Vashiány a várandósság alatt

Ferretab
promóció

A várandós anyák gyakran anémiásak, ennek tényezői: a reproduktív (szülőképes, fogamzó képes) korú nők 20-30%-ában terhesség előtt is vashiány bizonyítható. A menstruációval a vasveszteség átlagosan 20-25 mg havonta, amely 21 naponként vagy annál gyakrabban jelentkező vérzés esetén ez megduplázódhat (>35-40 mg). Pótlására a normális táplálkozáskor naponta felszívódó 1,5-2 mg vasmennyiség nem elégséges. Ezért nőkben a raktározott vas mennyisége kisebb, mint férfiakban, átlagosan kevesebb,mint 500 mg, gyakran kevesebb, mint 300 mg. Ezek következményeként a terhesség előtt is gyakori a vashiány-állapot. A terhesség vállalása előtt ezekre a körülményekre gondolni kell, különösen sokadik terhesség esetén.

Vashiány a várandósság alatt

A magzat fejlődése során fokozott a vasszükséglet

Mintegy 600-800 mg vas épül be a magzatba, ezen felül a keringő vérmennyiség növekedéséhez is felhasználódik további 400-500 mg. Ez a nagy vasszükséglet döntően a terhesség harmadik harmadában alakul ki. Pótlására naponta több, mint 4 mg vas felszívódására lenne szükség, de a gondosan összeállított diétából sem szívódik fel ennyi.

Ezért az esetek 80-85%-ában a második-harmadik trimeszterben vashiány is kialakul.

A szülés környéki vasveszteség (placenta, vérzés) 300 mg körüli. A szoptatási időben is olyan a vasszükséglet, mint a menstruációs időszakban. Fokozottan érvényesülnek ezek a sokadik terhességek során.

A harmadik trimeszterben a folsavszükséglet ötszörösére nő, és amíg nem volt gondos pótlás, a terhességek mintegy 3%-ában megaloblastos, macrocytás anaemia is előfordult, a sokadik terhesség gyakrabban társulva a vashiányhoz.

A magzat az édesanya vaskészletét használja fel

A vas alapvető szerepet játszik az oxigén-szállításban az anya és a magzat között. A fejlődő magzat az édesanyja vaskészletét használja fel a növekedéshez, saját raktárai feltöltéséhez. Vas nélkül nem képződik hemoglobin, ezáltal nem tud a vér elegendő oxigént szállítani. Ezen túl a vas számos fontos enzim működéséhez is szükséges. A kialakult anémia kezelés nélkül a magzati növekedés elmaradásához vezethet, a koraszülés kockázatát megnövelheti.

A terhesség előtt álló és a terhes nők vaspótlása azért különösen fontos, mert ezáltal számos szövődményt is megelőzhetnek. A vashiányos anyák által szoptatott babákban is jellemzően vashiányos vérszegénység alakul ki.

A vashiány megelőzésében döntő a vasraktárak állapota (telítettsége) a terhesség kezdetén. Figyelmet érdemel, hogy a nők 20%-án már az első terhesség előtt is vashiány van. Ez az arány az ismételten terheseken még nagyobb. Ha a terhesség előtt telített a vasraktár (kb. 1000 mg), ez megfelel a várható szükségletnek és nem keletkezik anémia.

A Ferretab® két aktív hatóanyagot tartalmaz, vas-fumarátot és folsavat, elhúzódó felszabadulású mini tabletták formájában. Így elkerülhető a nyálkahártyát irritáló magas helyi vaskoncentráció kialakulása.

Ha vasgyúrót szeretne

Az időben alkalmazott Ferretab® alkalmas a folsav és vasszükséglet pótlására és a normális vas- és folsavszintek fenntartására. Ezzel megakadályozható egyes terhességgel kapcsolatos komplikációk kialakulása, mint pl. a vérszegénység, a vetélés, a vérzések és a koraszülés. A terhesség alatti folsavpótlás csökkentheti az egyes fejlődési rendellenességek kockázatát (pl. a velőcső-záródási rendellenességek).

Honlap: http://www.ferretab.hu

Termék:

Ferretab kemény kapszula 30x 1899 Ft
Ferretab kemény kapszula 100x 4499 Ft

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.