4 perc, azaz 240 rövid másodperc

- néha csak ennyin múlik egy emberélet.

Ennyi kell ahhoz, hogy miután leállt a szív, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdjenek. Mészáros Zalán mentőtiszt és Klupács Péter mentőtechnikus több évtizedes pályafutásuk tapasztalatai alapján egy olyan innovatív oktató programot dolgoztak ki, melynek segítségével bárki otthon is gyakorolni tudja az újraélesztés mozdulatsorát, bátorságot merítve ezáltal a cselekvéshez - ez pedig sokszor a túlélést jelenti.

A TEVAgy a hős! program legfőbb küldetése, hogy a módszer ismeretében bárkiből válhasson életmentő hős. Ám mindehhez főhősökre is szükség van: az egészségügyben dolgozó orvosokra, mentőkre, gyógyszerészekre, ápolókra, mindekire, akiben bíznak a gyógyulni vágyók.

Zalán, Péter, immár három éve járják az országot a TEVA Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős! programjának lobogója alatt, azzal a jól megfogalmazott, bátor céllal, hogy minél több embert tanítsanak meg újraéleszteni. Figyelemre méltó oktatómunkájuk már követőkre is talált. Közel 20 TEVAgy a Hős nagykövet kapta meg az oktatói bizonyítványt akik az országot járva ismertetik meg a hallgatósággal az újraélesztés 5 lépcsőjét.

„A Magyar Kardiológusok Társaságának Elnöksége egyhangúan egyetért célkitűzéseikkel és kiemelten fontosnak tartja az újraélesztés oktatását és népszerűsítését a laikus közönség irányába. Kérésükre szakmai partnerként támogatjuk a „TEVAgy a Hős!” kampányt a 2018-2019-es évben.”
(Prof. Dr. Tóth Kálmán, az MKT elnöke)

Oktatóanyagok
amelyek életet menthetnek

Egy szívleállás miatt kialakult vészhelyzetben a legtöbben pánikba esnek, és nem tudják, hogyan is kell cselekedni. Ugyan sok helyen nyílik lehetőség az elsősegély alapjainak elsajátítására, de a túl sok információ néha éppen gátja lehet a cselekvésnek.

Az életmentés 5 egyszerű lépéssel megkezdhető . Ez az 5 lépcső a magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban áll.

1. REAKCIÓKÉPES?
Rázza meg a beteg vállát , kérdezzen tőle valamit: ha nem reagál, eszméletlen. De mindezek előtt, gondoskodjon saját maga és a beteg biztonságáról.

2. KÖZÖS CSŐ
Fektesse hanyatt kemény talajon, fejét szegje hátra, hogy a légutak szabadok legyenek.

3. LÉGZÉS?
Hajoljon közel a szájához, ha nem hallja nem érzi a légzést, és nem látja a mellkas emelkedését akkor nincs a betegnek légzése.

4. 112
Hívja a mentőket vagy kérjen meg valakit erre, és kezdje el a szívmasszázst!

5. NYOMÁS
Helyezze egymásra a két kezét, az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen. Nyomja le a mellkast kb. 5cm, de legfeljebb 6cm mélyre percenként százszor.
100 BPM

A BPM (Beats Per Minute - percenkénti leütésszám) az egy perc alatt végbemenő leütések száma egy adott műben. A zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység. A 100-as értékű dalok ismerete pedig ahhoz segíthet hozzá, hogy szívmasszázs közben az újraélesztést végző fél eltalálja a megfelelő ritmust.

Szívleállás utáni újraélesztésnél segítheti az optimális, percenként mintegy százas mellkasi kompressziószám fenntartását, ha az ember közben olyan dalokat dúdol magában, melyek 100 bpm-es ritmussal rendelkeznek.

A kampány újdonsága , hogy egy nagyon egyszerű módszerrel, egy felfújható gumilabda segítségével próbálja megismertetni az újraélesztés mozdulatsorát, és teremti meg az otthoni gyakorlás lehetőségét, hogy bátorságot merítsünk a cselekvéshez.

Honlap: http://tevagyahos.hu
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.