Hírek

Milyen hatása van a macskagyökérnek?

Humán vizsgálatok során hatékonynak találták enyhe és közepes alvászavarokban, a REM fázisra gyakorolt kedvezőtlen hatás és a kognitív funkciók másnapi szignifikáns károsodása nélkül, azaz a figyelem, megfigyelőképesség, érzékelés-észlelés, emlékezet, gondolkodási funkciók másnap nem változnak. Az ajánlott dózisban javítja az alvás minőségét és csökkenti az elalvásig eltelt időt.

Tudatos Kismama

Egy tudatos kismama nem bíz semmit a véletlenre, hanem utánajár a dolgoknak. Megtervezi és segíti teherbeesését, ezt követően odafigyel magára, de gyakran kiszámolja azt is, hogy mire mennyit fog elkölteni. Igyekszik mindig rátalálni azokra a dolgokra, amik a legjobbat nyújthatják ár/érték arányban saját maga, illetve kisbabája számára.

Lássuk tisztán a légutakat!

A légúti betegségek jellegzetes tünete a köhögés. Ez egy hirtelen fellépő reflex folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat és a betegségek esetében termelődő többletváladékot eltávolítsa.

Komplex formula nőknek 50+

A kiegyensúlyozott étrend minden nő számára fontos, hogy a lehető legjobban érezze magát a bőrében. Ezért alkottuk meg a Centrum® Nőknek 50+ formulát, melynek összetevői hozzájárulnak az 50 év feletti modern nők tápanyagszükségletének fedezéséhez. A Centrum® Nőknek 50+ nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat és folsavat. A kalcium szükséges a normál csontozat fenntartásához. A vas megfelelő bevitele hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez és a normál energiatermelő anyagcserefolyamatokhoz. A folsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

A bélflóráról

Bélflóránk egészségünk egyik alappillére, mely olyan a szervezetünkben lezajló folyamatok aktív résztvevője, mint például az immunrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működése és védelme. Modern életvitelünk következményeként bélflóránk sok károsító hatásnak van kitéve, így rendkívüli fontossággal bír egyensúlyi állapotának megőrzése.

Szabaduljon meg a torokszorító fájdalomtól!

Bosszantó érzés, amikor elkezd kaparni a torkunk és tudjuk, hogy ebből bizony könnyen torokfájás is lehet. Ilyenkor még nyelni is nehéz, így az evés és az ivás is csak szüntelen bosszúság forrása, és az sem javít a közérzetünkön, hogy a nap végén, amikor lepihennénk, gyakran az elalvásban is zavar minket a torokfájdalom... Ismerős érzés?

A lábat érintő problémák

A fájó, görcsölő lábak, de a lábakon megjelenő visszerek és seprűvénák is a felgyorsult, modern életvitel egyik kellemetlen hozománya. Ezek a panaszok életkortól és nemtől függetlenül is jelentkezhetnek, megkeserítve a mindennapokat.

Röviden, tömören

Cikksorozatunk ismét jelentkezik az elmúlt rövid időszak újdonságaival, híreivel és érdekességeivel, egészségüggyel kapcsolatban.

Segítség a cukorbeteg lábaknak

Talán kevés olyan egyértelmű szövődmény van, amely olyan drasztikus következményekkel (csonkolás, amputálás) járhat, mint a diabetes láb.
Talán kevés olyan egyértelmű szövődmény van, ami olyan kis odafigyeléssel megelőzhető, sőt gyógyítható lenne, mint a diabetes láb.

Röviden,tömören

Új cikksorozattal szeretnénk jobban informálni online patikánk látogatóit, így időszakonkénti rendszerességgel jelentkezünk cikkekkel melyben összefoglaljuk az aktuális információkat, új termékeket, megújuló termékmárkákat és egészségügyi híreket.

A nyugodtabb alvás érdekében

A változó kor, az időjárás, a városi zajok, a munkahelyi stressz, a családi problémák… csak néhány olyan befolyásoló tényező, amely hatással lehet az éjszakai pihenés minőségére. A legjobb, ha megelőzzük a gondok kialakulását, azaz a felgyorsult életünkben megnövekedett stresszt kellő mennyiségű és minőségű kikapcsolódással ellensúlyozzuk. A sport, valamint a szeretteinkkel és a kedvenc hobbinkkal töltött idő segíthetnek a napközben felgyülemlett feszültség levezetésében és a kiegyensúlyozott lelki állapot fenntartásában.

Bőrkeményedés? Múltidő...

Van egy olyan testrészünk, aminek az ápolásával nagyon keveset törődünk, pedig nagy teljesítmény visz véghez: a lábunk. Az életünk során gyalog kb. 120 ezer kilométert teszünk meg úgy, hogy a lábunk még a testünk teljes súlyát is cipeli, és állandóan használatban van.

Újdonság – röviden, tömören

Új cikksorozattal szeretnénk jobban informálni online patikánk látogatóit, így heti rendszerességgel fogunk jelentkezni cikkekkel melyben összefoglaljuk az aktuális információkat, új termékeket, megújuló termékmárkákat és egészségügyi híreket.

Pelenkakiütés – egy gyakori probléma

A pelenkakiütés bármikor előfordulhat, függetlenül attól, hogy milyen gondosan cserélik a pelenkát. Néhány babánál csak esetenként fordul elő, mások gyakran szenvednek tőle. A pelenkakiütés bármikor jelentkezhet, de nagyobb valószínűséggel alakul ki, amikor a baba fogzik, elválasztják a szoptatástól vagy antibiotikumot kap.

Utazás és allergia

A nyár érkeztével a családi nyaralások, közös kikapcsolódások tervezésénél egyre gyakrabban merül fel az allergia témaköre a beszélgetések során. Az allergiás betegnek nagyon fontos időben informálódni, illetve jól megválasztani az úticélt, hiszen pontosan tudnia kell, hogy ahová utazik, ott mire is kell számítania, mit vigyen magával.

Emésztési problémák és megoldásuk

Sokan érezhettük már magunkat kényelmetlenül bizonyos finom falatok után. Egy jó kiadós vasárnapi családi ebéd, rendszertelen étkezés, strand- vagy gyorséttermi ételek után érhetnek minket kellemetlen pillanatok, amik akár túlzott elfogyasztott mennyiség, de bizonyos enzimek hiánya miatt is kialakulhatnak.

Derékfájás, derékfájdalom ellen

A hirtelen kialakuló derékfájdalom az egyik leggyakoribb kórkép, azonban legtöbbször maradéktalanul meggyógyítható. A hirtelen kialakuló – akut – derékfájás (és a következményes háti merevség) zömmel az ágyéki gerincszakasz túlterhelése, az itt található izmok, ízületi szalagok túlfeszítése, húzódás vagy rándulás miatt alakul ki. A derékfájás kezelésében elsődleges a fájdalomcsillapítás és a nyugalomba helyezés, ami segít abban, hogy ne alakuljon ki nehezen gyógyítható, hosszan tartó gyulladás a megerőltetett deréktájon. Hogyan érdemes kezelni, és mit tehetünk a megelőzése érdekében?

A probiotikum szerepe a hasmenésben

A bakteriális fertőzéskor alkalmazott antibiotikumos terápia gyakran hasmenéses állapotot idéz elő a betegeknél. Azt hihetnénk, hogy ez csupán egy hétköznapi kellemetlenség, pedig a problémának akár komoly következményei is lehetnek, különösen a gyermekek esetében. Hogy milyen következményekről beszélünk, és miképp harcol ellene a probiotikum?

Folát vagy folsav

Az embrióban osztódó sejtek rétegeket képeznek. A külső sejtréteg egy része a velőlemez, amely a terhesség 28. napjára velőcsővé záródik, hogy idővel az agy és a gerincvelő alakuljon ki belőle. A velőcső záródásának különböző mértékű zavarai (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Ezek száma jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű folát bevitelével.

A rendszeres önellenőrzés fontossága

A diabétesz-terápia sikerét hosszabb távon a szövődmények elmaradása jelzi, rövid távú eredményeiről pedig a vércukormérések adhatnak információt. Mivel a vér glükóz-koncentrációja eleve ingadozik egy napi ritmus szerint, és ezen felül azt még befolyásolja az ember aktuális tevékenysége, lelkiállapota, a megelőzően fogyasztott étele, itala is, egy-egy mérés önmagában keveset mond.

Az utazási betegségek kiváltó okai

A test vagy a szemek által érzékelt állandó mozgás okozza a belsőfül egyensúly működésének zavarát. Ilymódon a hajó dobáló mozgása (tengeri betegség), a repülőgép körüli turbulencia (légi betegség), a vidámpark körhintája és az autó/vonat ablakán felvillanó tárgyak (autós betegség) mind kinetózishoz vezetnek.

Hogyan alakul ki a fájdalom?

Amikor a fájdalomérzékelő receptoraink stimulálódnak, jeleket küldenek az agyunkba, aminek hatására a fájdalom érzet kialakul. Ugyan kellemetlen érzés, viszont rendkívül hasznos, mivel így tudatja velünk a testünk, hogy oda kell figyelnünk magunkra.

A nélkülözhetetlen kalcium

Bár a kalcium alapvető élelmiszereinkben – például tej, tejtermékek – jelentős mennyiségben fordul elő, hazai tudományos felmérés bizonyítja, hogy a magyar felnőtt lakosság jelentősen kevesebb kalciumot visz be az ajánlott mennyiségnél.1 Tesszük ezt annak ellenére, hogy a csontok és fogak egészsége mellett a kalcium számos egyéb életműködés szempontjából is nélkülözhetetlen. Szerepe van a véralvadásban, szükség van rá az idegrendszer és az izmok működéséhez – hogy csak a leglényegesebbeket említsük.

Szükség esetén!

Az életben vannak ijesztő pillanatok, amikor az emberre rátörő érzés elnyomja a józan ésszel történő gondolkodást. Ilyen érzést vált ki a minden előjel nélkül jelentkező hascsikarás, a hirtelen ránk törő hasmenés. És az emberbe belenyilall, most merre és hova fussak. Mindeközben a heveny hasmenést komolyan kell venni, és lehet tenni is ellene.

Hármas hatással a pelenkakiütés megelőzésére

Sudocrem® care & protect® segít babája érzékeny bőrét ápolni és véd a pelenkakiütés ellen. Kíméletes, mégis hatékony és alkalmas mindennapos használatra még újszülöttek esetén is. Hármas hatásával védőréteget képez a bőrön, táplálja a bőrt és véd a fertőzések ellen.

Mivel kezeljem az allergiám?

Az allergia támadására a szervezetünk sokféleképpen reagálhat: vannak, akik csak enyhe tüneteket produkálnak; vannak, akiknek csak időszakosan keseríti az életét a betegség; de akad számos olyan beteg is, aki rendszeres vagy hosszútávon fennálló és súlyos panaszokat él át, amelyek nagymértékben rontják az életminőségét.

Remény a hajhullásban szenvedő nőknek

A hajhullás* nem kizárólag a férfiakat érintő probléma. A változókort követően német nők milliói szenvednek attól, hogy csökken a haj volumene. Ez többnyire a csökkenő ösztrogénszintnek tudható be, amely korábban védelmet nyújtott a női hajhagymáknak a férfi hormonnal, a tesztoszteronnal szemben.

Béres Tavaszi limitált csomagok

Itt a tavasz, itt van újra! A Béres Gyógyszergyár Zrt. ez alkalomból ismét egyedi kiszerelésű és csomagolású, de jól ismert, készítményeit lehet kedvező árakon megvásárolni. Kellemes tavaszi feltöltődést és jó egészséget kívánunk!

30 év tudományos tapasztalat

Az Elevit Complex 1 a fogantatás előtt és a terhesség 12. hetének végéig biztosítja a fontos mikrotápanyagokat. Folsav és (a folsavnál könnyebben hasznosítható) Metafolin® tartalma révén hozzájárul egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.* A kiegészítő folsav-bevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a magzati idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázati tényezője.

Mi az aranyér és mit tehetünk a megelőzésért?

Aranyérnek a végbél vékony nyálkahártyája alatt minden emberben megtalálható vénás fonatokat nevezzük. Viszketéssel, fájdalommal, esetleg vérzéssel járó csomószerű megvastagodásuk az aranyér-betegség, amely már fiatal korban is megjelenhet, idővel pedig súlyosbodhat. A legfontosabb hajlamosító tényezők: fokozott hasűri nyomás (mozgásszegény, ülő életmód, elhízás, megerőltetés), a szükségesnél kevesebb folyadék és rostos táplálék fogyasztása, nem megfelelő tisztálkodás. Fájdalmat, vérzést az aranyér-betegségen kívül a végbél nyálkahártyájának repedése is okozhat.

Miért egyedülálló az Enterol?

Az Enterol hatóanyaga a Saccharomyces boulardii nevű élesztőgomba, mely a sörélesztők csoportjába tartozik. Nevét Henry Boulard francia kutató után kapta, aki dél-ázsiai gyümölcsökben fedezte fel az 1920-as években. Ez az élesztőgomba segít fenntartani a normál bélflóra egyensúlyát, erősíti az immunrendszert és segít visszaállítani a normális bélfunkciókat.

Szeretne megálljt parancsolni aranyeres és visszeres panaszainak?

A visszér és az aranyér sok kellemetlenséget okoz világszerte, hatásos kezelésére nagy az igény. A Venotec tabletta érvédő hatású mikronizált diozmint tartalmaz, mely egy olyan növényi hatóanyag, ami jótékony hatással van a már kialakult vénás elégtelenségre és az aranyeres panaszokra is.

A körömgombáról

A körömgombásodás általában a köröm (fehér, sárga vagy barna) elszíneződését és megvastagodását, törékeny köröm kialakulását eredményezi, bár a megjelenése nagymértékben változó lehet. A körömlemez megvastagodott, alatta sárgás szarutömeg halmozódik fel, a köröm töredezetté válik. A fertőzésre hajlamosít trauma, köröm alatti vérzés, keringési zavar és több éve fennálló bőrgombásodás. A körömgomba kezelését érdemes mihamarabb elkezdeni, annál eredményesebb és gyorsabb a gyógyulási folyamat.

Hogyan válasszunk magnéziumot?

A magnézium szervezetünk egyik kiemelkedően fontos eleme, számos biológiai folyamat résztvevője. Ha magnéziumszintünk lecsökken, számos tünet jelentkezhet; például idegesség, ingerlékenység, enyhe szorongás, átmeneti fáradtság, alvásproblémák, izomgörcsök, vagy akár a zsibbadás is utalhat a magnéziumhiányra.

Cralex – az aktív szén termékcsalád új köntösben

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Cralex kemény kapszula mindkét, 25 és 50 db-os kiszerelése új, friss csomagolást kap. Ezzel párhuzamosan a Carbo activatus EGIS 125 mg tabletta is névátjelentésre került: a Cralex 125 mg tabletta néven kerül forgalomba, ugyancsak az egységes, új csomagolásban. Az Egis Gyógyszergyár Zrt. aktív szén hatóanyagú készítményei így egységesen Cralex néven lesznek kaphatóak, egységes, esztétikus csomagolásban, változatlan összetételben.

Klimax hormonmentes kezelése

A klimax avagy a változókor általában a negyvenes életévek végén köszönt be a nőknél. A szerencsésebbek megússzák súlyosabb panaszok nélkül, ám sok nőnek komoly kényelmetlenséget okozhatnak a hormonális változások nyomán fellépő tünetek. A szervezetben ugyanis ilyenkor csökken a női hormonok szintje, aminek hatására rendszertelenné válik a menstruáció, emellett a „klimaxoló” nő életét a hőhullámok, az éjszakai izzadás vagy hangulatingadozások is megkeseríthetik.

A köhögésről és annak hatékony kezeléséről

A száraz vagy hurutos köhögés lehet a megfázás, de az influenza tünete is, ezért mindenképp időben kell elkezdeni kezelni. Gyógyszeres készítmények használata mellett alternatív gyógymódokkal is hatékonyan lehet csillapítani a köhögés okozta panaszokat.

Prosztataproblémák

A prosztataproblémák és az impotencia megelőzhető, de ha a betegség már kialakult, hatékonyan kezelhető. Mi a prosztata, hogyan előzhetők meg a panaszok, milyen lehetőségei vannak a betegnek és mik az alternatív gyógymódok?

A megfázás okozta torokfájás tünetei és kezelése

A torok a szájüregből a garatba vezet, egy meglehetősen szűk szakasz, melynek fájdalmát okozhatja irritáció, bakteriális vagy vírusos gyulladás. A torokfájás egy felső légúti megbetegedés, amely a téli időszakban, a hidegebb hónapokban igen gyakori megbetegedés.

Az immunrendszer egészségéért C- és D-vitaminokkal

Az időjárásnak megfelelő öltözködés, a teázás és a megbetegedés elleni praktikák mellett, már csak egyetlen dologra kell odafigyelnünk télen: az immunerősítésre, amelyhez C-, és D-vitamin is szükséges.

Melyik italport válasszam?

Elérkezett hozzánk november hava, egyre hűvösebbek a nappalok és fagyosabbak az éjszakák. Fontos, hogy mindig megfelelően öltözzünk fel, mikor elmegyünk otthonról, időjáráshoz alkalmazkodva, rétegesen. Bármennyire is vigyázunk, előfordulhat, hogy megfázunk, elegendő egy pár percig átmelegedett testtel hidegben tartózkodnunk és máris megtörténhet a baj. A megfázás veszélyeinek leginkább a fiatalabb és az idősebb korosztály van kitéve.

Láz- és fájdalomcsillapítás megfázás esetén

Az ősz és a tél két olyan évszak, amely tökéletesen kedvez a baktériumoknak és a vírusoknak. Nagyon erős immunrendszer kell ahhoz, hogy teljesen meg lehessen úszni az őszi megfázást.

Orrfolyás és orrdugulás: tünetek, amiktől gyorsan meg lehet szabadulni

A megfázás leggyakoribb tüneteként számon tartott orrdugulás és orrfolyás két kellemetlen panasz, amelyek ősszel és télen mindenkit fenyegetnek. Megfelelő módszerekkel azonban (legyen az otthoni praktika vagy gyógyszertári készítmény), jelentős mértékben lehet enyhíteni a tüneteken.

Az őszi megfázás hatékony kezeléséről

A megfázás az őszi és téli hónapokban igen gyakori betegség, általában 2 hét alatt elmúlik. Fontos a megelőzés, de a megfelelő kezeléssel hatékonyan csillapíthatók a tünetei.

A felfázás tünetei és kezelése

Mi a felfázás, milyen tünetei vannak és hogyan kell jól kezelni? A felfázás télen sokkal gyakoribb megbetegedés, és nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti...

Láz- és fájdalomcsillapítás gyermekek számára

Mikor beszélünk lázról és hőemelkedésről? Egyáltalán mit jelent a láz, és gyermekek esetében hogyan kell pontosan megmérni a testhőmérsékletet, vagy csillapítani azt? Az őszi és téli időszakban egyre gyakoribb a megfázás, a náthás megbetegedés, amelynek gyerekek és felnőttek egyaránt ki vannak téve.

Megfázásbiztos ötletek őszre

A megfázás megelőzhető, ha minimálisan is ugyan, de odafigyelünk az öltözködésünkre. Emellett fontos az egészséges táplálkozás, hogy a szervezet megfelelően működjön, valamint az immunrendszer is erősítve legyen. Ősszel az időjárás becsapós. A reggeli didergős hideg napközben elviselhetővé, már-már kellemessé válik. Néhány óra alatt teljesen megváltozhat az idő, a napsütésből akár 15 perc alatt lehet jégeső.

Nyár utáni regenerálódás: táplálkozás, mozgás és keringés

A nyári hőség megviseli az emberi szervezetet. Bár az időseket féltjük a legjobban, a fiatalokat is ugyanúgy érinti néhány dolog. A hónapokig tartó hőség hatással van a mindennapi életre, legyen szó alvásról (ami nehezebben megy) vagy az étvágyról (ami csökken). Valahol érthető, hogy nyáron nem az a legfőbb vágya az embereknek, hogy a forró tűzhely mellett álljon órákat csak azért, hogy egészséges ételeket tudjon fogyasztani. Ilyenkor kezdődik a bűnözés, aminek következménye az, hogy felszalad ránk néhány plusz kiló.

A fejtetű kialakulásának megelőzése, annak tünetei és kezelése

A tetvességgel kapcsolatban mára rengeteg tévhit alakult ki. Ezek közül a leggyakoribb, hogy csak azok lehetnek tetvesek, akik nem higiénikus körülmények között élnek, nem tisztálkodnak rendszeresen. A tetvesség azonban a tiszta hajú embereket is ugyanúgy megtámadhatja. Legtöbbször olyan közösségekben terjed el, mint az óvoda vagy általános iskola, így leginkább a gyerekeket érinti.
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu