Flamborin 500mg tabletta 20x

999 Ft
Eredeti ár: 1599 Ft
50 Ft/db

A Flamborin hatóanyaga a metamizol-nátrium-monohidrát (a továbbiakban metamizol), amely fájdalom és láz csillapítására szolgál. A beadást követően rövid időn belül csökkenti a lázat, hatása legalább 4-6 órán keresztül tart.

Flamborin 500 mg tabletta
metamizol-nátrium-monohidrát

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelõorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelõen szedje.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplõ információkra a késõbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errõl kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt, bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Flamborin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Flamborin szedése elõtt
3. Hogyan kell szedni a Flamborint?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Flamborint tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Flamborin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Flamborin hatóanyaga a metamizol-nátrium-monohidrát (a továbbiakban metamizol), amely fájdalom és láz csillapítására szolgál. A beadást követõen rövid idõn belül csökkenti a lázat, hatása legalább 4-6 órán keresztül tart.

A Flamborin 500 mg tabletta 15 éves vagy annál idõsebb serdülõknél és felnõtteknél alkalmazható az alábbiak kezelésére:
- sérüléseket vagy mûtéti beavatkozásokat követõ heveny, súlyos fájdalmak
- görcsös (kólikás) hasi fájdalmak
- daganatok okozta fájdalmak
- egyéb heveny vagy krónikus, súlyos fájdalmak, ahol más terápiás módszerek nem javallottak
- egyéb kezelésekre nem reagáló, magas láz.

Keresse fel kezelõorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!

2. Tudnivalók a Flamborin szedése előtt

Ne szedje a Flamborint
- ha allergiás a metamizolra, más pirazolon-származékra (pl. propifenazonra, fenazonra), illetve pirazolidin-származékra (pl. fenilbutazonra, oxifenilbutazonra), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevõjére.
- jelentõsen csökkent fehérvérsejtszám (1500/mm3 alatt), illetve korábban bármilyen okból bekövetkezett jelentõs fehérvérsejtszám-csökkenés esetén.
- ha tudomása van arról, hogy szervezete nem tolerálja a fájdalomcsillapítókat (fájdalomcsillapító szer okozta asztmája van, vagy csalánkiütéses/angioödémás (vizenyõs duzzanatot okozó) típusú reakciója alakul ki fájdalomcsillapító hatására). Ez azokra a betegekre is vonatkozik, akiknél hörgõgörcs (az alsó légutak hirtelen szûkülete) vagy egyéb túlérzékenységi reakciók (pl. orrüreggyulladás) alakulnak ki, amikor fájdalomcsillapítót, például szalicilátokat és paracetamolt, vagy egyéb, nem kábító hatású fájdalomcsillapítókat, például diklofenákot, ibuprofént, indometacint vagy naproxént szednek.
- ha csontvelõmûködési rendellenessége van, például daganatellenes (citosztatikus) kezelések után.
- ha vérképzési zavara van (a vérképzõrendszer megbetegedése).
- ha veleszületett glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiánya van (örökletes betegség, aminél fennáll a vörösvértestek szétesésének kockázata).
- ha hepatikus porfíriában szenved (a hemoglobinképzés zavarát okozó, örökletes betegség), mert fennáll a porfíriás roham kialakulásának kockázata.
- ha a terhesség utolsó három hónapjában van.

Amennyiben bizonytalan, hogy a fentiek közül bármelyik is érvényes-e Önre, forduljon kezelõorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Flamborin szedése elõtt beszéljen kezelõorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak közül bármelyik vonatkozhat Önre.

A Flamborin a pirazolon-származékok közé tartozó metamizolt tartalmaz, amelynek esetében fennáll a ritka, de életveszélyes sokk (hirtelen keringés-összeomlás) és az agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos mértékû csökkenése által okozott heveny rendellenesség) kockázata. Ezért elõzetesen károsodott vérképzés (pl. daganatellenes szerekkel kezelt betegek), vagy a normál értékektõl eltérõ vérkép esetén adását kerülni kell, illetve az adagolás csak orvosi felügyelet mellett, a vérkép rendszeres ellenõrzésével történhet.

Súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók)
Ne szedje a Flamborint:
- ha ismert, hogy túlérzékeny (anafilaxiás reakcióval reagál) vagy más (immunológiai) védekezõ reakciókat mutat a metamizolra; fennáll annak a kifejezett kockázata, hogy más fájdalomcsillapítókra (pirazolonokra és pirazolidinekre (kémiailag rokon vegyületekre)) is hasonló módon reagál.
- ha az agranulocitózis (a fehérvérsejtek számának csökkenése), pancitopénia (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számának egyidejû csökkenése) vagy trombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése) jeleit mutatja, amely kórképek magas lázzal, torokfájással, a száj-, az orr- vagy a torok gyulladásával, orrvérzéssel vagy ínyvérzéssel jellemezhetõk. Azonnal abba kell hagynia a Flamborin alkalmazását és orvoshoz kell fordulnia, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Ha az alábbi rendellenességek/túlérzékenység állnak fenn Önnél, akkor a Flamborinnal szembeni túlérzékenységi reakciók kockázata jelentõsen megnõhet:
- a nemszteroid gyulladáscsökkentõkkel szembeni túlérzékenység (ezeket a gyógyszereket a fájdalom és a reuma kezelésére alkalmazzák), melynek tünete a viszketés és a duzzanat (csalánkiütés, angioödéma).
- rohamokban jelentkezõ légszomj a hörgõk falának összehúzódása miatt (hörgõasztma), különösen, ha egyúttal orrmelléküreg- és arcüreggyulladásban szenved vagy orrpolipja van.
- krónikus csalánkiütés.
- színezõanyagokkal (pl. tartrazinnal: E102) vagy tartósítószerekkel (pl. benzoátokkal: E210-213) szembeni túlérzékenység (bõrelváltozások, viszketés kíséri).
- alkohollal szembeni intolerancia, amikor akár kis mennyiségû alkoholra is tüsszögéssel, könnyezéssel és súlyos arcpirosodással reagál. Ez az alkoholintolerancia addig még nem diagnosztizált fájdalomcsillapító-intolerancia jele is lehet.

Ha Önnél a túlérzékenységi reakciók kockázata fokozottan fennáll, a Flamborint csak a lehetséges kockázatok és a várható elõnyök gondos mérlegelése után kaphatja. Ilyen esetekben szoros orvosi megfigyelés alatt kell állnia.
Azon betegek, akiknél súlyos allergiás reakciót vált ki a metamizol, különösen nagy kockázatúak az egyéb, nem kábító hatású fájdalomcsillapítók okozta hasonló reakciók területén.

Különösen a túlérzékeny betegeknél alakulhat ki anafilaxiás reakció. Ezért a Flamborin bevétele elõtt forduljon kezelõorvosához, aki fokozott körültekintéssel fog eljárni, amennyiben Ön asztmás beteg vagy túlérzékenységi reakciókra hajlamos.

Vérképzõszervi eltérések
Amennyiben a vérképzés zavarainak jeleit és tüneteit (agranulocitózis, trombocitopénia, pancitopénia) jelentkeznek Önnél, azonnal hagyja abba a Flamborin szedését és forduljon kezelõorvosához! Ezek a reakciók akkor is elõfordulhatnak, ha a metamizol szedése korábban nem okozott Önnél problémát.
A jellemzõ tünetek az alábbiak:
- a szájüregben, orrban, torokban, a nemi szerveken, illetve végbéltájékon kialakuló nyálkahártya-gyulladás
- torokfájás
- nyelési nehézség
- magas láz, hidegrázás
- általános rossz közérzet
- véraláfutások
- vérzések.
Antibiotikum szedés esetén azonban ezek a jelek akár minimálisak is lehetnek. Az általános egészségi állapot váratlan romlása az agranulocitózisra utalhat.

Súlyos bõrreakciók
Metamizol alkalmazása során beszámoltak a következõ életveszélyes bõrreakciókról: Stevens?Johnson-szindróma (SJS) és toxikus epidermális nekrolízis (TEN). A SJS és a TEN tüneteinek jelentkezése esetén (mint pl. a gyakran hólyagosodással vagy nyálkahártya-elváltozással kísért progresszív bõrkiütés) a Flamborin tablettával történõ kezelést azonnal abba kell hagyni, valamint orvoshoz kell fordulni! A metamizol szedését a késõbbiekben sem szabad újra elkezdeni!

Vérnyomásesés
A Flamborin tabletta vérnyomásesést válthat ki. Ennek kockázata növekszik:
- ha Önnek már eleve alacsony a vérnyomása,
- ha szervezete súlyos mértékben ki van száradva,
- ha elégtelen a vérkeringése vagy a keringési elégtelenség korai stádiumában van (pl. szívroham vagy súlyos sérülések esetén),
- ha Önnek magas láza van.
Ha Önnél az alacsony vérnyomásos reakciók kockázata fennáll, a Flamborin alkalmazását gondosan mérlegelni kell, és Önt orvosi felügyelet alatt kell tartani. Ilyen esetekben a Flamborin bevétele elõtt forduljon kezelõorvosához, aki megelõzõ intézkedéseket (pl. a vérkeringés stabilizálására) tehet a vérnyomásesés kockázatának csökkentése érdekében.

Ha a vérnyomásesés elkerülése kritikus fontosságú (pl. ha súlyos szívkoszorúér-betegségben szenved, vagy jelentõs érszûkülete van, ami korlátozza például az agy vérellátását), a Flamborin kizárólag a vérkeringés gondos ellenõrzése mellett alkalmazható.

Súlyos máj- és vesekárosodás
Vese- vagy májmûködési rendellenesség esetén a Flamborint csak a kezelõorvosa gondos mérlegelését követõen, megfelelõ elõvigyázatossági intézkedések mellett lehet alkalmazni. A metamizol nagy adagjának alkalmazása kerülendõ súlyos vese- és májkárosodásban szenvedõ betegnél.

A metamizol befolyásolhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok (pl. szérumkreatinin-, triglicerid-, HDL-koleszterinszint-, húgysavszintmérések) eredményét, ezért ha ilyen vizsgálaton vesz részt, feltétlenül jelezze, hogy Flamborint szed.

Idõsek
Idõskorúak esetében a metamizol bomlástermékeinek kiürülése lelassulhat.

Gyermekek és serdülõk
A Flamborin 500 mg tabletta nem adható 15 évesnél fiatalabb gyermekeknek és serdülõknek, mivel tablettánként fixen 500 mg metamizolt tartalmaz. Ezen gyógyszer egyéb gyógyszerformái és hatáserõsségei elérhetõek kisebb gyermekek számára. Kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.

Egyéb gyógyszerek és a Flamborin
Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett, egyéb gyógyszereirõl.

A metamizol kölcsönhatásba léphet az alábbi hatóanyagokkal:
- klórpromazin (a pszichés betegségek bizonyos tüneteinek kezelésére alkalmazott gyógyszer). A metamizol és a klórpromazin egyidejû alkalmazása súlyosan alacsony testhõmérsékletet okozhat.
- bupropion (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer). A bupropion vérszintje csökkenhet.
- a vérrögképzõdés megelõzésére alkalmazott gyógyszerek (vérhígítók, pl. acetilszalicilsav), mivel csökkenhet az acetilszalicilsav vérrögképzõdést gátló hatása.
- magas vérnyomás és egyes szívbetegségek kezelésére használt gyógyszerek (kaptopril),
- pszichés betegségek kezelésére használt gyógyszerek (lítium),
- daganatok és bizonyos reumatikus problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (metotrexát). A metamizol és a metotrexát egyidejû alkalmazását kerülni kell, mivel - különösen idõs betegek esetében - a metotrexát szintje túlzottan megnövekedhet.
- vérnyomáscsökkentõk,
- vizelethajtók (pl. triamterén), mivel megváltozhat ezen gyógyszerek hatásossága.

A metamizol csökkentheti a ciklosporin (az immunrendszer mûködésének elnyomására használt gyógyszer) vérszintjeit. Együttadás esetén szükség lehet a ciklosporin dózisának növelésére.

A Flamborin tabletta egyidejû bevétele étellel, itallal és alkohollal
Alkalmazása alatt szeszesital fogyasztása kerülendõ, mivel az alkohol hatását erõsítheti.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetõsége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása elõtt beszéljen kezelõorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A terhesség elsõ három hónapjában történõ metamizol-alkalmazással kapcsolatos rendelkezésre álló adatok száma korlátozott, de nem mutatnak magzatkárosító hatást. Bizonyos esetekben, ha más kezelési lehetõség nincs, a metamizol egyszeri adagjainak alkalmazása a terhesség elsõ és második trimeszterében elfogadható lehet, a kezelõorvossal vagy gyógyszerésszel történt megbeszélés, és a metamizol-kezelés elõnyeinek és kockázatainak gondos mérlegelése után. Általánosságban azonban a metamizol alkalmazása a terhesség elsõ és második trimeszterében nem ajánlott.

A terhesség harmadik trimeszterében tilos alkalmazni a Flamborint az anyai és a magzati szövõdmények fokozott kockázata miatt (vérzés és a magzat egy fontos erének, az úgynevezett Botallo-vezetéknek a korai záródása miatt, ami normálisan csak a születés után záródik be).

Szoptatás
A metamizol bomlástermékei jelentõs mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe és a szoptatott csecsemõre vonatkozó kockázat nem zárható ki. Ezért a metamizol ismételt alkalmazását különösen kerülni kell szoptatás alatt. A metamizol egyszeri alkalmazásakor javasolt az anyatej gyûjtése és kidobása a gyógyszer bevételét követõen 48 óráig.

A készítmény hatásai a gépjármûvezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ajánlott adagtartományon belül a készítménynek nincsenek ismert káros hatásai a reakciókészségre és a koncentrációra. Óvintézkedésként azonban - legalábbis a nagyobb adagok alkalmazása esetén - figyelembe kell venni a képességek gyengülésének lehetõségét. Ezért egyénileg kell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen alkalmazása mellett szabad gépjármûvet vezetni, illetve baleseti veszéllyel járó munkát végezni.

A Flamborin nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 32,7 mg nátriumot (a konyhasó fõ összetevõje) tartalmaz tablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 2%-ának felnõtteknél.

3. Hogyan kell szedni a Flamborint?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelõorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelõen szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetõen, kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adag a fájdalom vagy a láz súlyosságától, és a Flamborinra adott, az egyéni érzékenységtõl függõ választól függ.

A fájdalom és a láz csillapításához szükséges legkisebb adagot kell választani. A fájdalomcsillapítókat ajánlatos legfeljebb 3-5 napig szedni, ezt követõen további tanácsért forduljon kezelõorvosához, gyógyszerészéhez vagy fogorvosához!

Ezt a gyógyszert szájon át kell alkalmazni. A tablettákat szétrágás nélkül, elegendõ mennyiségû folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni.
A tablettán lévõ bemetszés csak a széttörés elõsegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.

Felnõttek és 15 éves vagy annál idõsebb (több mint 53 kg testtömegû) serdülõk számára az ajánlott egyszeri adag 1 tabletta (500 mg), legfeljebb 2 tabletta (1000 mg), ami naponta legfeljebb 4-szer, 6-8 óránként alkalmazható. A maximális napi adag 4000 mg (8 tablettának felel meg).

Az egyértelmû hatás 30-60 perccel a szájon át történõ alkalmazás után várható.

Idõsek és rossz általános egészségi állapotú és vesekárosodásban szenvedõ betegek
Idõseknél, legyengült betegeknél és csökkent vesemûködésû betegeknél az adagot csökkenteni kell, mivel a metamizol bomlástermékeinek kiválasztódása meghosszabbodhat.

Máj- vagy vesekárosodás
Mivel a vese- vagy májkárosodásban szenvedõ betegeknél a kiválasztás csökkent, a nagy adagok többszöri alkalmazását kerülni kell. Az adag módosítására csak rövid távú kezeléseknél nincs szükség. Hosszú távú kezelésre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.

Ha az elõírtnál több Flamborint vett be
Haladéktalanul keresse fel orvosát, ha a túladagolás alábbi tüneteinek bármelyike jelentkezik Önnél: hányinger, hányás, gyomor- vagy hasi fájdalom, beszûkült vesemûködés, illetve akár heveny veseelégtelenség, szédülés, álmosság (aluszékonyság), eszméletvesztés, görcsrohamok, szívritmuszavar (szabálytalan és esetenként gyors szívdobogás), valamint vérnyomásesés, amely súlyos esetben sokkot (a keringés hirtelen összeomlását) idézhet elõ).
Túladagolás esetén azonnal forduljon kezelõorvosához, hogy mielõbb megtehessék a megfelelõ ellenintézkedéseket!
Nagyon nagy adagok alkalmazása után egy ártalmatlan bomlástermék (a rubazonsav) kiválasztódása vörösre színezheti a vizeletet.

Ha elfelejtette bevenni a Flamborint
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyike elõfordul Önnél, azonnal hagyja abba a Flamborin szedését, és haladéktalanul forduljon kezelõorvosához! Ezek a reakciók ritkák vagy nagyon ritkák, de életveszélyesek lehetnek. Akkor is elõfordulhatnak, ha a metamizol szedése korábban nem okozott problémát.
A legfontosabb mellékhatások:
- sokk (a keringés hirtelen összeomlása)
Figyelmeztetõ tünetei: hideg verítékezés, vérnyomásesés, szédülés, gyengeség, hányinger, bõrelszínezõdés, kellemetlen érzés a szív környékén és fulladás, légszomj. Ehhez társulhat még arcduzzanat, viszketés, szívtáji szorítás, heves szívdobogás, gyors pulzus és hidegérzet a karokban és a lábakban (vérnyomás kritikus mértékû esése). A metamizol alkalmazása során a gyógyszerreakció közvetlenül az alkalmazást követõen vagy órákkal késõbb is kialakulhat, bár ezek a reakciók általában az alkalmazást követõen egy órán belül jelentkeznek. A sokk elsõ jeleinek észlelésekor azonnal kérjen orvosi segítséget! Az orvos megérkezéséig a felsõtestet helyezze vízszintes helyzetbe, a lábakat polcolja fel. A hidegrázás megelõzése érdekében a beteg legyen betakarva!
- bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos mértékû csökkenése (agranulocitózis)
Nem szedheti tovább a Flamborint az alábbi tünetek bármelyikének elõfordulása esetén:
az általános egészségi állapot váratlan romlása, nem múló vagy visszatérõ láz, a nyálkahártyák fájdalmas elváltozásai, különösen a szájban, az orrban és a torokban.
Kérjen orvosi segítséget! A Flamborin szedését a laboratóriumi vizsgálatok (vérsüllyedés, vérkép) eredményének elkészültét megelõzõen abba kell hagyni!
Az agranulocitózis kockázata fokozódik, ha a metamizol szedése egy hétnél tovább tart. Kialakulása nem dózisfüggõ, a gyógyszer szedése során bármikor kialakulhat. Tipikus tünetei közé tartozik a magas láz, a hidegrázás, a torokfájás, a nyelési nehézségek, valamint a nyálkahártya-elváltozás (pl. a szájüregben, az orrban, a torokban és a nemi szerveken, illetve a végbéltájékon). Az antibiotikumokat szedõ betegeknél azonban ezek a jelek minimálisak lehetnek. A nyirokcsomók vagy a lép csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem duzzad meg. A vörösvértest-süllyedés jelentõsen megnõ, míg bizonyos fehérvérsejtek (granulociták) száma nagymértékben csökkent, vagy akár teljes mértékben hiányoznak. A haemoglobin-, a vörösvértestek- és a vérlemezkék száma általában normális.
- vérszegénység és egyidejû csontvelõmûködési zavar (aplasztikus anémia)
- egyidejû vérszegénység, csökkent fehérvérsejtszám és csökkent vérlemezkeszám (pancitopénia) Az aplasztikus anémia és a pancitopénia jelei a következõk: általános kellemetlen érzés, fertõzésre való hajlam, nem múló láz, vérömlenyek, vérzés és sápadtság. Ezek a reakciók akkor is kialakulhatnak, ha a metamizolt korábban problémamentesen alkalmazták.
- súlyos bõrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis(Lyell-szindróma)
Ezek tüneteinek jelentkezése esetén (mint pl. a gyakran kiterjedt hólyagosodással, hámlással vagy különösen a száj-, az orr, a szemek- és a nemi szervek környékén nyálkahártya-elváltozással kísért, egyre romló bõrkiütés, illetve életveszélyes állapot, amely nagy kiterjedésû bõrelváltozás, ami a bõr hólyagosodásával és lehámlásával jár) a Flamborinnal történõ kezelést azonnal abba kell hagyni, és a késõbbiekben sem szabad újra elkezdeni!
- Fix, gyógyszer okozta kiütés
A mindig azonos helyen jelentkezõ, gyógyszer okozta kiütés mélykék vagy sötétvörös színû bõrkiütés, néha hólyagosodással. A Flamborint nem szabad tovább szedni, ha bõrelváltozások alakulnak ki. Kiütések jelentkezése esetén mihamarabb forduljon orvoshoz!

Egyéb lehetséges mellékhatások

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- vérnyomásesés, amelyet a gyógyszer közvetlen hatása okozhat, és nem jár együtt a túlérzékenységi reakciók egyéb jeleivel. Túlérzékenységi reakció csak ritkán okoz súlyos vérnyomásesést. A vérnyomásesés kockázata fokozott lehet nagyon magas láz esetén.
A súlyos vérnyomásesés jellemzõ tünetei a következõk: emelkedett pulzusszám, sápadtság, remegés, szédülés, hányinger és eszméletvesztés.

Ritka mellékhatások (1000-bõl legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent fehérvérsejtszám a vérben (leukopénia).
- az allergiás reakciók enyhébb tünetei: bõrkiütések, viszketés, égõ érzés, kipirosodás, csalánkiütés és duzzanat.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-bõl legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vérlemezkék számának csökkenése a vérben (trombocitopénia). Fokozott vérzéshajlam és/vagy pontszerû bõr- és nyálkahártyavérzések formájában jelentkezik. Akkor is elõfordulhat, ha a metamizol szedése korábban nem okozott problémát.
- heveny vesekárosodás (a vizelet mennyiségének csökkenésével vagy teljes elapadásával, illetve fehérje ürülése a vizelettel) különösen a keringõ vértérfogat csökkenése, a kórtörténetben szereplõ vesebetegség, illetve túladagolás esetén.
- a vese szövetének gyulladása.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók). Az enyhébb anafilaxiás reakciók tipikusan bõr- illetve nyálkahártya tünetek (viszketés, égõ érzés, kipirosodás, csalánkiütés és duzzanat), nehézlégzés és ritkán emésztõrendszeri panaszok formájában jelentkeznek. Az enyhébb reakciók (bõr- és nyálkahártya-reakciók, pl. viszketés, égõ érzés, vörösség, csalánkiütés, duzzanat; légszomj; emésztõrendszeri panaszok, pl. émelygés, hányás) súlyosabb formát ölthetnek, a teljes testet érintõ csalánkiütéssel, a bõr- és a nyálkahártyák súlyos mértékû duzzanata (beleértve a gégeödémát), súlyos hörgõgörccsel, szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel (melyet vérnyomásemelkedés elõz meg) és a keringés összeomlásával (sokkal). Ezek a mellékhatások elõfordulhatnak akkor is, ha elõzõleg már komplikációk nélkül alkalmazták a metamizolt.
- a fájdalomcsillapító szer okozta asztma-szindrómában szenvedõ betegeknél a túlérzékenységi reakció jellemzõen asztmás roham (légszomj) formájában jelentkezik.
- túlérzékenységi reakciót követõen fellépõ mellkasi szorító fájdalom vagy szívroham (Kounis-szindróma).
- asztmás krízis (különösen acetil-szalicilsavra érzékeny betegeknél).
- hányinger, hányás, gyomorirritáció, hasmenés, gyomor-bél rendszeri vérzés.
- a vizelet vörös elszínezõdését okozhatja a metamizol egy ártalmatlan bomlásterméke, a rubazonsav.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errõl kezelõorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetõségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Flamborint tárolni?

A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idõ (?Felhasználható?) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idõ az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytõl való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elõsegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Flamborin?
- A készítmény hatóanyaga a metamizol-nátrium-monohidrát. Tablettánként 500 mg metamizol-nátrium-monohidrátot tartalmaz.
- Egyéb összetevõk: hidegenduzzadó kukoricakeményítõ, makrogol 6000, kroszpovidon (A típusú), magnézium-sztearát és vízmentes, kolloid szilícium-dioxid.

Milyen a Flamborin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy törtfehér, kerek, lapos tabletta, az egyik oldalon bemetszéssel.
Átmérõ: körülbelül 12,5 mm. Vastagság: körülbelül 4 mm.

10 vagy 20 db tabletta PVC//Al /papír buborékcsomagolásban és kartondobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest
Gyömrõi út 19-21.
Magyarország

Gyártó
SOFARIMEX Industria Quimica e Farmaceutica, SA
Av. das Industrias, Alto do Colaride, Cacém, 2735-213
Portugália

OGYI-T-22832/02 10x PVC//Al/papír buborékcsomagolás
OGYI-T-22832/03 20x PVC//Al/papír buborékcsomagolás

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020. február.

Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

"Arany Kígyó Patika" Cím: H-2800 Tatabánya-Kertváros, Szent György u. 43.; Telefon: 34/311-537; E-mail: info@kertvarosipatika.hu
.