A megbízható étrend-kiegészítőkért

Ha garantált minőségű étrend-kiegészítőt szeretne, keresse a biztonságos étrend-kiegészítő program védjegyét” – hirdeti a szlogen február elsejétől. Az említett védjeggyel azokban a patikákban találkozhatunk, amelyek már csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja a kizárólag kifogástalan minőségű étrend-kiegészítők forgalmazása. Patikánk az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez.

A megbízható étrend-kiegészítőkért

Az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon esett át az étrend-kiegészítők piaca. Korábban – 1987-től 2004-ig – e készítmények döntő többségét gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként ismertük. S bár hatásosságukat klinikai vizsgálatokkal nem kellett igazolni, forgalmazásukat hatósági engedélyhez kötötték, amelynek során összetételüket laboratóriumi vizsgálatokkal kellett igazolni, akárcsak azt, hogy előállításuk minőségbiztosított gyártástechnológiával történt. Hasonló eljárásrend vonatkozott egyébként a már akkor is forgalomban lévő táplálék-kiegészítőkre.

A rendszerben gyökeres változást a 2004-es uniós csatlakozás hozott. E készítmények gyűjtőneve ettől kezdve lett étrend-kiegészítő, a korábbi eljárásrendet pedig felváltotta az úgynevezett notifikáció. Ez lényegében azt jelenti, hogy legkésőbb az adott termék forgalomba-hozatalának első napján értesíteni kell az illetékes hatóságot – jelen esetben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) – a forgalomba hozatal tényéről. A hivatalhoz benyújtott adatlapon – többek között – az adott készítmény összetételét, s az alkotóelemek pontos mennyiségét is fel kell tüntetni. A piac dinamikus növekedését jól jellemzi, hogy csupán egyetlen évben, 2016-ban közel 1400 új terméket notifikálását kezdeményezték. 2004 óta egyébként körülbelül 20 ezer különböző étrend-kiegészítőt regisztráltattak a fenti módon, az éves összforgalom pedig ma már eléri a 40-45 milliárd forintot.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) már 2010-ben kezdeményezte, hogy a patikai étrend-kiegészítők forgalmát ne kereskedelmi, hanem egészségügyi feladatként rögzítsék. Erre a gyógyszer-gazdaságossági törvény 2011-es módosításakor került sor – tudtuk meg az MGYK elnökétől, Hankó Zoltántól. Egyik szereplőként ugyancsak a kamara járt az élén annak az önszabályozó piaci együttműködésnek a kialakításában, amelyben a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) és az MGYK mellett részt vesz a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), valamint a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ). A programhoz kapcsolódó gyógyszertárakba – amelyek száma ma már meghaladja az ezerkétszázat – csak az önszabályozó szervezet minőségtanúsítási eljárásán átesett, garantált minőségű étrend-kiegészítők kerülhetnek. A patikába betérő vásárolók a kihelyezett zöld védjegyből tájékozódhatnak arról, hogy az adott gyógyszertár részt vesz-e a programban, vagy sem.

A piaci növekedés dinamizmusát jól mutatja – emelte ki Bérci István, a MÉKISZ elnöke –, hogy még a gazdasági válság idején is évente 10 százalékkal nőtt a forgalom. Ez azonban többek között azzal magyarázható, hogy olyan forgalmazók is megjelentek a piacon, akiknek az anyagi haszon, s nem a fogyasztók érdeke, illetve a jogszabályoknak való megfelelés volt az elsődleges céljuk. A MÉKISZ-nek elengedhetetlenül fontos, hogy csak megbízható minőségű, s minden kritikát kiálló étrend-kiegészítők kerüljenek forgalomba. Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet az internetes vásárlás veszélyeire is, mondván: a hálón ellenőrizhetetlen forrásból, azonosíthatatlan gyártói helyről származó termékeket árulnak. Úgy véli, amennyiben megfelelően működtetik és kontrollálják az önszabályozó rendszert, ez a piac jelentős tisztulásához vezethet, száműzve onnan azokat a termékeket, amelyek nem oda valók.

Az önszabályozó rendszer egy precízen kimunkált kockázat-értékelési eljárást jelent, amely minden egyes termékre és gyártóra vonatkozik, aki a hazai nagykereskedőkön keresztül kívánja forgalmazni étrend-kiegészítőjét – vállalva esetleg egy külső vizsgálat kockázatát is. Megfelelő minőség esetén kerülhetnek be a nagykereskedők kínálatába, míg a programhoz csatlakozott gyógyszerészek arra vállalkoznak, hogy csak ezekről a listákról rendelnek étrend-kiegészítőket.

További információk: MGYK honlapja

Honlap: http://pharmaonline.hu/patika_management/cikk/vedjegyet_kaptak_a_patikak
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.