Puffadás és felfúvódás

Mi történik a puffadás során?
Degasin promóció

A puffadás vagy a felfúvódás olykor minden ember életében megjelenő probléma. Az emésztőrendszer természetes működésének tekinthető, hogy a gyomor-és bélrendszerben található baktériumok és élesztőgombák gázt termelnek. A felfúvódás a nőket és a férfiakat is egyaránt érinti. A nők némiképp mégis hajlamosabbak rá, mint a férfiak.

Puffadás és felfúvódás

A probléma jelentkezésére általában a belekből származó kellemetlen buborékoló hang, vagy a jellegzetes hascsikorgás figyelmeztet. A hangokat ezután olyan tünetek követik, mint a hasfeszülés, teltségérzet, levertség, fáradtság és az idegeskedés amiatt, hogy a bélgázok elengedése társaságban elfogadhatatlannak számít.

A felfúvódás problémája mindenkit érint, az emésztés következményeként megjelenő gázok termelődése pedig természetes folyamatnak számít. Néha kevesebb, olykor meg több: a gyomor-és bélrendszerben átlagosan fél liter gáz termelődik egyetlen nap alatt!

Mi súlyosbíthatja a puffadást?

Annak ellenére, hogy a felfúvódás társas közegben elfogadhatatlannak számít, a normális mértékű puffadás nem számít igazi egészségügyi problémának. Bizonyos körülmények között viszont átlépheti a normális szintet

A puffadást súlyosbíthatják:
- bizonyos ételek
- a hasnyálmirigy alulműködése (mivel a hasnyálmirigy emésztő enzimeket termel)
- hormonális változások, amely miatt a felfúvódás és a puffadás gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiaknál
- kevésbé megrágott ételek, amelyek így nem keverednek össze megfelelő mennyiségű nyállal
- az étel gyors lenyelése, melynek következtében a nyelőcsőbe nagyobb mennyiségű levegő is kerül (ez az úgynevezett aerophagia, vagyis levegőnyelés)
- stressz
- valamilyen élelmiszerrel kapcsolatos intolerancia vagy allergia
- bizonyos betegségek

Puffadás és táplálkozás

A hüvelyesek fogyasztása sokszor problémás lehet. A bab, a lencse, a borsó, és a csicseriborsó majdnem biztos út a felfúvódáshoz. Annak érdekében, hogy ezt a mellékhatást elkerüljük, mindig áztassuk be ezeket a hüvelyeseket, főzés közben pedig használjunk édesköményt vagy köménymagot. Ezek az élelmiszerek nagymértékben tartalmaznak az emésztést megnehezítő oligoszacharidokat, így sajnos előkészületeink ellenére is vezethetnek később puffadáshoz.

Ugyanez lehet a probléma a friss, vagy akár főzött káposztafélékkel. Ezek közül a karfiol, a brokkoli, a káposzta és a kelkáposzta jelenthet igazi veszélyt. A különféle zöldségeket magas rosttartalmuk miatt emészti meg nehezen a gyomrunk.

A puffadást okozó ételek listáján szerepel még a fokhagyma, a hagyma, az élesztő és olyan gyümölcsök, mint a szilva, az alma, a banán és a szárított gyümölcsök.

Hogyan előzhető meg a puffadás?

Ha szeretné elkerülni a felfúvódást és a puffadást, illetve a termelődő gázok elengedésével járó kellemetlen következményeket, próbálja meg követni az alábbi egyszerű szabályokat:
- hagyjon elég időt az étkezésre és jól rágja meg az ételt
- kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek felfúvódást és puffadást okozhatnak
- kerülje a szénsavas üdítőitalokat
- figyeljen mindig az életmódjára, és rendszerezze tennivalóit – egyen és aludjon rendszeresen (ne aggódjon felesleges dolgokon, mindig szakítson időt a pihenésre, és próbáljon egy kis testmozgást is csempészni a mindennapjaiba, amely szabályozza a gyomor-és bélrendszer működését)
- ha puffadással kapcsolatos problémája van, használjon Degasint a hatékony kezelés érdekében.

Honlap: http://www.degasin.hu

Termék:

Degasin szimetikon lágy kapszula 32x 2096 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu