Tiszta lélegzet, az orrspray-k összehasonlítása

A nyár végefelé kezd beköszönteni lassan az allergia szezon, októbertől a megfázási időszak, melyek egyik fő tünete az eldugult orr. Ennek előszele az a sok TV és újság hirdetés, melyek a nazális készítményeket ajánlják számunkra és azok előnyös tulajdonságait. Hát nézzük meg, hogy melyik készítmény mit tartalmaz, és azok mennyire válhatnak előnyünkre az orrdugulás és egyéb nazális problémák megszüntetésében.

Oximetazolin (oximetazolin-hidroklorid)

E hatóanyag több orrspray-ben is megtalálható, mint fő összetevő, mely érösszehúzó hatású, vérbőség és duzzanat csökkentő, illetve segíti a váladékürülést az orrban. Oximetazolin a Nasivin gyógyszercsalád, a Nasopax és a Wick Sinex orrspray-kben található meg.

A Nasivin nazális készítményei közül megkülönböztetjük a Tartósítószermentes termékcsaládot, mely elérhető Classic (felnőtt és 6 évnél idősebb gyermek) és Kids (1-6 év) kiszerelésekben.
A Nasopax esetén még brómhexin-hidroklorid is található a készítményben, mely segíti a orrsban felgyülemlett váladék feloldását és annak kiürülését.

A Wick Sinex orrspray az oximetazolin mellett tartalmaz még mentolt és aloe verát. Az aloe vera gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatású, melyet elég sokrétűen alkalmaznak az egészségügyben és a kozmetikai iparban egyaránt.

Xilometazolin (xilometazolin-hidroklorid)

Az orrdugulás megszüntetéséért felel elsősorban, szintén érszűkítő hatású, csökkenti a nyálkahártya duzzanatot és könnyíti a váladék távozását az orrüregből. A hatóanyag az Allenasal, az Otrivin család, a Rhinathiol és a Xilomare orrspray-kben található meg.

A fentebb felsorolt készítményeken felül a Septanazal és a Nasic orrspray-k is a xilometazolin hatóanyagot tartalmazzák, de összetételük kiegészül dexopanthenol-lal. A dexpantenol a pantoténsav nevű vitamin származéka, amely elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát

Az Allenasal és a Rhinathiol-ról érdemes külön említést tenni a többi orrspray-től, mivel a 1mg/ml koncentrációjú xilometazolin mellett eukaliptuszt (antiszeptikus és nyákoldó) és nem mást, mint Neroli S aromát tartalmaz, ami más néven keserű narancsfa olaj. Ez az aroma nem a xilometazolin hatékonyságát növeli vagy éppen kiegészíti, hanem a használójának szeretne komfortosabb érzetet biztosítani azzal, hogy a természetes orr érzetét próbálja nyújtani, ezzel kívánja elkerülni bizonyos orrspray-k használatánál felmerülő orrnyálkahártya kiszáradást.

Tramazolin-hidroklorid-monohidrát

Ezt a hatóanyagot a Rhinospray Plus tartalmazza, mely érszűkítő és duzzanat csökkentő hatással rendelkezik. Az orrspray emellett mentolt, kámfort és glicerint is tartalmaz. A kámfornak légút tisztító hatása mellett fokozza a helyi vérkeringést.

acetilcisztein

A Rinofluimucil oldatos orrspray hatóanyagai az acetilcisztein és a tuaminoheptán-szulfát. Az acetilcisztein erős nyákoldó hatású vegyület, orrnyálkahártyán alkalmazva hígítja a sűrű légúti váladékot. A tuaminoheptán-szulfát egy érösszehúzó hatású, ún. szimpatikomimetikus amin, orrnyálkahártyán alkalmazva csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot.

azelasztin-hidroklorid

Ez a hatóanyag gátolja a hisztamin és egyéb gyulladáskeltő anyagok hatásait, amelyek az allergiás reakció során fokozott mértékben szabadulnak fel. Az Allergodil orrspray meggátolja többek között az orrnyálkahártya megduzzadását, a fokozott orrváladékozást és a kínzó tüsszögési ingert. Mivel az Allergodil orrspray közvetlenül az orrnyálkahártyára hat, az alacsony hatóanyag-tartalom ellenére az allergiás tüneteket gyorsan és hatékonyan szünteti meg.

Figyelmeztetések
Kérjük, hogy mindig, minden esetben az Önnek legmegfelelőbb gyógyszert válassza, mely legvalószínűbben és célzottan segíti Önt a gyógyulásban. Javasoljuk, hogy először mindig a kisebb hatóanyag tartalommal rendelkező gyógyszereket próbálja ki.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Termék:

Allergodil orrspray 10ml 2599 Ft
Otrivin Rapid 1mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml 3099 Ft
Nasopax orrspray felnőtteknek 10ml 2590 Ft
Rhinospray Plus oldatos orrspray 10ml 3141 Ft
Rhinathiol 1mg/ml oldatos orrspray 10ml 3190 Ft
Nasic orrspray 10ml 2899 Ft
Nasic orrspray kisgyermekeknek 10ml 2899 Ft
Allenasal 1mg/ml oldatos orrspray 10ml 2999 Ft
Otrivin Rapid Mentol 1mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml 3559 Ft
Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek 10ml 2799 Ft
Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek 10ml 2799 Ft
Xilomare 1 mg/ml oldatos orrspray 10ml 2499 Ft
Nasivin Classic 0,5mg/ml oldatos orrspray 10ml 2999 Ft
Nasivin Kids 0,25 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml 2990 Ft
Nasivin Classic 0,5mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray 10ml 3049 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.