A felfázás tünetei és kezelése

Mi a felfázás, milyen tünetei vannak és hogyan kell jól kezelni? A felfázás télen sokkal gyakoribb megbetegedés, és nem csak a nőket, hanem a férfiakat is érinti...

Hányszor hallottuk szüleinktől és nagyszüleinktől, hogy a hideg kőre ne üljünk le, mert felfázunk? És hányszor hitték a fiúk, hogy ez csak a lányokra érvényes? Tévesen, hiszen ahogy azt a bevezetésben is írtuk, nőkre és férfiakra egyaránt leselkedik a felfázás.

Mi a felfázás?

Másnéven hólyaghurutnak is nevezik, legfőbb okozója a hideg, viszont emellett baktériumos fertőzés is állhat a hátterében. Az egyetlen ok, amiért a nőket nagyobb számban érinti a felfázás az, hogy a húgyvezetékük rövidebb, mint a férfiaké.

Így nem csak a hideg, hanem a baktériumok is gyorsabban feljutnak rajta.

Mi okozza a felfázást?

Hólyaghurutot okozhat az, hogy hideg kőre ülsz le vagy mezítláb mászkálsz otthon a kövön. Nőknél kiválthatja például az is, hogy a vastagbélben lévő kórokozók átkerülnek a húgyvezeték külső nyílásához.

A hólyaghurutot támadó fertőzések akár visszatérők is lehetnek. Ezek maradandó károsodást is okozhatnak, ezért mindenképp komolyan kell venni.

A felfázás tünetei

Legáltalánosabb tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, ilyenkor azonban a vizeletnek csípős és szaga is van. Emellett a színe sem áttetsző, hanem sötétebb. Jellemző még az alhasi fájdalom, a vizelés közben jelentkező kellemetlen nyomás.

A felfázás megelőzése és kezelése

Mint mindig, felfázás esetében is a legjobb kezelés a megelőzés. Viszont akkor, ha a meglévő tüneteket szeretnénk enyhíteni, otthoni kezelésre is van lehetőség.

Az egyik leghatékonyabb megoldás ha sok folyadékot fogyasztunk. Ez azért fontos, mert a víz átmossa a húgyvezetéket és a húgyhólyagot, így a baktériumok sokkal nehezebben telepednek meg a szervezetben.

Elengedhetetlen a réteges öltözködés, valamint az, hogy a derekunkat mindig takarjuk, védjük. Erre leginkább ősszel és télen van szükség, de a tavaszi becsapós időjárásra is érdemes figyelni.

A vizelést nem szabad visszatartani, mert csak ront a helyzeten.

Ha a felfázást otthon szeretnénk kezelni, természetes gyógymódokat is alkalmazhatunk. Az ülőfürdő elég hatékony módszer. Legelterjedtebb változata szerint 1 kiló sót kell beleönteni a 36 fokos fürdővízbe, majd ebben legalább 20 percet kell ülni.

Teázással is enyhíthetünk a panaszokon. Alhasi fájdalmak esetén például ihatunk kamillateát, amely görcsoldó és gyulladásgátló. Felfázásra ajánlott továbbá a körömvirág, a cickafarok és a csipkebogyó is.

Termék:

Herbária Cickafarkfű filteres tea 25x 496 Ft
Jutavit Tőzegáfonya kapszula 60+10x 1592 Ft
BioCo Tőzegáfonya Extra tabletta 60x 2584 Ft
Urzinol bevont tabletta 30x 2294 Ft
Cran-C Tőzegáfonya-kivonat C-vitaminnal 60x 3880 Ft
Dr. Chen Cran komplex tőzegáfonya kapszula 60x 1972 Ft
Mecsek Csipkebogyó filteres tea 25x2g 652 Ft
InnoVita Tőzegáfonya Forte tabletta Megapack 100x 2590 Ft
Bioextra Csipkebogyó tea 100g 596 Ft
Patikárium Tőzegáfonya szopogató tabletta 30x 1497 Ft
Damona Tőzegáfonya 300 mg tabletta 60x 1396 Ft
bioheal Tőzegáfonya kapszula 70x 1790 Ft
Walurinal lágykapszula 60+30x 4220 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu