Melyik italport válasszam?

Megfázás és influenza tüneteit enyhítő italporok összehasonlítása

Elérkezett hozzánk november hava, egyre hűvösebbek a nappalok és fagyosabbak az éjszakák. Fontos, hogy mindig megfelelően öltözzünk fel, mikor elmegyünk otthonról, időjáráshoz alkalmazkodva, rétegesen. Bármennyire is vigyázunk, előfordulhat, hogy megfázunk, elegendő egy pár percig átmelegedett testtel hidegben tartózkodnunk és máris megtörténhet a baj. A megfázás veszélyeinek leginkább a fiatalabb és az idősebb korosztály van kitéve.

Melyik italport válasszam?

Az egyik megoldás: italporok

Néha a sokat alkalmazott, többször is bevált otthoni gyógymódok már nem biztos, hogy elegendőek arra, hogy megfázásunkat és annak tüneteit hatékonyan kezeljük és mielőbb túlessünk rajtuk. A patikában sokféle készítmény közül választhatunk, mellyel enyhíthetünk panaszainkon, lázunkon, köhögésünkön, orrfolyásunkon vagy éppen orrdugulásunkon. A gyógyszerek között találunk lokálisan, egy-egy tünetre alkalmazandó készítményt, mint pl. orrspray, de komplexebb készítményt is kérhetünk gyógyszertárunkban, mely nem csak egy tünet megszüntetésére összpontosít, ilyen készítmények az italporok.

Kétféle hatóanyag, megannyi megoldás

A ma, gyógyszertárban kapható italporok fő hatóanyaga az acetilszalicilsav vagy a paracetamol. Előbbi az Aspirin Komplex italporaiban található, míg utóbbi szinte az összes többi készítményben, más és más dózisban, egyéb hatóanyagok mellett. Az acetilszalicilsav és a paracetamol is hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a lázat.

Paracetamol, de melyik?

Ahogy előbb is említettük, az italporok túlnyomó többségében alkalmazott fő hatóanyag a paracetamol. Tehetjük is fel a kérdést, hogy akkor miért van ennyi féle, ha úgyis mindegyikben ugyanaz a hatóanyag?
Az alkalmazott fő hatóanyag igen, de a készítmények eltérő mennyiségben tartalmazzák, és emellett találhatunk bennük kiegészítő segéd hatóanyagokat is, melyek más megfázással és influenzával előforduló tüneteket is kezelhetnek és csillapíthatnak.

A legkisebb mennyiség, melyet italporban találunk, az 500mg paracetamol tasakonként. A Flunathan Sandoz 500mg, a Neo Citran, a Neo Citran Cold and Sinus, a TriActin Wick és a Rubophen Thermo Plus tartalmaz ekkora hatóanyag mennyiséget, de mégsem csak a nevükben és csomagolásukban eltérőek. Egyik segéd hatóanyag a fenilefrin-hidroklorid, mely csökkenti az orrdugulást, mely a Flunathan, a Neo Citran, a TriActin és a Rubophen Thermo Plus készítményekben található meg. Az utóbbi két gyógyszer (Triactin és Rubophen Thermo Plus) még tartalmaz egy gvajfenezin nevezetű harmadik hatóanyagot, mely köhögéscsillapító hatással rendelkezik, fellazítja a váladékot és csillapítja a hurutos köhögést is.

Ha egy kicsit magasabb paracetamol mennyiségre lenne szükségünk, akkor a 650mg/tasak tartalommal rendelkező Rubophen Thermo-t vagy a már 750mg/tasak tartalmú Coldrex citrom ízű port válasszuk. Mindkettő tartalmazza a már előbb is említett fenilefrin-hidrokloridot, de a Coldrex még emellett rendelkezik 60mg/tasak aszkorbinsav (C-vitamin) tartalommal is!

A legmagasabb hatóanyag mennyiség 1000mg paracetamol tasakonként. Itt már nincs annyira sok gyógyszer, mely versenyez egymással, csak a kétféle ízben kapható Coldrex Maxgrip, a Flunathan Sandoz 1000mg és a Wick színeiben kapható SymptoMed. A három készítmény tartalmaz fenilefrin-hidrokloridot, a Coldrex Maxgrip pedig még 40mg aszkorbinsavat is tasakonként.

Gyermekeknek?

Kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett italport már csak a Coldrex termékcsaládban találhatunk, Coldrex Junior néven. A készítmény 300mg paracetamolt, fenilefrin-hidrokloridot és 20mg aszkorbinsavat tartalmaz tasakonként.

Fontos!
Kérjük, hogy mindig, minden esetben az Önnek legmegfelelőbb gyógyszert válassza, mely legvalószínűbben és célzottan segíti Önt a gyógyulásban. Javasoljuk, hogy először mindig a kisebb hatóanyag tartalommal rendelkező gyógyszereket próbálja ki. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termék:

Coldrex MaxGrip citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x 2064 Ft
Neo Citran belsőleges por felnőtteknek 10x 1999 Ft
Neo Citran belsőleges por felnőtteknek 14x 2496 Ft
Aspirin Komplex 500mg/30mg granulátum 20x 2724 Ft
Rubophen Thermo citrom ízű forróital granulátum 12x 1842 Ft
TriActin Wick citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x 1994 Ft
Coldrex Maxgrip Mentol és Erdei Gyümölcs ízű por belsőleges oldathoz 10x 2064 Ft
Coldrex Junior por belsőleges oldathoz 10x 1994 Ft
SymptoMed Wick citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x 1799 Ft
Rubophen Thermo cseresznye ízű forróital 12x 1842 Ft
Neo Citran Cold and Sinus por belsőleges oldathoz 10x 2052 Ft
Coldrex citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x 1914 Ft
Rubophen ThermoPlus por belsőleges oldathoz 10x 1994 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu