A nélkülözhetetlen kalcium

Calcium-D-Sandoz
promóció

Bár a kalcium alapvető élelmiszereinkben – például tej, tejtermékek – jelentős mennyiségben fordul elő, hazai tudományos felmérés bizonyítja, hogy a magyar felnőtt lakosság jelentősen kevesebb kalciumot visz be az ajánlott mennyiségnél.1 Tesszük ezt annak ellenére, hogy a csontok és fogak egészsége mellett a kalcium számos egyéb életműködés szempontjából is nélkülözhetetlen. Szerepe van a véralvadásban, szükség van rá az idegrendszer és az izmok működéséhez – hogy csak a leglényegesebbeket említsük.

A nélkülözhetetlen kalcium
A nélkülözhetetlen kalcium

Biztos elég kalciumot fogyaszt?

A kalóriát és a szénhidrátot még csak-csak számolgatjuk, de ritkán gondolunk a napi kalciumbevitelre. Egy kevés tej a reggeli kávénkba, némi sajt a pizzára, és azt gondolhatjuk, aznap már tettünk is csontjaink egészségéért. Így fordulhat elő, hogy az ajánlott 800 mg helyett lényegesen kevesebb kalciumot fogyaszt a magyar felnőtt lakosság, különösen a nők maradnak el jelentősen a kívánt értéktől.1 A különbség a mennyiségből és a rendszerességből adódik, hiszen a napi szükséglethez még a kalciumot legnagyobb mennyiségben tartalmazó tejtermékekből is minden egyes nap nagyobb mennyiséget, például legalább 1/2 liter tejet vagy egy teljes csomag szeletelt sajtot, vagy például 3-4 pohár joghurtot kellene elfogyasztani.2

Hétköznapi étkek, melyek ellenünk dolgoznak

A megfelelő kalciumbevitel mellett figyelembe kell venni, hogy néhány kedvelt ételünk vagy italunk a kalcium megfelelő hasznosulása ellen hat. A kávé vagy a kóla például koffeintartalmának köszönhetően mérsékelten vízhajtó hatású, ezért segíti a kalcium szervezetből történő kiürülését. A kalcium felszívódás szempontjából a szénsavas üdítőitalok fogyasztása is kedvezőtlen, mert jelentős mennyiségű foszforsavat tartalmaznak, ami kalciumot von el a csontokból. De számos más, mindennapi élelmiszerben is van foszfor. Mindez összeadódik, így sajnos hazánkban jelentősen az optimális érték fölött van a foszforbevitel, tovább rontva ezzel kalciumellátottságunkat.1

A csont nem jelez, ha éhes

Ezek a folyamatok azonban számunkra észrevétlenül zajlanak szervezetünkben. A kalcium hiányát nem érezzük, mert a nem elégséges kalciumbevitel nem okoz azonnali, zavaró tüneteket. Testünk ugyanis önszabályozó folyamatai révén gondoskodik róla, hogy ne boruljon fel a szervezetünk szempontjából létfontosságú és rendkívül érzékeny kalciumegyensúly. Ha nem fogyasztunk elég kalciumot, a szervezet a szükséges élettani folyamatok ellátásához a csontokat kvázi kalciumraktárnak tekinti, és belőlük vonja el a szükséges mennyiséget. Ha ez az állapot tartósan fennáll, hozzájárulhat az időskori csontritkuláshoz, azaz a csontok törékennyé, porózussá válhatnak.

D-vitamin – a kalcium kormányosa

A csontok egészsége szempontjából a bevitt kalcium mennyisége mellett fontos a szervezet D-vitamin-ellátottsága is, mely segíti a kalcium felszívódását. A D-vitamint hazánkban ősztől tavaszig legtöbbünknek bizony pótolnia kell, a képződését szervezetünkben elősegítő hasznos napsugárzás hiánya miatt. A megfelelő kalcium- és D-vitamin-ellátottság biztosításához válassza a Calcium-Sandoz® termékcsalád kombinált készítményét a Calcium-D-Sandoz® pezsgőtablettát, mely jelentős mennyiségű kalciumot és D3-vitamint tartalmaz!

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta vény nélkül kapható gyógyszer.
Kizárólag felnőttkorban alkalmazható.
1: ogyei.gov.hu/otap
2: OÉTI 2013, A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermékfogyasztása.
Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43–47. www.sandoz.hu. • OCAL952/04.17A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Termék:

Calcium-D-Sandoz 600 mg/ 400 NE pezsgőtabletta 20x 1499 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu