A védjegy ereje

Magyarországon a gyógyszerellátás nemzetközi mércével mérve is biztonságos. A gondos felügyelet, valamint a gyártók és a nagykereskedők által kiépített zárt rendszerek szinte 100 százalékos biztonsággal garantálják, hogy hamisított vagy nem megfelelő minőségű gyógyszer nem kerülhet a betegekhez.

A védjegy ereje

Kivételt csak a homályos zónában mozgó egyes webshopok jelentenek. Ezzel szemben az étrend-kiegészítők sok ezer elemű piaca szabályozatlan. A forgalomba kerülést megelőzően már nincs kötelező engedélyeztetés. Egyszerű bejelentést követően – ha az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a termék adatlapja alapján nem azonosított közegészségügyi kockázatokat – szinte bárhol szabadon forgalmazhatók. Egyes EU-s tagállamokban pedig még a notifikáció sem kötelező, így az onnan beszerzett termékek esetében még a kockázatok előzetes felmérése sem garantált.

A Biztonságos Étrend-kiegészítő Programot 2016-ban azért hozta létre öt szervezet ‒ a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete ‒, hogy az önkéntes részvétel alapján megteremtse az előzetes kockázatelemzés feltételeit. Továbbá lehetővé kívánták tenni, hogy a résztvevő gyártók és kereskedők ‒ mivel azok visszakereshetőek ‒ felelősségvállalása is kikényszeríthető legyen. Az is a program céljai közé tartozik, hogy a számtalan ellenőrizetlen csatorna helyett a gyógyszertárak felé terelje az étrend-kiegészítők forgalmát. Oda, ahol a vásárlók szakszerű tájékoztatást is kaphatnak.

Aki kimarad, lemarad?

A program indulása óta a rendszerhez csatlakozott az összes gyógyszer-nagykereskedő, a legtöbb gyógyszergyártó és -forgalmazó, számtalan étrendkiegészítő-gyártó, valamint több mint 1500 patika. Vagyis elmondható, hogy a legális és transzparens forgalom iránt elkötelezett szektorok szinte egyöntetűen felsorakoztak a kezdeményezés mögé. Így az egyfajta belépőjeggyé vált: már szinte nem is az az előny ha valaki szerepel a listán, hanem akkor éri hátrány, ha lemarad róla.

A folytatás és a teljes cikk az alábbi linken érhető el:

Honlap: https://www.marketingpirula.hu/cikkek/a-vedjegy-ereje/?sfns=mo
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.