Nátha vagy influenza?

A köznyelv hajlamos összemosni a náthát és az influenzát, pedig nem ugyanarról a megbetegedésről van szó. Igaz, a tünetek egy része azonos, és a kezelés is hasonló, azért a párhuzamok ismeretén túl nem árt tisztában lenni a különbségekkel sem.

Nátha vagy influenza?

Hasonló időszak

Bár a nátha és az influenza megjelenése a tudatunkban a hideg időhöz kapcsolódik, ezek nem feltétlenül járnak együtt. Igaz, a megfázást okozhatja a hideg levegő hosszan tartó belélegzése és az időjáráshoz képesti alul öltözöttség miatti meghűlés, de lehet a tartós szellemi és fizikai túlterheltség következménye is. Az influenzavírusoknak pedig pont nem a metszően hideg, mint inkább a nedves, párás, esetleg fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább: jellemző módon egy-egy influenzajárvány a szürke, nyálkás időszakok után indul útjára.


Hasonló lefolyás

Nátha tünetei


Bár a kórokozók sokfélék, a tünetek minden megfázásnál, illetve influenzánál közel azonosak.

Nátha vagy influenza?

A nátha első fázisában enyhe kaparó, csiklandozó érzés jelentkezik a torokban és száraz, csípő, viszkető érzés az orrban. Az orr nyálkahártyája megduzzad, és váladékot termel. Gyakran tüsszentünk. Fáradtság, gyengeség, fejfájás és láz is felléphet. Szorosabb értelemben tulajdonképpen az orrnyálkahártya heveny gyulladását nevezzük náthának - orvosi nevén rinitisz akutának -, amelynek vezető tünete a híg, vizes jellegű orrfolyás. Az enyhe torokfájás jelzi, hogy torkunk nyálkahártyáján át vírusok hatolnak be a szervezetünkbe, hogy ott szaporodjanak és szétterjedjenek a testünkben. Az orrunk eldugulása is vészjelzés: a vírusok az orrunk nyálkahártyáján támadásba lendültek. Miközben a nyálkahártya védekezik, több váladékot termel, hogy eltávolítsa a hívatlan vendégeket. Ám a nyálkahártya csillószőrei már nem tudják teljesíteni a feladatukat, az orrnyálkahártya megduzzad, ráadásul a melléküregek átjárhatóságát is blokkolja. Sem a levegő nem tud behatolni a nedves járatokba, sem a váladék nem tud távozni - pang, optimális közeget biztosítva a kórokozók szaporodásának.

Influenza tünetei

Az influenza tünetei általában egyszerre, hirtelen jelentkeznek. A láz akár 40°C feletti is lehet. Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig, vagy akár hetekig sem képes visszanyerni aktivitását. Már a tüneteket megelőző napon és utána még egy hétig fertőzheti környezetét.


Hasonló kezelés

Nátha vagy influenza?Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, antibiotikus kezelésre nincs szükség! (Hacsak nem lépnek fel másodlagos, bakteriális fertőzések.) Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással segíthetjük ezt a folyamatot.

Tüneti kezeléssel enyhíthetjük kellemetlen panaszainkat. Izomfájdalmainkat csökkenthetjük fájdalomcsillapítókkal. A párásítókészülékek könnyítik a légzést, a sóoldatot tartalmazó orrspray pedig cseppfolyósítja az orrváladékot, így könnyebben megszabadulhatunk attól. A forró fürdő is jó szolgálatot tehet: mesterséges lázként megnehezíti a vírusok dolgát. Torkunkat tartsuk folyamatosan melegen egy sállal! Használjunk infralámpát! Jól fog esni a meleg, ezenkívül az infravörös sugárzás segíti a véráramlást, javítja az ellenállást, nem utolsó sorban pedig folyósítja a váladékot. (Fontos szabály azonban, hogy ne használjuk egyszerre öt percnél tovább!)


Hasonló vészhelyzet

A megfázás és az influenza egy-két héten belül általában magától is lezajlik, tünetei elmúlnak. Ám ha a tüneteink súlyosbodnának, mindenképpen forduljunk orvoshoz: ha lázunk magasra kúszik, ha az arcunk vagy a homlokunk bizonyos területein heves fájdalom jelentkezik, ha az orrváladék megváltozik, nehezen fújható és sárgás színű lesz, vagy ha erősödik a köhögés és véres köpetürítés jelentkezik! Ezek a tünetek bakteriális fertőzéses szövődményre is utalhatnak. A középfülgyulladás, a torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás feltétlenül orvosi kezelést igényel!

Honlap: http://www.egeszsegtukor.hu
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.