Hogyan készítsük fel házi- és útipatikánkat?

Nyaralásunk és szabadságunk alatt könnyen előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag szükségünk lesz valamilyen készítményre, esetleg gyógyszerre, és ha olyan helyen töltjük a szabadidőnket, ahol nem vagyunk járatosak igen nehéz hirtelen patikát találni. Éppen ezért az utazási előkészületek részeként ne feledkezzünk meg az úgynevezett útipatika összeállításáról sem, hiszen sosem lehet tudni, hogy éppen milyen gyógyszerre, készítményre lesz szükségünk a pihenésünk folyamán.

Vényköteles gyógyszerek

Elsődlegesen azokra a gyógyszerekre kell odafigyelnünk, melyeket rendszeres, terápiás jelleggel szedünk, hogy mindig elegendő mennyiség legyen nálunk, leginkább a vényköteles gyógyszerek esetén legyünk körültekintőek. Nyaralás előtt érdemes akár háziorvosunkat is felkeresni, hogy felmérje egészségi állapotunkat. Kérjük ki véleményét, hogy fokozottan mire figyeljünk és mit kerüljünk pihenésünk során.

Egyéb útravalók

A fájdalom- lázcsillapító fontos gyógyszer lehet az utazás folyamán is, ha hírtelen megfájdulna a fejünk, fronthatás ér bennünket. Utazásunk során a hőmérséklet ingadozások okán is könnyen megfázhatunk. Természetesen a lázmérőt se hagyjuk otthon, ha útra kelünk!

A görcsoldó készítmények is hasznosak lehetnek, semmiképp se hagyjuk ki táskánkból. Érdemes bepakolnunk továbbá émelygés-; hányinger csillapítására alkalmas gyógyszereket. Jól jöhet, ha nem bírjuk a hosszú utazásokat, ha érzékenyebbek vagyunk egy adott jármű által okozott problémákra, mint pl. tengeri betegség. Kerüljük el az esetleges rosszulléteket.

Előfordulhat, hogy a gyomrunk érzékenyebben reagál a szokatlan fűszerezésű ételekre, így nem árt, ha gondoskodunk hasmenésre, emésztési problémákra, ill. székrekedésre alkalmazható készítményekről is, hiszen annál nincs rosszabb, ha nem tudunk kimozdulni a szállásról hasonló jellegű problémák miatt. Laktáz tablettát is érdemes bepakolniuk, akiknek laktóz emésztési nehézségeik vannak.

Sebtapaszra, sebfertőtlenítőre, kötszerre is bármikor szükségünk lehet, könnyen megvághatjuk magunkat , eleshetünk, illetve szerezhetünk könnyebb sérüléseket, amelyek megfelelő kezelése feltétlenül fontos a fertőzések, gyulladások elkerülése érdekében.

Érdemes magunkkal vinni kézfertőtlenítőt, illetve ha nem szállodában vagy hotelben foglaltunk szállást szükségünk lehet akár fertőtlenítőszerekre, tisztítószerekre is, hiszen könnyen okozhat meglepetéseket a szálláshely.

A leégés elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő faktorszámú fényvédőket is vigyünk magunkkal, illetve gondoljunk a leégésre alkalmazható bőrnyugtató termékekre is. Továbbá ne felejtsünk otthon a kullancs- és szúnyogriasztó szereket sem.

Rövid és tömör lista útipatika összeállításához:
- Gyulladáscsökkentő, torokfertőtlenítő, C vitamin, kálcium pezsgőtabletta
- Láz- és fájdalomcsillapító
- Lázmérő
- Kötszer, sebtapasz, sebfertőtlenítő (jódtartalmú), hámosító
- Naptej, napozás utáni, hűsítő krém, bőrnyugtató és regeneráló kenőcs
- Égésre speciális készítmény
- Probiotikum, széntabletta
- Hányinger ellen
- Allergia elleni gyógyszer
- Rovar- és kullancsriasztó termékek

Az útipatikában megtalálható termékeket/gyógyszereket óvni kell a hőtől és a napsütéstől egyaránt! Pihenésünk során is megfelelően kell gondoskodni azok tárolásáról!

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu