedünk ülve a számítógép és a televízió előtt, a különböző megbeszéléseken vagy akár az autóban. Stresszhelyzet is okozhat a bélmozgás lassításával puffadást.

Enzimek

Étkezéseket követően érezhetünk kellemetlen tüneteket, mint például túlzott teltségérzet, puffadás, hasi görcsök, esetleg hasmenés. Az előbbi tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha az enzimek termelésével nincs probléma, viszont a bevitt táplálék többszöröse a megszokottnál, vagyis hiába van megfelelő enzimtermelés, a kevés mennyisége miatt mégis a hiányát érzékeljük.

Hasonló tüneteket tapasztalhatunk laktózérzékenység esetén is. Ha sok furcsaságot tapasztalsz szervezeted működésében, rosszalkodik az emésztésed, hadd nyugtassunk meg: nem vagy egyedül! Egyáltalán nem olyan ritka a laktózérzékenység, mint gondolod: hazánk lakosságának mintegy harmada lehet érintett, és tapasztalhatja akár napi szinten a jellegzetes tüneteket (hasgörcs, hasmenés, haspuffadás, kellemetlen szájszag).

Laktózérzékenység? Nem ételallergia!

Érdemes tudni, hogy mit is jelent maga a laktózérzékenység. Nem ételallergiáról van szó, csupán egy olyan állapotról, amikor is a szervezetben nem áll rendelkezésre ideális mennyiségű laktáz enzim (laktázhiány), ami a tejcukor lebontásában kapna szerepet. A tejcukor a vastagbélben található baktériumoknak köszönhetően gázképződéssel erjed meg, így okozva emésztési panaszokat.

Fontos!
A cikkben leírtak nem alkalmasak öndiagnózis elvégzésére. Komolyabb, hosszantartó vagy újszerű panaszok esetén keresse fel orvosát.

Források: www.dipankrin.hu és www.millandjoy.hu

Termék:

Espumisan gyöngy 40mg kapszula 25x 1016 Ft
Espumisan gyöngy 40mg kapszula 50x 1742 Ft
Teva-Anaflat Gyöngy lágyzselatin kapszula 50x 1542 Ft
Bila-Git filmtabletta 30x 1498 Ft
InnoPharm Laktáz enzim tabletta 60x 899 Ft
Jutavit Laktáz enzim tabletta 60x 990 Ft
Bila-Git filmtabletta 50x 2972 Ft
MillandJoy rágótabletta 20x 1479 Ft
MillandJoy rágótabletta 50x 1990 Ft
Eucarbon tabletta 30x 1738 Ft
Dipankrin Optimum 120mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta 30x 1251 Ft
Dipankrin Optimum 120mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta 60x 2231 Ft
Meteospasmyl lágy kapszula 20x 2192 Ft
Espumisan MAX lágy kapszula 20x 2072 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu