Változások a gyógyszertárban - Az ibuprofén

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. Közel 60 éve van forgalomban a világon. Számos gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon eddig szinte kizárólag vénynélkül volt elérhető, de ez 2020 május 1.-ével megváltozott. Így a tablettánkénti vagy a lágyzselatin kapszulánkénti vénynélkül kiadható hatóanyagtartamat 400mg-ban határozták meg. A változás a 600, 800 mg ibuprofént és 300 mg dexibuprofént tartalmazó gyógyszereket érinti.

Változások a gyógyszertárban - Az ibuprofén

Mi az ami még vény nélkül kapható?

A maximum 400mg ibuprofént tartalmazó gyógyszerek továbbra is vény nélkül kiadhatóak, mely gyógyszerek tabletta, granulátum és lágyzselatin kapszula formában továbbra is kaphatóak a gyógyszertárunkban. A lágyzselatin kapszula előnye, hogy gyorsabb felszívódást biztosít a tablettákhoz képest, ezért hatásukat is előbb fejtik ki.

Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítómárka, az Algoflex termékcsalád vény nélkül kapható maximális, 400mg hatóanyag-tartalommal rendelkező Algoflex 400mg filmtablettája névváltozáson ment át, a továbbiakban Algoflex Forte Dolo néven kell keresni a patikánkban.

Természetesen más 400mg ibuprofén tartalommal rendelkező készítmények is kaphatóak, ilyen például a Spedifen 400 granulátum formában, vagy a rendkívül kedvező áron kapható Ibumax 400 filmtabletta is. A fenti említett készítményeken kívül továbbra is változatlan formában és kiszerelésekben kaphatóak az Advil Ultra (200mg), az Advil Ultra Forte (400mg) és az Algoflex Rapid (400mg) lágyzselatin kapszulák is.

Május 1-jétől az alábbi készítmények váltak vénykötelessé:
- DOLGIT MAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
- SERACTIL DOLO 300 mg filmtabletta (dexibuprofen)
- DOLOWILL ULTRA FORTE 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
- BRUFEN 600 mg pezsgőgranulátum (ibuprofen)
- BRUFEN 800 mg retard tabletta (ibuprofen)
- ALGOFLEX FORTE filmtabletta, május 1-től a név is változik: Algoflex Ultra Forte 600mg filmtabletta (ibuprofen)
- Ibuprofen Farmalider 600 mg granulátum belsőleges oldathoz (ibuprofen)
- IBUMAX 600 mg filmtabletta (ibuprofen)
- IBUMAX 800 mg filmtabletta (ibuprofen)
- SPEDIFEN 600 mg granulátum (ibuprofen)

Forrás: OGYÉI

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termék:

Advil Ultra lágyzselatin kapszula 20x 2990 Ft
Algoflex Forte Dolo filmtabletta 10x 2199 Ft
Algoflex Forte Dolo filmtabletta 20x 3299 Ft
Algoflex Forte Dolo filmtabletta 30x 4199 Ft
Ibumax 400mg filmtabletta 30x 2690 Ft

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.