Ferretab kemény kapszula 100x

4499 Ft
45 Ft/db

A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem. A hemoglobin (egy a vérben található festékanyag) és több fontos enzim alkotóelemeként a vas a szervezet számos anyagcserefolyamatában vesz részt.

Ferretab kemény kapszula
vas(II)-fumarát, folsav

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Ferretab kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Ferretab kemény kapszula szedése előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Ferretab kemény kapszulát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Ferretab kemény kapszulát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Ferretab kemény kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer két aktív hatóanyagot tartalmaz, vas-fumarátot és folsavat, elhúzódó felszabadulású minitabletták formájában. Így elkerülhető a nyálkahártyát irritáló magas helyi vaskoncentráció kialakulása.
A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem. A hemoglobin (egy a vérben található festékanyag) és több fontos enzim alkotóelemeként a vas a szervezet számos anyagcserefolyamatában vesz részt.
A folsav a fehérjeanyagcsere számos területén játszik fontos szerepet és elengedhetetlen különböző biológiai anyagok, mint pl. a gének, az agy ’hírvivő’ molekulái, valamint a vérsejtek közül a vörösvérsejtek létrehozásához.
Terhesség alatt megnő a szervezet vas- és folsavszükséglete. A Ferretab kemény kapszula alkalmas a folsav és vasszükséglet pótlására és a normális vas és folsav szintek fenntartására. Ezzel megakadályozható egyes terhességgel kapcsolatos komplikációk kialakulása, mint pl. a vérszegénység, a vetélés, a vérzések és a koraszülés. A terhesség alatti folsavpótlás csökkenti egyes fejlődési rendellenességek kockázatát (pl. a velőcsőzáródási rendellenességek).

A Ferretab kemény kapszulát az alábbiak kezelésére alkalmazzák:
Egyidejű vas- és folsavhiány kezelése, főként terhesség alatt.

2. Tudnivalók a Ferretab kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje a Ferretab kemény kapszulát
- ha Ön allergiás (túlérzékeny) a vas(II)-fumarátra, folsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek olyan betegsége van, amely a vas túlzott felszaporodásával jár a szervezetben (hemokromatózis, hemosziderózis, idült hemolízis),
- ha Önnek olyan vérszegénysége van, amely a vasfelhasználás zavarával jár (szideroakresztikus anémia, ólommérgezéshez társuló anémia, talasszémia),
- ha Önnek vészes vérszegénysége (B12-vitamin hiány), hemolítikus anémiája vagy aplasztikus anémiája, ill. olyan vérszegénysége van, amely nem a vas- vagy folsavhiány következménye,
- ha Önnek kóros hemoglobinja van (a vér festékanyaga),
- ha Önnek gyomor-bélrendszeri zavarai vannak.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A vastúladagolás elkerülése érdekében különös elővigyázatosság javasolt, ha Ön vasat tartalmazó étrendkiegészítőket vagy egyéb készítményeket is szed.

Legtöbb esetben a vashiányos vérszegénység kezelése során megfelelő eredmény érhető el, azonban rendkívül fontos a vashiányos vérszegénység okának feltárása.

Ha Önnek B12 vitamin hiány okozta vérszegénysége van (vészes vérszegénység), a folsav adagolása (napi 1 mg vagy nagyobb adagban) során rendeződhet a vérképe, de az idegrendszeri tünetek súlyosbodhatnak. Ezért folsav adása előtt ki kell zárni egy esetleges B12 vitamin hiányos állapotot.

Előfordulhat, hogy a széklet fekete színűvé válik, de ennek nincs jelentősége.

A vörösvérsejtszám normalizálódása után a vaspótlást további 4-12 héten keresztül folytatni kell, a vashiány teljes megszűnéséig. Fontos, hogy mindig megjelenjen az orvosa által előírt ellenőrzéseken.

Egyéb gyógyszerek és a Ferretab kemény kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Ferretab kemény kapszula befolyásolhatja egyes egyéb gyógyszerek hatását, ill. ez fordítva is előfordulhat. Elsősorban az alábbi kölcsönhatások fordulhatnak elő:

Kölcsönhatás az alábbi szerekkelLehetséges következmény
Gyomorsavkötők (gyomorsavtúltengés kezelésére alkalmazott gyógyszerek), magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek (kolesztiramin és kolesztipol), kálcium-bromid-laktobionát, koffein (kávé és tea), tej (tejtermékek,) nátrium-bikarbonát, vaskötő anyagok, pl. foszfátok, fitátok és oxalátokCsökken a vas szintje a szervezetben
Epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. fenitoin, fenobarbitál, primidon)A folsavadagolás miatt csökken ezeknek az epilepszia ellenes gyógyszereknek a vérszintje, amely miatt fokozódhat az epilepsziás rohamok kockázata
Aszkorbinsav (C-vitamin)Fokozódik a vas felszívódása
Kinolon típusú antibiotikumok (pl. ciprofloxacin, levofloxacin, norfloxacin, ofloxacin)A vassók befolyásolják a kinolon típusú antibiotikumok felszívódását
KloramfenikolFokozódik a kloramfenikol lebontása, csökken a vas hatása
Fluorouracil vagy orális fluoropirimidinek (pl. kapecitabin), amelyeket egyes daganatok kezelésére alkalmaznakNagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor fokozódhat a hatásuk, amely fokozhatja a fluorouracil vagy az orális fluoropirimidinek sejtkárosító hatását. Ez pl. súlyos hasmenésben nyilvánulhat meg.
Folsav ellen ható szerek (pl. kemoterápiás szerek, pl. trimetoprim, proguanil, pirimetamin és citosztatikumok, pl. metotrexát)Nagy adag folsav egyidejű alkalmazásakor egymás hatását gátolhatják
Levodopa, metildopa (Parkinson kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek)A vassók csökkentik a levodopa és a metildopa felszívódását
TápanyagokCsökken a vas felszívódása (ezért a Ferretab kapszulát üres gyomorra kell bevenni)
PenicillaminMindkét szer vérszintje csökken
TetraciklinekCsökken a tetraciklinek szintje
Tiroxin (egy pajzsmirigyhormon, amelyet pajzsmirigy alulműködés kezelésére alkalmaznak)A vassók csökkentik a tiroxin felszívódását
E-vitamin (tokoferol)Csökken az E-vitamin hatása
CinkCsökken a cink szintje

A Ferretab kemény kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Egyes tápanyagok csökkenthetik a vas felszívódását. Ezért a Ferretab kemény kapszulát üres gyomorra kell bevenni.
A Ferretab kemény kapszula és a tej (tejtermékek), valamint koffeintartalmú italok (tea, kávé) egyidejű fogyasztásakor csökken a vas felszívódása.

Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Ferretab kemény kapszula alkalmazható terhesség és szoptatás alatt.

Terhesség alatt jelentősen megnő a szervezet vasszükséglete, amelyet nem képesek pótolni a szervezet vasraktárai, ill. az étellel történő bevitel. A vasat pótolni kell, ha vérvizsgálattal vashiány igazolható. A vasszintet rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén az adagot módosítani kell.

A vas bejut az anyatejbe. Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek az anyatejben levő vas esetleges káros hatásait vizsgálták volna. A Ferretab kapszulát csak akkor szabad szoptatás alatt alkalmazni, ha erre egyértelműen szükség van.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ferretab kemény kapszula nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Ferretab kemény kapszula laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Ferretab kemény kapszula azorubin festékanyaga (E122) allergiás reakciót válthat ki.

3. Hogyan kell alkalmazni a Ferretab kemény kapszulát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Ferretab kemény kapszulát egészben (nem szétrágva), sok vízzel kell bevenni 30 perccel a reggeli vagy más étkezés előtt. Fekete/zöld tea, kávé vagy tej nem alkalmas a gyógyszer bevételéhez, mert ezek csökkentik a vas felszívódását.

Felnőttek és 12 évnél idősebb serdülők
Amennyiben orvosa másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja 1 kapszula naponta.
Súlyos vas- és folsavhiány esetén az adag 1 kapszula napi 2-3 alkalommal.
Terhesség alatt a maximális javasolt adag naponta két kapszula.

A Ferretab kemény kapszula nem javasolt 12 évnél fiatalabb gyerekek számára.

Kezelőorvosa fogja meghatározni, a vérvizsgálatok eredményeitől függően, hogy mennyi ideig kell szednie a kapszulát.
A napi 1 kapszula szedését még legalább 4-12 héten keresztül folytatni kell a vér vas és hemoglobin szintjének normalizálódását követően.

Ha az előírtnál több Ferretab kemény kapszulát vett be
Nagyon nagy adagok alkalmazása vasmérgezést okozhat az alábbi tünetekkel:

1-6 órával a Ferretab kemény kapszula bevétele után:
gyomorfájdalom, hányás, feketeszínű hasmenés, gyomor- vagy bélvérzés, a vérkeringés összeomlása (sokk), eszméletlen állapot

6-24 órával a Ferretab kemény kapszula bevétele után:
láz, fehérvérsejtszám növekedése (leukocitózis), a vér túlzott savassága (metabolikus acidózis), alvadási zavarok, máj- és vesekárosodás

Kisgyerekeknél az életveszélyes mérgezés kockázata különösen nagy. Ezért a vaskészítményeket mindig gyermekektől elzárva kell tárolni.
Ha Ön túl sok kapszulát vett be vagy gyermeke lenyelt néhány tablettát, azonnal vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórház sürgősségi részlegével vagy kezelőorvosával.

Információ az orvosnak: A betegtájékoztató végén a túladagolás kezelésére vonatkozó információk találhatók.

Ha elfelejtette bevenni a Ferretab kemény kapszulát
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására. A megszokott rend szerint folytassa a kapszula szedését.

Ha idő előtt abbahagyja a Ferretab kemény kapszula szedését
Beszéljen orvosával, mielőtt abbahagyná a Ferretab kemény kapszula szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakoriságát az alábbi csoportokra osztjuk:
nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint)
gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)
nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint)
nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint)
gyakoriság nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)

Vér és nyirokrendszer
Nagyon ritka: a vaspótló kezelés kiválthatja egyes veleszületett vagy szerzett vérbetegségek tüneteit (paroxizmális nokturnális hemoglobinúria, eritropoetikus porfíria vagy porfíria cutanea tarda)

Gyomor-, bélrendszer
Gyakoriság nem ismert: teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorégés, émelygés, hányás, hasmenés vagy székrekedés

Immunrendszer
Ritka: a vas allergiás bőrreakciókat válthat ki
Nagyon ritka: a folsav allergiás reakciókat válthat ki, pl. bőrpírt, viszketést, légúti szűkület okozta légzészavart, émelygést vagy anafilaxiás sokkot (allergiás túlérzékenységi reakció, amely vérnyomáseséssel, szédüléssel, émelygéssel és esetleg légzészavarral járhat)

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Ferretab kemény kapszulát tárolni?

Legfeljebb 25C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Ferretab kemény kapszulát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Ferretab kemény kapszula
A készítmény aktív hatóanyagai a vas(II)-fumarát és a folsav. Egy kapszula 152,10 mg vas(II)-fumarátot tartalmaz, ami 50 mg kétvegyértékű vassal és 0,50 mg folsavval egyenértékű.

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, 30%-os poliakrilát diszperzió, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, azorubin (E122), kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), zselatin.

Milyen a Ferretab kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Ferretab vörös színű kapszula, amely 3 vöröses-barna minitablettából és egy sárga mini tablettából áll.

A Ferretab kemény kapszula 30 db, 50 db és 100 db kapszulát tartalmazó PVC//Al buborékfóliában kerül forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

G.L. Pharma GmbH
A-8502 Lannach, Schlossplatz 1
Ausztria

OGYI-T-20340/01 (30x)
OGYI-T-20340/02 (100x)
OGYI-T-20340/03 (50x)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. március

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.