Kalcium - Az élet építőköve

Calcium-Sandoz - promóció

Bár a kalcium alapvető élelmiszereinkben - például, tej, tejtermékek – jelentős mennyiségben előfordul, hazai tudományos, reprezentatív felmérés bizonyítja, hogy a magyar felnőtt lakosság jelentős hányada kevesebb kalciumot visz be naponta az ajánlott mennyiségnél.1 A kalcium fogyasztás kapcsán azt gondolhatnánk, hogy ezzel ráérünk foglalkozni idősebb korunkban. Pedig a csontok és fogak egészsége mellett a kalcium számos egyéb életműködés szempontjából is nélkülözhetetlen.

Kalcium - Az élet építőköve

Szerepe van a véralvadásban, szükség van rá az idegrendszer és az izmok működéséhez – hogy csak néhányat említsünk. A kalciumhiány akkor okozhat problémát, hogy ha nem megfelelő az ellátottságunk, a szervezet ugyanis a csontállományból vonja el a kalciumot a sejtszintű élettani folyamatok zavartalan működésének biztosításához. Ez pedig tartósan időskori csontritkuláshoz, a csontok törékenységéhez vezethet.

Biztos fogyaszt elég kalciumot?

A kalóriát és a szénhidrátot még csak-csak számolgatjuk, de nem biztos, hogy gondolunk a napi kalciumbevitelre. Egy kevés tej a reggeli kávénkba, némi sajt a pizzára még nem elegendő csontjaink egészségéhez. Így fordulhat elő, hogy az ajánlott 800 mg helyett lényegesen kevesebb kalciumot fogyaszt a magyar felnőtt lakosság, különösen a nők maradnak el jelentősen a kívánt értéktől.1 A különbség a mennyiségből és a rendszerességből adódik, hiszen a napi szükséglethez még a kalciumot legnagyobb mennyiségekben tartalmazó tejtermékekből is minden egyes nap nagyobb mennyiséget, például legalább 1/2 liter tejet vagy egy teljes csomag szeletelt sajtot, vagy például 3-4 pohár joghurtot kellene elfogyasztani.2 Ráadásul az egyre több embert érintő laktózérzékenység sokakat megfoszt a természetes, tejtermékekből történő kalcium pótlástól.

Hétköznapi étkek a kalciumfelszívódás ellen

A megfelelő kalciumbevitel mellett figyelembe kell venni, hogy néhány kedvelt ételünk vagy italunk a kalcium megfelelő hasznosulása ellen hat. A kávé vagy a kóla például koffein tartalmának köszönhetően mérsékelten vízhajtó hatásúak, ezért segítik a kalcium szervezetből történő kiürülését. A szénsavas üdítőitalok fogyasztása a bennük lévő foszforsav tartalom miatt szintén gátolhatja a kalcium megfelelő felszívódását. De számos más, mindennapi élelmiszer is tartalmaz foszfort, mint a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek, gabonapelyhek, valamint a zöldség- és főzelékfélék. Mindez összeadódik, így sajnos hazánkban jelentősen az optimális érték fölött van a foszfor bevitel, tovább rontva ezzel kalcium-ellátottságunkat.1

Kalciumpótláshoz válassza a megújult Calcium-Sandoz® pezsgőtablettát! Vízben teljesen feloldódik, így biztosítja, hogy a szervezete a legjobban hasznosíthassa a bevitt kalciumot. Segít a kalciumhiány megelőzésében és kezelésében, felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt.

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta vény nélkül kapható, kalcium tartalmú gyógyszer.

1ogyei.gov.hu/OTÁP2014;
2OÉTI 2017 ÖsszefoglalÓ a magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék fogyasztásáról
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest Bartók Béla út 43-47.
www.sandoz.hu. • OCAL1587/01.20


A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.