Béres Calcium 500mg filmtabletta 30x

827 Ft
28 Ft/db

Kalciumhiány megelőzésére és kezelésére javallt. Kalcium pótlására a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében és kezelésében alkalmazott egyéb kezelések kiegészítéseként.

Béres Calcium 500mg filmtabletta
kalcium

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
- Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Béres Calcium 500 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedése előtt
3.Hogyan kell szedni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a Béres Calcium 500 mg filmtablettát tárolni?
6.További ínformációk

1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BÉRES CALCIUM 500 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:
- kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
- kalciumpótlásra a csontritkulás (oszteoporózls) megelőzésében és kezelésében alkalmazott egyéb kezelések kiegészítéseként.

2.TUDNIVALÓK A BÉRES CALCIUM 500 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Béres Calcium 500 mg filmtablettát
-kórosan magas kalcium vérszintet és/vagy a vizelettel kórosan sok kalcium kiürülését előidéző állapotok és/vagy betegségek fennállása esetén;
-vesekövesség esetén;
-ha allergiás (túlérzékeny) a kalcium-karbonátra vagy a Béres Calcium 500 mg filmtabletta egyéb összetevőjére.

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Veseelégtelenségben a filmtabletta csak a szérum foszfátszint rendszeres ellenőrzése mellett adható. Fokozott óvatossággal kell eljárni olyankor, amikor a vesekőképződés veszélye nagy. Nagy adagokkal és különösen D3-vltaminnal történő egyidejű kezelés
során fennáll a kórosan magas kalcium-vérszint és a veseműködés károsodásának kockázata. Ilyen esetekben az orvosnak rendszeresen ellenőriznie kell a vér kalciumszintjét, valamint a veseműködést.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.

Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazld-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagy szív-glükozldok-kal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények) együtt.

Óvatosan adható
A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetra-ciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetracíklln készítményt legalább 2 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele előtt, vagy 4-6 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele után kell bevenni. A Béres Calcium 500 mg filmtabletta és a nátrium-fluorld, bisz-foszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a Béres Calcium 500 mg filmtabletta bevétele előtt kell bevenni.

A Béres Calcium 500 mg filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán beiorne vegyen be kalclumtartatmú készítményt.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Terhesség és szoptatás ideje alatt az ajánlott napi kalciumbevitel (táp¬lálékkal és étrend-kiegészítőkkel együtt) 1000-1300 mg. Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot. Szoptatás alatt adható a Béres Calcium 500 mg filmtabletta. A kalcium jelentős mennyisége bejut az anyatejbe. A Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedhető terhesség alatt kalciumhiány esetén.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezelé¬séhez szükséges képességekre
A Béres Calcium 500 mg filmtabletta nem befolyásolja a gépjármű¬vezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3.HOGYAN KELL SZEDNI A BÉRES CALCIUM 500 MG FILMTABLETTÁT?

A készítmény szokásos adagja kalcium hiány megelőzésére és kezelésére felnőtteknek 1-3 tabletta (500 - 1500 mg kalcium), gyermekeknek 1-2 tabletta (500 - 1000 mg kalcium) naponta. Csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezelésére felnőtteknek 1-3 tabletta (500 - 1500 mg kalcium) naponta.

Ha az előírtnál több filmtablettát vett be
A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium túladagolást idézhet elő.
A kórosan magas kalcium vérszlnt tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, az émelygés, a hányás, a székrekedés, a hasi fájdalom, az izomgyengeség, a fáradtság, a zavartság, a szokatlanul erős szomjúságérzet, a normálisnál több vizelet ürítése, a csontfájdalom, a vese-elmeszesedés, a vesekőképződés és súlyos esetekben a szívritmuszavar.
Szélsőséges esetben a kórosan magas kalcium vérszint kómához és halálhoz vezethet. Tartósan magas kalclumszlnt visszafordíthatatlan vesekárosodást és a lágyszövetek meszesedését idézheti elő. Teendő: A Béres Calcium 500 mg filmtabletta szedését azonnal abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette bevenni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a Béres Calcium 500 mg filmtablettát, folytassa a kezelést a szokott módon és időben a következő tablet¬tával. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Béres Calcium 500 mg filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Béres Calcium 500 mg filmtabletta mellékhatásai előfordulási
gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:
- Nem gyakori: 1000-ből egynél több, de 100-ból egynél kevesebb beteg esetében jelentkeznek. -Ritka: 10.000-böl egynél több, de 1000-ből egynél kevesebb betegen jelentkeznek.

Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszlntjének jelentős emelkedése, vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése.
Ritka mellékhatások: viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, székrekedés, puffadás, émelygés, hasi fájdalom, hasmenés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5.HOGYAN KELL A BÉRES CALCIUM 500 MG FILMTABLETTÁT TÁROLNI?

A készítményt legfeljebb 25°C-on, nedvességtől védve kell tárolni. A gyógyszer tartályát jól lezárva kell tartani. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati Idő (Felhasználható:) után ne szedje a Béres Calcium 500 mg filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Béres Calcium 500 mg filmtabletta?
-A készítmény hatóanyaga: 500 mg kalcium (1250 mg kalcium-karbonát formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: maltodextrin, poliszorbát 80, magnézium-sztearát, kopovidon, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz Bevonat: hidroxi-propil-metil-cellulóz, mikrokristályos cellulóz, zsírsavak mono- és dlgllceridjeinek ecetsav-észterei (E 472a), titán-dioxid (E 171), kinollnsárga (E 104), patentkék V (E 131)

Milyen a Béres Calcium 500 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
20, 30, 60 db zöld, hosszúkás alakú filmbevonatú tabletta fehér polietilén tartályban, alumínium zárófóliával és fehér csavarmene¬tes polipropilén kupakkal lezárva dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt.
1037 Budapest, Mlkoviny u. 2-4.

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjához:
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.