A gyomorégés és a reflux okai és tünetei

Gaviscon promóció

A gyomorégés gyakori probléma, sokan szenvednek tőle. Kialakulásához a fokozott savtermelődés, továbbá a nyelőcsövet a gyomortól elzáró záróizom nem megfelelő működése vezethet. A gyomorsav irritálja a gyomor, valamint nyelőcsőbe kerülve a nyelőcső nyálkahártyát, ezáltal pár percig vagy akár órákig is tartó fájdalmat okoz, súlyosabb esetekben pedig gyulladás kialakulásához vezet.

A gyomorégés és a reflux okai és tünetei

Tünetek

A gyomorégés (savas reflux) jellemző tünete a mellkas szegycsont mögötti tájékán jelentkező szorító vagy égő jellegű fájdalom. Sokan panaszkodnak puffadásra, gázosodásra étkezéseket követően. Émelygés esetleg hányás, étvágytalanság, valamint nyelési nehezítettség is előfordulhat.

Kiváltó okok

Helytelen étkezési szokások
- Bizonyos ételek fogyasztása összefüggésbe hozható a reflux kialakulásával. Például gyümölcsök (citrusfélék, narancs, mandarin), csokoládé, zsíros vagy fűszeres ételek fokozzák a gyomor savtermelését.
- A rendszertelen vagy túl gyors étkezések is kedvezőtlenül befolyásolhatják a gyomor savtermelését.
- Étkezések után ne feküdjön le, mert vízszintes testhelyzetben a gyomorsav könnyebben visszafolyhat a nyelőcsőbe. Vacsora után lefekvés előtt körülbelül három órát várjon.

Elfogyasztott ételek
- Kerülje a zsíros továbbá a fűszeres, csípős ételek, savas gyümölcsök (pl. citrusfélék) fogyasztását, ezek ugyanis fokozzák a savtermelődést.
- Kerülje a csokoládét illetve a mentát, mert ezek gyengíthetik a gyomor záróizmát, így a sav könnyebben visszaáramolhat a gyomorból a nyelőcsőbe.
- Figyelje meg Önnek mely ételek fogyasztása okoz kellemetlen panaszokat, majd ezeket iktassa ki étrendjéből.

Elfogyasztott italok
- Kerülje a koffeintartalmú italok valamint az alkohol fogyasztását, mert ezek is fokozzák a gyomor savtermelődését.
- Kerülje a túl forró vagy túl hideg italok (illetve ételek) fogyasztását is, mert az arra hajlamosaknál gyomorégéshez vezetnek.

Terhesség
- Terhesség során (különösen a harmadik trimeszterben) gyakori a gyomorégés, reflux jelensége, melyet hormonális változás, valamint a kisbaba által okozott megnövekedett hasűri nyomás válthat ki.

További kiváltó okok lehetnek
- Stressz
- Túlsúly
- A dohányzás (nikotin), mert fokozhatja a savtermelést, illetve gyengítheti a záróizom működését.
- Szoros, szűk ruhadarabok viselése, amelyek fokozhatják a hasűri nyomást.

Amennyiben életmódváltoztatás ellenére tünetei nem enyhülnek esetleg súlyosbodnak, orvosi konzultáció szükséges. További felvilágosításért forduljon Egészségügyi Szakemberhez, amennyiben kérdései adódnak a betegséggel vagy az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

Honlap: https://www.gaviscon.hu/

Termék:

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta 24x 1324 Ft
Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió 150ml 1136 Ft
Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta 48x 1799 Ft
Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió 300ml 1990 Ft
Gaviscon menta ízű belsőleges szuszpenzió 500ml 2390 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu