Lássuk tisztán a légutakat!

ACC termékcsalád
promóció

A légúti betegségek jellegzetes tünete a köhögés. Ez egy hirtelen fellépő reflex folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat és a betegségek esetében termelődő többletváladékot eltávolítsa.

Mit jelent a hurutos vagy produktív köhögés?

A „hurut” kifejezést általában a fokozott váladékképződéssel járó nyálkahártya-gyulladás jelölésére használjuk. Szörtyögő, hurutos köhögést hallunk, amikor valahol a légutakban eltávozásra készülő váladék van. Ez a megnövekedett mennyiségű váladék a gyulladás következményeként jön létre, a kórokozókra, mechanikus vagy kémiai ingerekre adott szervezeti válasz eredményeként.

Miért fontos a hurutoldás?

A légúti fertőzések során kialakuló gyulladás következtében a légutak nyálkahártyája megduzzadhat és fokozódhat a nyáktermelésük is. Ilyenkor a túl sok és a túl sűrű váladék egyaránt gondot jelenthet:
- A légutak a nyálkahártya duzzanata és a sok váladék miatt beszűkülnek, így kisebb keresztmetszeten áramolhat a levegő, vagyis kevesebb oxigén jut el a sejtekhez.
- A sűrű légúti váladékban a kórokozók is felszaporodhatnak, amely tovább ronthatja a beteg állapotát és elnyújthatja a betegségből való felépülést is.
Ilyenkor a hurutos váladék mihamarabbi eltávolítása érdekében célszerű már az első naptól hurutoldót használnunk.

Köptető, vagy hurutoldó – van különbség?

Igen, van. A köptetők alapvetően a légúti nyák termelését fokozzák, így használatuk során a felköhögendő nyák mennyisége tovább nő. Az így megnövekedett nyákmennyiség pedig fokozott köhögési ingert kiváltva járul hozzá a váladék kiürüléséhez.
Ezzel szemben a hurutoldók a lerakódáson hatva apróbb részekre „szakítják” a váladékot, így csökkentve annak sűrűségét és tapadását, melynek köszönhetően a váladék felköhögése már jóval kevésbé megterhelő folyamat.

Ön tudta?

Bizonyos köptetők alkoholt tartalmazhatnak, így érdemes erről a patikában előzetesen tájékozódni! Az ACC gyógyszercsalád hatóanyaga a hurutoldók csoportjába tartozik, és alkoholt egyik kiszerelése sem tartalmaz.

Hogyan „működik” az ACC?

Képzeljük el a sűrű váladékot úgy, mint egy olyan gyöngysort, amelyben az egyes gyöngyszemeket összeragasztották: ha feloldjuk az egyes gyöngyök közötti ragasztót, akkor könnyebben, kisebb adagokban lehet eltávolítani a láncról a gyöngyöket, esetünkben a hurut alkotta nyákdugót.

Az ACC hatóanyaga, az acetilcisztein is így hat a sűrű váladékon: elvágja a nyákot összetartó szálakat, így a váladék felköhögése jóval kevésbé megterhelő folyamat.

Akár enyhe hurutos tüneteknél, akár nagyobb mennyiségű hurutos váladékképződésnél érdemes már a megbetegedés kezdetétől hurutoldót alkalmazni, mivel a nyákoldók, így az ACC használata is hozzájárulhat a hurutos köhögésből való teljes felépüléshez.
Amennyiben azonban tünetei hét napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

OACC1060/09.17

Termék:

ACC Long 600 pezsgőtabletta 10x 2990 Ft
ACC 100 granulátum 30x3g 1899 Ft
ACC 200 granulátum 30x3g 2990 Ft
ACC 20 mg/ml belsőleges oldat gyermekeknek 100ml 1890 Ft

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.