A magas koleszterinszint egészségkárosító hatásai

A koleszterin mind az emberi, mind az állati sejtekben megtalálható. Ennek egy részét a sejtek állítják elő, de a máj termeli a legnagyobb mennyiséget. Másik része a koleszterint tartalmazó ételek által kerül a szervezetbe. A koleszterinszintet, tehát a vér zsírszintjét 2 évente ajánlatos ellenőrizni.

A magas koleszterinszint egészségkárosító hatásai

Megkülönböztetünk LDL- és HDL-koleszterint. Előbbi a májból szállítja a sejteknek a koleszterint, utóbbi pedig az érfalakra lerakódott koleszterint szállítja vissza a májba, hogy ott le tudjon bomlani. Amikor a két vegyület aránya felborul, a koleszterinszint megnövekszik.

Mitől lehet magas a koleszterinszint?

A koleszterinszintet befolyásolja a túlsúly, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás. Növeli a szervezetben lévő koleszterint továbbá a túlzottan sós ételek fogyasztása, illetve a rostos gyümölcsök és friss zöldségek étrendből való hanyagolása is.

Milyen következményei vannak?

A túl magas koleszterinszintnek többféle káros hatása lehet az emberi szervezetre, szív- és érrendszeri problémákat okoz. Amikor a koleszterin az erek falán rakódik le, a vérátáramlás csökken az erekben, így érelmeszesedés alakul ki.

Érelmeszesedés miatt a szűkebb artériák akár el is záródhatnak, ezáltal akár szívroham is kialakulhat.

Hogyan lehet csökkenteni a koleszterinszintet?

Magas koleszterinszint csökkentésére az egyik leggyakoribb módszer a koleszterinszegény diéta. Helyes táplálkozással ugyanis a koleszterin erekben való lerakódását is meg lehet akadályozni, így az érelmeszesedés sem fenyegeti a szervezetet.

A cél, hogy a HDL-koleszerin szintje megemelkedjen. Ebben segít a B3 vitamin, de az olyan tápanyagok rendszeres fogyasztása, mint a csirke- és borjúhús, a lazac, zöldségek és gyümölcsök.

Az ásványi anyagokban és alacsony koleszterintartalmú ételekben gazdag táplálkozás mellett érdemes olyan készítményeket fogyasztani, amelyek normál szinten tartják a vér koleszterinszintjét, illetve tisztítják a vért és az érfalakat.

Termék:

Béres Koleszterin kontroll 1500mg filmtabletta 60x 2541 Ft
BioCo Fokhagyma + Galagonya + Ginkgo biloba tabletta 60x 2324 Ft
Biomed Allimed kapszula 60x 2302 Ft
Dr. Herz 100% hidegen sajtolt Mákolaj 50ml 1590 Ft
JutaVit Koleszterin Balance filmtabletta 60x 1530 Ft

"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu