Algoflex Duo 400mg/100mg filmtabletta 24x

3999 Ft
167 Ft/db

Az Algoflex Duo két hatóanyagot tartalmaz, az ibuprofént és a koffeint. Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozik, amely a szervezet fájdalomra adott reakciójának a megváltoztatásával biztosít enyhülést. Az Algoflex Duo akut közepesen erős fájdalom, mint pl. fogfájás, fejfájás, rövidtávú, tüneti kezelésére alkalmazható.

Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta
ibuprofén/koffein
Felnőttek számára

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelõorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelõen alkalmazza.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplõ információkra a késõbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
- Beszéljen kezelõorvosával, ha állapota 3 napon belül nem javul vagy éppen rosszabbodik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Duo és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Algoflex Duo szedése elõtt
3. Hogyan kell szedni az Algoflex Duo-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Algoflex Duo-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer az Algoflex Duo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Algoflex Duo két hatóanyagot tartalmaz, az ibuprofént és a koffeint. Az ibuprofén a nem-szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartozik, amely a szervezet fájdalomra adott reakciójának a megváltoztatásával biztosít enyhülést.
A koffein az ún. stimuláns gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Algoflex Duo akut közepesen erõs fájdalom, mint pl. fogfájás, fejfájás, rövidtávú, tüneti kezelésére alkalmazható.

Az Algoflex Duo kizárólag felnõttek kezelésére javasolt.

Feltétlenül beszéljen kezelõorvosával, ha állapota 3 napon belül nem javul vagy éppen rosszabbodik.

2. Tudnivalók az Algoflex Duo szedése elõtt

Ne szedje az Algoflex Duo-t
- ha allergiás az ibuprofénre, koffeinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevõjére
- ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentõ gyógyszerek (NSAID-ok) szedésekor légzészavar, asztma, orrfolyás, az arc, nyelv vagy a torok duzzanata, vagy csalánkiütés jelentkezett Önnél
- ha korábban már volt, vagy jelenleg is fennálló, gyomor/nyombélvérzése vagy fekélye van (kettõ vagy több egymástól független igazolt fekély vagy vérzés)
- ha korábban emésztõrendszeri vérzés/fekély lépett fel Önnél NSAID készítmények szedésével összefüggésben
- ha súlyos máj- vagy vesekárosodása van
- ha súlyos szívelégtelensége van.
- ha agyérvérzése, vagy egyéb fennálló vérzése van
- ha tisztázatlan vérképzési zavarban szenved
- ha súlyos folyadékhiányban szenved (amelyet okozhat hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel)
- a terhesség utolsó három hónapja alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Forduljon kezelõorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielõtt szedni kezdené az Algoflex Duo-t:
- ha fog- vagy fejfájáson kívül más fájdalom esetén alkalmazzák, a fájdalom típusától függõen az Algoflex Duo-nak más hatása lehet (pl. hát- vagy nyakfájás esetén nem állapították meg ennek a gyógyszernek az elõnyeit)
- ha asztmában, vagy allergiás betegségekben szenved vagy szenvedett, mivel légszomj alakulhat ki
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektõl szenved, mert fennáll az allergiás reakciók elõfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (ún. analgetikum asztma), Quincke-ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek
- ha májbetegségben szenved
- csökkent vesemûködés esetén
- ha olyan gyógyszereket szed, amelyek kölcsönhatásban léphetnek az Algoflex Duo filmtablettával, pl. kortikoszteroidok, véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin), szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (depresszió elleni gyógyszerek) vagy vérlemezkék összecsapódását gátló gyógyszerek (pl. acetilszalicilsav) (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo )
- ha bélbetegségben szenved vagy szenvedett (fekélyes vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség)
- ha szívproblémája, pl. szívelégtelensége, mellkasi fájdalma (angina pektotrisz) van, vagy ha volt már szívrohama, bypass-mûtétje, perifériás artériás betegsége (gyenge vérkeringés a lábakban az artériák szûkülete vagy elzáródása miatt), vagy bármilyen jellegû sztrókja (beleértve a ?mini sztrókot? vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot [angol rövidítéssel: TIA] is
- ha Önnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje van, illetve családjában fordult már elõ szívbetegség vagy sztrók, továbbá ha Ön dohányzik
- ha valaha magas vérnyomásban és/vagy szívelégtelenségben szenvedett
- ha nagyobb mûtéten esett át, különösen fontos, hogy a gyógyszert orvosi felügyelet mellett szedje
- ha véralvadási zavarokban szenved
- ha örökletes vérképzési zavarokban (pl. akut intermittáló porfíriában) szenved
- ha bizonyos fajta bõrbetegségben szenved (szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) vagy kevert kötõszöveti betegség)
- bárányhimlõ esetén az Algoflex Duo alkalmazását tanácsos mellõzni
- ha pajzsmirigy-túlmûködésben szenved (a koffein mellékhatásainak kockázata növekedhet)
- ha hosszabb ideje szed ibuprofén-tartalmú gyógyszereket (szükség lehet a máj- és vesefunkciók rendszeres ellenõrzésére)

Bõrreakciók
Súlyos bõrreakciókról számoltak be az Algoflex Duo kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia az Algoflex Duo szedését és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bõrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bõrreakciók elsõ jelei lehetnek. Lásd 4. pont.

Azonnal forduljon kezelõorvosához, ha:
- a széklete véres vagy fekete szurokszínû, vér vagy kávéõrleménynek látszó részecskék jelennek meg a hányadékban
- súlyos fájdalmat érez a gyomorszájnál

A mellékhatások elõfordulása minimálisra csökkenthetõ, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehetõ legrövidebb ideig alkalmazzák. Idõseknél a mellékhatások kialakulásának fokozottabb a kockázata.

Másik NSAID (beleértve a COX-2 gátlókat is) együttes szedése kerülendõ, mivel növekedhet a mellékhatások kialakulásának kockázata (lásd Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo).

Az ibuprofénhez hasonló gyulladásgátló/fájdalomcsillapító gyógyszerek kissé növelhetik a szívroham vagy a sztrók kockázatát, fõleg a nagy adagban történõ alkalmazás esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, illetve a kezelés idõtartamát (3 nap).

Ha szedi az Algoflex Duo-t, feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát vagy fogorvosát mûtéti beavatkozás elõtt.

Általánosságban a fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata, különösen különbözõ fajtájú fájdalomcsillapítók kombinációja tartós, súlyos veseproblémákat okozhat, a veseelégtelenség (analgetikus nefropátia) kialakulásának kockázatával. Ennek kockázatát növelheti a sóvesztéssel és kiszáradással együtt járó fizikai megterhelés, ezért ez kerülendõ.

A fejfájásra alkalmazott bármely fájdalomcsillapító gyógyszer hosszantartó alkalmazása esetén a fejfájás súlyosbodhat. Ilyen esetben vagy ennek gyanúja esetén kezelõorvosával kell konzultálnia, és a kezelést abba kell hagyni.

Az ibuprofén elfedheti a fertõzés és a láz tüneteit.

Az ibuprofén-kezelés során fellépõ látászavarok jelentkezése esetén a gyógyszer szedését abba kell hagyni, és szemészeti vizsgálatot kell végezni.

Egyéb gyógyszerek és az Algoflex Duo
Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereirõl.

Az Algoflex Duo hatással lehet egyes gyógyszerekre, illetve egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Algoflex Duo hatását, mint például:
- véralvadásgátlók, vérrögképzõdést gátló gyógyszerek, pl. acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin,
- magas vérnyomás elleni gyógyszerek (ACE-gátlók, pl. kaptopril, béta-blokkolók, mint pl. atenolol, angiotenzin II-receptor-gátlók, mint pl. lozartán),

Az Algoflex Duo-val történõ kezelést néhány más gyógyszer is befolyásolhatja, illetve a kezelés hatással lehet azokra. Ezért az Algoflex Duo és más gyógyszerek együttes szedése elõtt mindig kérjen tanácsot kezelõorvosától vagy gyógyszerészétõl.

Feltétlenül szóljon kezelõorvosának, ha az alábbi gyógyszereket szedi:

acetilszalicilsav vagy más NSAID (gyulladáscsökkentõ és fájdalomcsillapító gyógyszerek)fokozódhat az emésztõrendszeri fekélyek vagy vérzés kialakulásának kockázata
digoxin (szívelégtelenségre alkalmazott gyógyszer)felerõsödhet a digoxin hatása
glükokortikoidok (kortizont vagy kortizonhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek)fokozódhat az emésztõrendszeri fekélyek vagy vérzés kialakulásának kockázata
vérrögképzõdést gátló gyógyszerekfokozódhat az emésztõrendszeri fekélyek vagy vérzés kialakulásának kockázata
acetilszalicilsav (kis adagban)az acetilszalicilsav véralvadásgátló hatása csökkenhet
véralvadásgátló gyógyszerek (pl. warfarin)az ibuprofén felelrõsítheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását
fenitoin (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer)felerõsödhet a fenitoin hatása
szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókkal (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek)fokozódhat az emésztõrendszeri vérzés kialakulásának kockázata
lítium (mániás depresszió és depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer)a lítium hatása felerõsödhet
probenecid szulfinpirazon-tartalmú készítmények (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek)az ibuprofén lassabban ürülhet ki a szerveztbõl
magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek és vízhajtókaz ibuprofén csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását, ami nagy valószínûséggel fokozott kockázatot jelent a vesemûködésre
kálium-spóroló vízhajtóka káliumszint megnövekedhet a vérben (hiperkalémia)
metotrexát (daganatos és bizonyos reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer)a metotrexát hatása felerõsödhet
takrolimusz és ciklosporin (immunrendszert gátló gyógyszerek)vesekárosodás jelentkezhet
zidovudin (HIV/AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszer)HIV/AIDS kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel az Algoflex Duo alkalmazása esetén a HIV-pozitív hemofíliás betegeknél növekedhet az ízületi vérömleny kialakulásának, illetve duzzanatot okozó vérömleny kialakulásának kockázata
szulfonilureák (vércukorszint-csökkentõ gyógyszerek)befolyásolhatja a vércukorszintet
kinolon antibiotikumoka görcsrohamok kialakulásának kockázata fokozódhat, és a koffein hatása is felerõsödhet.
CYP2C9-gátlók (pl. vorikonazol és flukonazol)A CYP2C9-gátlók együttes adása ibuprofénnel növelheti az ibuprofén expozícióját (CYP2C9 enzim szubsztrátja). megfontolandó csökkentett ibuprofén adagok alkalmazása CYP2C9-gátlók egyidejû alkalmazása esetén, különösen akkor, ha nagy dózisú ibuprofént (2400 mg/nap) adnak vorikonazollal és flukonazollal.
mifeprisztonNSAID-ok (mint pl. az ibuprofén) csökkenthetik a mifepriszton hatását.
ginkgo biloba (gyógynövény)növekedhet a vérzés kockázata
barbiturátokkal, antihisztaminokkal és egyéb szedatívumokkal (nyugtató, feszültségoldó gyógyszerek)a koffein csökkentheti a nyugtató hatást
barbiturátok és nikotincsökkenthetik a koffein hatását
szimpatomimetikumok, tiroxin és más, felgyorsult szívverést (tachycardiát) okozó gyógyszerek (pl. vérnyomáscsökkentõk, vagy pajzsmirigy-betegségekben alkalmazott gyógyszerek)együttes alkalmazás során felerõsödhet ezeknek a gyógyszereknek a pulzusszámot növelõ hatása
orális fogamzásgátlók, cimetidin, fluvoxamin és diszulfirám (születésszabályozásra, gyomorsav-csökkentésre, depresszió és krónikus alkoholizmus kezelésére szolgáló gyógyszerek) mivel ezek a gyógyszerek felerõsíthetik a koffein hatását
teofillin (légúti betegségekre alkalmazott gyógyszer)mivel a teofillin hatása felerõsödhet

Az Algoflex Duo egyidejû bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Algoflex Duo szedése alatt valószínûbbé válik az emésztõrendszeri, vagy a központi idegrendszert érintõ mellékhatások elõfordulása, ha az Algoflex Duo szedésével egyidejûleg alkoholt fogyaszt.
Az Algoflex Duo szedése mellett kerülni kell a koffeint nagy mennyiségben tartalmazó termékeket is, pl. kávé, tea, bizonyos ételek és italok.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetõsége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése elõtt beszéljen kezelõorvosával vagy gyógyszerészével.

Tájékoztassa kezelõorvosát, ha az Algoflex Duo szedése alatt teherbe esik.
A terhesség utolsó 3 hónapjában ez a gyógyszer nem alkalmazható. A terhesség elsõ 6 hónapjában ez a gyógyszer csak kezelõorvosa jóváhagyásával szedhetõ.

A hatóanyagok, az ibuprofén és a koffein, átjutnak az anyatejbe. A szoptatott csecsemõnél ingerlékenység léphet fel, és megváltozhatnak az alvási szokásai. Szoptatás alatt az Algoflex Duo csak abban az esetben alkalmazható, ha arra feltétlenül szükség van.

Az Algoflex Duo azon gyógyszerek csoportjába tartozik (NSAID-k), amelyek befolyásolhatják a nõi fogamzóképességet. Ez a hatás megszûnik a készítmény szedésének abbahagyása esetén.

A készítmény hatásai a gépjármûvezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Rövid ideig tartó alkalmazásnál és az ajánlott adagolás mellett nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjármûvezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor, ha a gyógyszer alkalmazása során szédülést, fáradtságot vagy látászavarokat tapasztal, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket. Ez fokozottan érvényes egyidejû alkoholfogyasztás esetén.

3. Hogyan kell szedni az Algoflex Duo-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a kezelõorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelõen szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetõen, kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.

Ajánlott adagja:

Felnõttek:
Kezdõ adag: 1 db filmtabletta (400 mg ibuprofén és 100 mg koffein). Szükség esetén újabb adag (1 db filmtabletta) bevehetõ, de ne lépje túl egyetlen 24 órás idõszakban sem a 3 db filmtabletta (1200 mg ibuprofén, ill. 300 mg koffein) összadagot. Az adagok nem szedhetõk 6 óránál rövidebb idõközönként. Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer hatása túl erõs vagy túl gyenge, beszéljen kezelõorvosával vagy a gyógyszerészével.

Enyhe fájdalom csillapítására, vagy 3 napnál tovább tartó kezelésre az Algoflex Duo alkalmazása nem javasolt.

Gyermekek és 18 éven aluli serdõk számára nem ajánlott, mert adatok nem állnak rendelkezésre.
Szájon át történõ alkalmazásra.
A filmtablettát egészben, egy pohár vízzel kell bevenni.

Az érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott az Algoflex Duo étkezések során történõ bevétele.

Kizárólag rövid távú alkalmazásra.
A kezelés idõtartama nem haladhatja meg a 3 napot.
Beszéljen kezelõorvosával, ha a tünetei rosszabbodnak, vagy a fájdalom nem szûnik 3 nap után sem.

A mellékhatások elõfordulása minimálisra csökkenthetõ, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos adagot a lehetõ legrövidebb ideig kell alkalmazzák.

Ha az elõírtnál több Algoflex Duo-t vett be
Ha az elõírtnál több Algoflex Duo-t vett be, vagy ha egy gyermek véletlenül lenyelte a gyógyszert, mindig keresse fel kezelõorvosát vagy a legközelebbi kórházat, hogy tájékoztatást kapjon a kockázatról és a teendõkrõl.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), emésztõrendszeri vérzés, szapora szívverés, fejfájás, fülcsengés, remegés, nyugtalanság, zavartság, szemremegés, vagy ritkábban hasmenés. Ezen túlmenõen nagy adagok esetén forgó jellegû szédülést, homályos látást, alacsony vérnyomást, ingerlékenységet, kómát, a vér káliumszintjének emelkedését, akut veseelégtelenséget, májkárosodást, légzésdepressziót, a bõr kékes elszínezõdését, asztmás betegeknél az asztma súlyosbodását, álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogásérzést, eszméletvesztést, görcsrohamokat (fõleg gyermekeknél), gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, hidegérzet jelentkezését, és légzési problémákat jelentettek.

Ha elfelejtette bevenni az Algoflex Duo-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Amennyiben bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A gyógyszer szedése során jelentkezhetnek Önnél az NSAID-ok alábbi, ismert mellékhatásai. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, a lehetõ leghamarabb beszéljen kezelõorvosával. Idõseknél a mellékhatások kialakulásának nagyobb a kockázata ennek a gyógyszernek szedése során.

Az alábbi mellékhatásoknál figyelembe kell venni, hogy azok túlnyomórészt dózisfüggõk és egyénenként változók.

AZONNAL HAGYJA ABBA az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezne Önnél, mivel súlyos mellékhatások kialakulására utaló jelek lehetnek:
- súlyos gyomorpanaszok
- vért hány, vagy kávéõrleménynek látszó részecskék vannak a hányadékban
- fekete szurokszerû széklet vagy vér a vizeletben
- allergiás reakciók, mint pl. bõrkiütés, viszketés
- légzési nehézségek és/vagy az arc vagy a torok megduzzadása
- étvágycsökkenéssel járó bágyadtság
- indokolatlan fáradtság kevesebb vizeletürítés mellett
- az arc, lábfejek vagy a láb duzzanata
- mellkasi fájdalom
- látászavarok

Egyéb mellékhatások

Gyakori (10-bõl legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomorégés, hasi fájdalom, émelygés és emésztési zavarok, hányinger, hányás, fokozott bélgázképzõdés (flatulencia), hasmenés, székrekedés, és csekély gyomor-bél rendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak
- szédülés, álmatlanság, fejfájás

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomor- vagy bélrendszeri fekélyek, egyes esetekben vérzéssel és bélátfúródással, különösen idõseknél, fekélyes szájüregi gyulladás (ulceratív sztomatitisz), gyomornyálkahártya-gyulladás (gasztritisz), fekete szurokszerû széklet, kávéõrleménynek látszó részecskék a hányadékban, a vastagbélgyulladás (kolitisz) és a Crohn-betegség súlyosbodása. Az emésztõrendszeri vérzések kialakulásának kockázata különösen függ az adagtól és a kezelés idõtartamától.
- izgatottság, szívdobogás érzése, ingerlékenység vagy fáradtság
- látási zavarok, pszichotikus reakciók,
- allergiás reakciók, mint pl. bõrkiütések, viszketés és asztmás rohamok. Ilyen esetben tájékoztatni kell az orvost és az Algoflex Duo a továbbiakban nem szedhetõ.

Ritka (1000-bõl legfeljebb 1 beteget érinthet)
- fülcsengés (tinnitusz), hallásvesztés
- vesekárosodás (papilláris nekrózis), emelkedett húgysavszint a vérben, emelkedett karbamidkoncentráció a vérben

Nagyon ritka (10 000-bõl legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia), és szívelégtelenség kialakulását jelentették NSAID-kezeléssel összefüggésben,
- a nyelõcsõ vagy a hasnyálmirigy gyulladása, bélelzáródás (hártyaszerû szûkületek kialakulása a vékony- és vastagbélben, diafragmaszerû bélszûkületek kialakulása)
- a normálisnál kisebb mennyiségû vizelet és vizenyõk kialakulása (különösen magasvérnyomás-betegségben szenvedõ vagy csökkent vesefunkciójú betegek esetében), duzzanatok (ödémák) és zavaros vizelet (nefrózis szindróma), gyulladásos vesebetegség (intersticiális nefritisz), amely akut veseelégtelenséghez vezethet. A felsorolt tünetek bármelyikének elõfordulása vagy általános rossz közérzet esetén azonnal függessze fel az Algoflex Duo szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz, mert ezek a vesekárosodás vagy veseelégtelenség elsõ jelei lehetnek.
- vérsejtképzési zavarok (elsõ jelei: láz, torokfájás, szájnyálkahártya kifekélyesedése, influenzaszerû tünetek, súlyos kimerültség). Ilyen esetben azonnal meg kell szakítani a terápiát és orvoshoz kell fordulni. Tilos fájdalomcsillapítóval vagy lázcsillapító (antipiretikus) gyógyszerekkel bármilyen öngyógyítást végezni!
- depresszió
- a fertõzés okozta gyulladás súlyosbodása (pl. nekrotizáló fasciitis /szövetelhalással járó lágyszövetfertõzés/) bizonyos orvos által elõírt fájdalomcsillapító (NSAID) alkalmazásával összefüggésben. Ha fertõzés tünetei jelentkeznek vagy súlyosbodnak az Algoflex Duo alkalmazása közben, azonnal forduljon kezelõorvosához. Ki kell vizsgálni, szükség van-e fertõzésgátló/antibiotikus kezelésre.
- magas vérnyomás, szívelégtelenség, szívroham, érgyulladás
- károsodott májfunkció (elsõ jele lehet a bõr elszínezõdése), májkárosodás, fõleg hosszan tartó alkalmazás esetén; májelégtelenség, akut májgyulladás (akut hepatitisz)
- az aszeptikus agyhártyagyulladás tüneteit (nyakmerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz vagy kábaság) figyelték meg az ibuprofén alkalmazásakor. Az autoimmun-betegségben szenvedõknél (SLE, kevert kötõszöveti betegség) ez nagyobb valószínûséggel fordul elõ. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelõorvosával.
- bõrreakciók súlyos formái, mint pl. bõrkiütés bõrpírral és hólyagképzõdéssel (pl. Stevens?Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis [Lyell-szindróma]), hajhullás (alopécia), súlyos bõrfertõzés és kötõszöveti betegségek fordulhatnak elõ bárányhimlõ (varicella) fertõzés alatt
- súlyos általános túlérzékenységi reakciók (a súlyos allergiás reakció jelei lehetnek a szapora szívverés, alacsony vérnyomás kialakulása, anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció, ami légszomj kialakulásával vagy szédüléssel jár)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- remegés
- szaporább szívverés
- a DRESS szindrómának nevezett súlyos bõrreakció elõfordulása. A DRESS tünetei közé tartoznak: bõrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofilok (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkezõ kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bõr alatti duzzanatokkal, fõként a bõrredõkben, a törzsön és a felsõ végtagokon elhelyezkedõ hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exanthemás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba az Algoflex Duo szedését és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.
- a bõr fokozott érzékenysége a napfényre

Az olyan gyógyszerek alkalmazása, mint az Algoflex Duo, szívroham (miokardiális infarktus) vagy agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának kissé emelkedett kockázatával járhat.

Egy, a fogak eltávolítását tanulmányozó klinikai vizsgálat során, néhány betegnél (az esetek 2,8%-ában) az eltávolított fog helyén gyulladás, néhány betegnél (az esetek 4%-ában) fogínygyulladás alakult ki a sebészeti beavatkozást követõen.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelõorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetõségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Algoflex Duo-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idõ után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idõ az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolható.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elõsegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Algoflex Duo?
A készítmény hatóanyagai az ibuprofén és a koffein.
Minden egyes filmtabletta 400 mg ibuprofént, és 100 mg koffeint tartalmaz..

Egyéb összetevõk:
Tablettamag:
mikrokristályos cellulóz
kroszkarmellóz-nátrium
vízmentes kolloid szilícium-dioxid
magnézium-sztearát

Bevonat:
hipromellóz
hidroxipropilcellulóz
makrogol 6000
talkum
titán-dioxid (E171)

Milyen az Algoflex Duo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, hosszúkás filmtabletta, melynek mérete 17,8 × 8,6 mm.

Kiszerelés: 6, 10, 12, 15, 18, 20 vagy 24 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Magyarország

Gyártó
Delpharm Reims
10 rue du Colonel Charbonneaux
51100 Reims
Franciaország

OGYI-T-23652/01 10x
OGYI-T-23652/02 12x
OGYI-T-23652/03 20x
OGYI-T-23652/04 24x

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária: Nospalgin 400 mg/100 mg film-coated tablets (????????? 400 mg/100 mg ????????? ????????)
Csehország: Ibalgin PLUS
Németország: Ibuprofen / Coffein Sanofi
Magyarország: Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta
Olaszország: Ibuprofene e Caffeina Sanofi 400 mg + 100 mg compresse rivestite con film
Lengyelország: IBU-SPA
Portugália: Aspegic Caff
Románia: Ibalgin DUO 400 mg/100 mg comprimate filmate
Szlovákia: Ibalgin PLUS
Spanyolország: Dolalgial Ibuprofeno/Cafeina 400mg comprimidos recubiertos con película

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. március.

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.