Idősek védelme a nyári hőségben

Fiatalok és felnőttek szervezetét egyaránt megviselheti a nyári hőség, legnagyobb mértékben azonban az idősek vannak kitéve a hónapokig tartó kánikulának. A róluk való gondoskodás elengedhetetlen, bőrük és szervezetük védelme rendkívül fontos.

A nyár beköszöntével megnő az elegendő vízfogyasztásról, a napsugárzás káros hatásairól szóló figyelmeztetések száma, ezeknek pedig mindenképp eleget kell tennünk. Egészségi állapotunkra a tartós hőség káros hatással van, idős emberek pedig különösen nagy veszélynek vannak kitéve.

Odafigyeléssel és néhány tanács megfogadásával azonban meg lehet előzni a komolyabb következményeket is.

Figyelni kell például arra, hogy az idősek naponta többször, langyos vízzel zuhanyozzanak, ne tartózkodjanak túl sokat a napon, illetve szükség esetén árnyékba tudjanak húzódni.

Gondoskodni kell arról, hogy vízhiány semmi esetben se alakuljon ki, a szomjúságérzést meg kell előzni. Mivel izzadás során a test folyadékot veszít, ezért sokkal több vízre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy regenerálódni tudjon.

Nyáron a fáradtság általános jelenség, amely időseknél sokkal nagyobb mértékben van jelen. A tartós hőség szív- és érrendszeri problémákat okozhat, melyeknek komoly következményei lehetnek.

Az immunrendszer erősítése érdekében érdemes vitaminokat szedni, amelyek erősítik a szervezetet és regenerálják a testet. Fontos a megfelelő, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, a só pótlásáról is gondoskodni kell.

Ajánlott továbbá magas faktorszámú naptejek használata, melyekre nyáron különösen nagy szükség van. Az UV-A és UV-B sugárzás elleni védelem elengedhetetlen, a sötét színű ruhákat pedig világos árnyalatokra kell cserélni.

Hőpangás veszélyezteti a fiatalokat és időseket egyaránt, ebben az esetben izomgörcsök alakulhatnak ki. A napszúrás mellett a hőguta is jellemző, melynek tünete a kábultság és a zavart viselkedés, valamint a magas, 39 fok fölötti láz.

A nyári hőség idején számos veszély fenyegeti az időseket, amelyek azonban kellő odafigyeléssel megelőzhetők. Fontos, hogy ne csak magunkról, hanem szeretteinkről, családtagjainkról is megfelelően gondoskodjunk.

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.