Erolin tabletta 30x

1199 Ft
40 Ft/db

Az Erolin tabletta egyes hisztaminreceptorok gátlása révén allergiás tüneteket csökkentő hatást fejt ki.

Erolin tabletta
loratadin

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége kehet!
- További kérdéseivel fordulton orvosához vagy gyógyszerészéhez!
- Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nem szabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is. ha tüneteik az önéhez hasonlók.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer az Erolin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók az Erolin tabletta alkalmazása előtt
3.Hogyan kell alkalmazni az Erolin tablettát?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kéli az Erolin tablettát tárolni?
6.További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EROLIN TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Erolin tabletta hatóanyaga, a loratadin, egyes hisztaminreceptorok gátlása révén allergiás tüneteket csökkentő hatást fejt ki.
Felnőtteknél alkalmas szezonális (időszakos) és egész éven át tartó allergiás nátha és kötőhártyagyulladás tüneteinek (tüsszentés, orrviszketés, orrfolyás, szemégés, szemviszketés), valamint ismeretlen eredetű krónikus csalánkiütés enyhítésére.

Gyermekeknél (6 éves kor felett) alkalmas szezonális allergiás nátha és kötőhártya gyulladás tünetéinek, valamint allergiás bőrpansszok (pl. ismeretlen eredetű krónikus csalánkiütés) enyhítésére. 16 éves kor alatti gyermekeknél a szirup készítménnyel biztosítható a megfelelő kezelés.)

2. TUDNIVALÓK AZ EROLIN TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Erolin tablettát, ha a következő állapotok állnak fenn (ellenjavallatok):
ismert túlérzékenység (allergia) a készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyagával szemben;
a terhesség idején és szoptatás időszakában - kellő tapasztalat hiányában - ellenjavallt:
2 év alatti életkorban a gyógyszer - kellő tapasztálul hiányában - nem javasolt

Az Erolin tabletta alkalmazásával kapcsolatos különleges figyelmeztetések, óvintézkedések:
*Súlyos májkárosodásban vagy veseelégtelenségbén (GFR<30 ml/perc) szenvedő betegeknek csak fokozott óvatosság mellett és általában alacsonyabb kezdő adagban adható (lásd 3. pontban).
Allergiás bőrpróbák (pl. Prick-teszt) végzése előtt legalább 4 nappal abba kell hagyni az antihisztaminok adását (tévesen negatív eredmény elkerülése miatt).
A tabletta készítmény - 63,8 mg laklóziartalma miatt - s ritkán előforduló örökletes glükóz-galektóz malabszorpcióban. galaktóz-intolleranciában és Lapp-laktázhiányban nem szedhető.
Ha orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy (Ön, ill. gyermeke) bizonyos cukrokra - pl. tejcukorta -érzékeny, keresse fel orvosét, mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert.

Terhesség és szoptatás:
Mivel emberre vonatkozó tapasztalatok nem állnak rendelkezésre, terhesség ideién, valamint szoptatás időszakában a készítmény alkalmazása nem javasolt. A gyógyszer hatóanyaga kiválasztódik az anyatejbe.
Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
A gyógyszert az előírt adagban alkalmazva nem várható hatás kialakulása ezekre a képességekre. Amennyiben a készítmény szedése alatl álmosságat tapasztal, forduljan orvosához, ilyen esetekben az orvos egyedileg határozza meg a járművezetésre, illetve veszélyes munkavégzésre vonatkozó korlátozási vagy tilalmat.

Egyéb gyógyszerek szedése/alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatások):
A) Erolin hatóanyagénak, a loratadinnak a vérszintjét egyes egyidejűleg szedett gyógyszerek befolyásolhatják, ezért a készítmény óvatosan adható együtt:
*egyes antibiotikumokkal (pl. eritromicin)
*bizonyos gombaellenes szerekkel (ketokonazol, flukonazol)
gyomorsav-elválaszlást csökkentő szerekkel (pl. cimetidin);
*depresszió elleni szerekkel (fluoietin);
ritmuszavar elleni szerekkel |kiniilin|
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Az Erolin együttes alkalmazása étellel/itallal:
A loratidin nem erősíti az egyidejűleg fagyasztott alkohol pszichomotoros teljesítményt csökkentő hatásai. Az étkezés lassítja a hatóanyag felszívódásit, ez azonban nem befolyásolja készitmény hatásosságát.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ EROLIN TABLETTÁT?

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a készítmény hatását túl erősnek, vagy esetleg csekélynek érzi, forduljon orvosához!

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
Felnőtteknek és 12 éves kor feletti gyermekeknek a szokásos adag naponta 1 tabletta.
Gyermekeknek 6-12 éves kor között: a szokásos adag 30 kg testsúly alatt naponta 1/2 tabletta, 30 kg testsúly felett naponta 1 tabletta.

Súlyos májkárosodásban és/vagy veseelégtelenségben szenvedő felnőttek és 6 éven felüli gyermekek részére javasolt kezdő adagja naponta 1/2 tabletta vagy másnapoma 1 tabletta.

6 éves kot alatti gyermekeknél a szirup készítménnyel biztosítható a megfelelő adagolás
A tablettát szétrágás nélkül, folyadékkal, étkezés előtt kell bevenni.
Amennyiben 3 napos kezelés után nem javul a beteg állapota, a sikeres kezelés valószínűsége a továbbiakban csökken.

Ha az előírtnál több Erolin tablettát vett be (véletlen, vagy szándékos túladagolás):
A gyógyszer túladagolása veszélyes lehet ezért, ha az előírtnál több Erolint vett be, azonnal forduljon orvoshoz!

Tünetei tehetnek: álmosság, aluszékonyság. szapora szívverés, fejfájás.
Kezelése azonnali tüneti, támogató kezelés. Még spontán hányás esetén is hánytatást kell megkísérelni (az eszméletlen beteg kivételével) a még fel nem szívódott hatóanyag eltávolítása érdekében.
Aktív szén vízzel való bejuttatása is megkísérelhető a hányást követően.
Ha a hánytatás eredménytelen vagy ellenjavallt, gyomotmosás szükséges.
A sürgősségi ellátás után is orvosi felügyeletre van szükség.
Művesekezeléssel a hatóanyag nem távolítható el a szervezetből.

Ha elfelejtette bevenni gyógyszerét:
Igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következó adag bevétele esedékes, ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Erolin tablettának is lehelnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készitmény szedését hagyja abba, azonnal éitesítse orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén, illetve értesítse a mentőket:
a kezek, a lábfejek, valamint az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, nyelési vagy légzési nehézség,
ájulás.

Ezek a tünetek súlyos, túlérzékenységi (allergiás) reakcióra utalnak, mely az életet veszélyezteti. Önnek sürgős orvosi segítségre, kórházi ellátásra van szüksége. Ezek a rendkívül súlyos mellékhatások igen ritkán jelentkeznek:
Csalánkiütés.

Allergiás reakció jele is lehet ez a tünet. A gyógyszer szedését feltétlenül hagyja abba, a további teendőket beszélje meg kezelőorvosával. Ha a kiütések intenzíven, testszerte jelentkeznek, az esetleges súlyos tünetek megelőzése érdekében forduljon azonnal orvoshoz! Ritkán a következő mellékhatások is előfordulhatnak: álmosság, fejfájás, fátadtság, szájszárazság, gyomorbél rendszeri panaszok (pl. hányinger), étvágynövekedés, szapora szívverés, kopaszodás, májfunkciós eltérések.

Ha mellékhatást, vagy az itt fesoroltakon túl bármilyen egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse kezelőorvosát, aki dönt a szükséges teendőről!

5.HOGYAN KELL AZ EROLIN TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25C-on. az eredeti csomagolásban tárolandó. A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad csak felhasználni.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné váll gyógyszereit miként semmisítse meg! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A készítmény hatóanyaga: 10 mg loratadin tablettánként. Segédanyagok: laktóz-monohidrát 163.8 mg/tbl, vízmentes koHoid sziliciun-dioiid. magnézum-sztearát. hidegen duzzadó keméoyiló. mikrokristályos cellulóz.

A gyógyszer külleme és csomagolása: Fehér szinű, szagtalan, kerek, lapos, metszett élő tabletta, egyik oldalán „F 531˝ - kódjelzéssel, másik oldalán felezővonallal ellátva.

30 db tabletta buboréklóliában és dobozban

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a készítmény gyártója:
EGIS GYÓGYSZERGYÁR NYRT.
H 1106 BUDAPEST. Keresztúri út 30-38.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2006 december 7.

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu