Kérdések és válaszok a laktózérzékenységről

MillandJoy rágótabletta
promóció

A laktóz (tejcukor) egy cukorfajta, amely legnagyobb mennyiségben a tejben és a tejtermékekben (pl. joghurt, tejszín, sajt, vaj) fordul elő. De állományjavítóként benne lehet pékárukban (kenyér, pizza, sütemény) hentesárukban (felvágottak), vagy levesporokban, készételekben.

Kérdések és válaszok a laktózérzékenységről

A laktóz egy kettőscukor, mely glukózból (szőlőcukor) és galaktózból áll. A tejcukrot a vékonybél eredeti formában nem tudja felszívni, és ezáltal nem hasznosul a test számára. Ezzel szemben a glukóz és a galaktóz olyan tápanyagok, amelyeket a test könnyen felvesz és hasznosít. Ezért a tejcukrot az emésztés során a vékonybélben a laktáz enzimek felbontják glukózra és galaktózra.

Mi a laktóz-intolerancia?

Ha a testben nem áll rendelkezésre elég laktáz enzim (laktázhiány), akkor a tejcukor változatlan formában az alsó bélszakaszokba (vastagbélbe) jut, és a bélbaktériumok által gázképződés mellett megerjed.

Ezen felül a laktóz megnövekedett vízbeáramlást okozhat a vastagbélben. Ezek a tejtermékek fogyasztása után hasfájást, puffadást, telítettségérzést, hasmenést vagy ritkábban egyéb panaszt okoznak. Ilyenkor laktóz-érzékenységről, más neveken tejcukor-érzékenységről, laktóz-intoleranciáról, vagy tejcukor-intoleranciáról beszélünk.

A panaszok hasonlósága miatt a laktóz-intoleranciát gyakran összekeverik az irritábilis bélszindrómával.

Milyen laktóz-intolerancia típusok léteznek?

A laktóz-intolerancia három típusát különböztetjük meg:
- Az elsődleges laktázhiány
- A másodlagos laktázhiány
- A veleszületett laktázhiány

A vékonybélben előforduló laktáz mennyisége csecsemőknél, a szoptatási időszak alatt a legmagasabb, és aztán a legtöbb embernél genetikai okok miatt fokozatosan csökken. Az ebből fakadó úgynevezett elsődleges laktázhiány a normális öregedés velejárója és a felnőtt világnépesség nagy többségénél (70-90%) megfigyelhető. Például Afrika és Ázsia majdnem mindegyik népcsoportja érzékeny a tejcukorra.

Különböző bélbetegségek vezethetnek az úgynevezett másodlagos laktázhiányhoz, pl. a Crohn-betegség, a cöliákia vagy egyéb bélgyulladások (pl. vírusos vagy bakteriális bélfertőzések). A másodlagos laktázhiány általában csökken, vagy el is tűnik az azt okozó bélbetegség gyógyulásával.

A veleszületett laktázhiány esetében az újszülötteknél hiányzik a laktáztermelésért felelős gén. Ez okozza a szervezet enzimtermelésének teljes hiányát. Ezeknél a csecsemőknél szigorúan ügyelni kell a laktózmentes diétára.

Hogyan lehet megállapítani a laktóz-intoleranciát?

Sok laktázhiányos ember maga veszi észre, hogy ő vagy a gyerekei egy bizonyos kor felett nem, vagy nem jól bírják a tejet és a tejtermékeket.

A laktázhiányt két különböző módon diagnosztizáltathatja:
- orvosi diagnosztikai módszerekkel (például laktózterheléses teszt, génteszt)
- aktáz-enzim pótlásos öndiagnózissal

1. LAKTÓZTERHELÉSES TESZT
Röviden: laktóz fogyasztás és az azt követő, a kilélegzett levegőben elvégzett hidrogénmennyiség-mérés (H2-kilégzési teszt). A laktózterheléses tesztet általában belgyógyász szakorvos vagy gasztroenterológus végzi. A páciens üres gyomorra egy bizonyos mennyiségű vízben (25-50 g), oldott laktózt fogyaszt, és utána rendszeres időközönként kilégzési tesztet végeznek (H2- kilégzési teszt).
Ha a laktázhiány miatt a fel nem szívódott tejcukor a vastagbélbe jut, ott a vastagbél-baktériumok tiszta hidrogén (H2) termelése mellett feldolgozzák. A hidrogén felszívódik a bélfalon keresztül, és a véráramon át a tüdőbe jut, ahol kilélegezzük. Tehát a kilélegzett levegő hidrogéntartalmának mérésével ki lehet mutatni, hogy jut-e a vastagbélbe laktóz. Laktáz hiány esetén a laktóz tartalmú étel elfogyasztása után nő a lehelet hidrogéntartalma, míg a laktáz hiánnyal nem rendelkezőknél nem nő.

2. GÉNTESZT
A génteszt egy újfajta tesztmódszer, az orvosnak csupán egy kenetet kell vennie a szájüreg nyálkahártyájából. A génteszttel meg lehet állapítani, hogy az élete során valakinél jelentkezni fog-e elsődleges laktázhiány. Tehát egy pozitív eredmény sem jelenti azt, hogy az illetőnél már megjelent az elsődleges laktázhiány. Ezt csak a fenn leírt laktózterheléses teszt bizonyíthatja igazán.

GYAKORLATI TANÁCSOK

- Ebéd vagy vacsora meghívásnál jelezze laktóz-intoleranciáját, s különleges táplálkozási igényeit, és ne feledje magával vinni a MillandJoy-t!
- Ha nem biztos abban, hogy egy elfogyasztott étel tartalmaz-e laktózt, a biztonság kedvéért vegyen be egy-két MillandJoy tablettát!
- Az élelmiszeriparban technológiai okokból, vagy a jobb íz és/vagy jobb konzisztencia érdekében sok élelmiszerhez adnak laktózt. Pl. a következő termékek gyakran tartalmaznak laktózt: készételek, kész mártások, kész levesek, konzervételek, mélyhűtött ételek, krumplipüré-keverékek, édességek (pl. bonbonok, csokoládé, csokoládészelet, stb.), kenyér, péksütemény, sütemény, húskészítmények, felvágottak. Ezek fogyasztása előtt is rágjon el egy-két MillandJoy rágótablettát!
- Tájékozódjon, hogy a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében (pl. húsok, felvágottak, kenyér és halkészítmények) a termék készítésénél használtak-e tejet vagy tejterméket (pl. tejszínt vagy tejfölt)! Amennyiben használtak, ilyen ételek fogyasztása előtt ne feledje a MillandJoy-t!
- Ha be kell vennie orvosságot, kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a termék laktózmentes-e, vagy ellenőrizze saját maga a leírásban! Amennyiben a szükséges gyógyszer tejcukrot tartalmaz azt MillandJoy-jal együtt vegye be!

Honlap: http://www.millandjoy.hu

Termék:

MillandJoy rágótabletta 20x 1479 Ft
MillandJoy rágótabletta 50x 2299 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu